Álláskeresési tippek: így mehet könnyen az elhelyezkedés!

Álláskeresési tippek: így mehet könnyen az elhelyezkedés!

Az álláskeresés közel sem annyira egyszerű folyamat, mint azt első nekifutásra gondolnánk. Persze maga a pályázás egyszerű, hisz rengeteg platformon böngészhetünk, amelyeken a jelentkezés az önéletrajz elkészítését követően mindössze néhány kattintással kivitelezhető. Az álláskeresés egésze ugyanakkor ennél jóval összetettebb folyamat, rengeteg hibázási lehetőséget hordoz magában, ami könnyen azt eredményezheti, hogy hónapokig hiába próbálunk elhelyezkedni. A következőkben összegyűjtjük azokat a jótanácsokat, amelyeket követve maximalizálhatjuk az elhelyezkedési lehetőségeinket, illetve felhívjuk a figyelmet a gyakran elkövetett álláskeresői hibákra is.

A sikeres álláskeresés alapfeltételei

Fontos az önismeret

A hatékony álláskeresési egyik legfontosabb, ugyanakkor sokak által alábecsült alapfeltétele az önismeret. Ahhoz, hogy hosszútávon is képesek legyünk elhelyezkedni elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, és képesek legyünk megfogalmazni célkitűzéseket, motivációkat. Ehhez pedig nagyfokú önismeret kell, amire ugyan nem egyszerű egyhamar szert tenni, viszont már azzal nagy lépést tehetünk, ha elkezdnünk érdeklődni a téma iránt. Az álláskeresésre levetítve az alábbi kérdéseket érdemes feltennünk magunknak:

  • Mi az, amit szeretek csinálni, mik az érdeklődési területeim?

  • Melyek a legfőbb erősségeim, kompetenciáim?

  • Melyek azok személyiségjegyek, amik a leginkább jellemeznek?

  • Milyen értékeket tartok fontosnak egy munkáltatóval kapcsolatban?

  • Mi jelenti számomra a legfőbb motivációt karrier szempontból?

Legyen stratégiánk

Az álláskeresés sikerességét ugyancsak nagymértékben befolyásolja a stratégiánk, illetve az, hogy van-e bármiféle tudatosság a keresési, pályázási szokásainkban. Alapvetően az álláskeresésnek két típusát különböztetjük meg: a passzív és az aktív álláskeresést. A passzív álláskeresők általában rendelkeznek biztos munkahellyel, ugyanakkor jobb ajánlat esetén nem zárkóznak el a váltás lehetőségétől, ezért elérhetővé teszik magukat a különböző állásportálok adatbázisában, valamint aktivitást mutatnak az olyan szakmai portálokon, mint például a LinkedIn.

Az aktív álláskeresők ezzel szemben a mihamarabbi elhelyezkedést biztosító lehetőségeket kutatják. Ha mi magunk is ebbe a kategóriába tartozunk, akkor fontos, hogy napi szinten kövessük az állásportálokat, hogy adott esetben az elsők között tudjunk pályázni. Persze a pályázás semmi esetre se ész nélkül történjen, hanem szűrjük azokat a lehetőségeket, amelyek mind az érdeklődési körünkhöz, mind pedig a képzettségünkhöz közel állnak. Szánjunk időt és energiát a jelentkezéshez szükséges anyagok kidolgozására, kerüljük a sablonos önéletrajzok, motivációs levelek átgondolatlan küldözgetését. Emellett pedig próbáljuk minél szélesebb körben kutakodni, hisz az álláskeresési portálok mellett a kapcsolatrendszerünk, a munkaügyi központok, a magán-munkaközvetítők és a fejvadászok is segíthetnek felgyorsítani az elhelyezkedésünket.

Készítsünk minőségi pályázati anyagot

Amint arra az előzőekben már némiképp utaltunk, az álláskeresés során kiemelt priorításként kell kezelnünk a pályázati anyagunk minőségét. Törekedjünk arra, hogy minden beküldött dokumentumunk reflektáljon az adott cégre, munkakörre, illetve a hirdetésben megfogalmazott követelményekre. Ez azt jelenti, hogy ha például azt látjuk, hogy kiemelt elvárásként fogalmazzák meg a csapatjátékos attitűdöt vagy ügyfélközpontú gondolkodásmódot, akkor főként azokra a munkatapasztalatokra helyezzük a fő hangsúlyt az önéletrajz és a motivációs levél írásakor, amik alátámasztják, hogy birtokában vagyunk ezen tulajdonságoknak. Az említett két dokumentum megírásával kapcsolatban további útmutatóval szolgálhatnak az alábbi cikkek:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1180/az-oneletrajziras-legfontosabb-alapszabalyai

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1101/hasznos-tanacsok-a-motivacios-level-elkeszitesehez  

Támaszkodjunk kapcsolatainkra

Akár Kecskeméten, akár bárhol máshol az országban keresünk állást, biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg olyan nyitott pozíció van, amelyről nincs is tudomásunk. Számos munkáltatónál ugyanis bevett szokás, hogy a megüresedett munkaköröket elősorban a saját munkavállalóik ajánlásán keresztül próbálják betölteni, és csak ennek eredménytelensége esetén hirdetik meg mindenki számára elérhető online felületeken azokat.  Hogy miként szerezhetünk mégis tudomást ezekről a munkalehetőségekről? A válasz egyszerű: kapcsolatépítés útján!

tanácsok álláskeresőknek - KecskemetAllas.hu

Persze nem csak ebből a szempontból vehetjük hasznát a kiterjedt szakmai kapcsolati hálónak, hanem ezen keresztül információkat nyerthetünk a különböző iparágakban, cégeknél uralkodó viszonyokról, valamint egy-egy történet nyomán saját karrierépítésünkkel kapcsolatban is tanulságokat vonhatunk le. A szakmai kapcsolatépítés, vagy divatos szóval networking pedig jóval gördülékenyebben mehet manapság, mint korábban, hisz a hagyományos módszerek mellett az online tér is a rendelkezésünkre áll.

Törekedjünk tehát egy professzionális közösségi média jelenlét kialakítására – különösen a LinkedInen –, mutassunk aktivitást a szakmai fórumokon és ne szégyelljük kifejezni álláskeresési szándékainkat. Tanácsos emellett a hagyományos módszerekről sem megfeledkezni, vagyis ha tudomást szerzünk szakmai előadásokról, konferenciákról, akkor azokra mindenképpen menjünk el, akár Kecskeméttől távol eső városokba is.   

Maradjunk kitartóak

Megtalálni a megfelelő munkát sokszor nem egyszerű feladat, azaz több kudarc is érhet bennünket míg rátalálunk arra a pozícióra, ami valóban összhangban van elképzeléseinkkel. Nem szabad azonban hagynunk, hogy mindez a kedvünket szegje és csorbát ejtsen az önbizalmunkon. Fontos ugyanakkor, hogy önkritikát is gyakoroljunk és önkritikusan szemléljük mind a pályázati anyagunk minőségét, mind pedig adott esetben az állásinterjún nyújtott teljesítményünket. Utóbbira való felkészülést segíthetik az alábbi cikkben leírtak:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1183/felkeszules-az-allasinterjura-vegyuk-sikerrel-az-akadalyt

Mindemellett ne feledkezzünk meg önmagunk folyamatos képzéséről sem. Manapság a legtöbb munkáltató elvárja, hogy dolgozóik a lifelong learning, vagyis az élethosszig tartó tanulás jegyében építsék karrierjüket. Ne ódzkodjunk tehát attól, hogy kurzusokon, képzéseken vegyünk részt, hisz ezzel egyrészt bővíthetjük a szakmai ismereteinket, másrészt elhivatottságot sugallhatunk magunkról, ami az előnyünkre válhat a pályázatunk elbírálása során.  

Gyakori hibák, elterjed tévhitek az álláskereséssel kapcsolatban

Minél több jelentkezés, annál több esély

Ez az állítás akkor lenne helytálló, ha egyben nem befolyásolná negatívan a pályázati anyagok minőségét. A tapasztalat viszont sajnos az, hogy nagyon is befolyásolja, méghozzá azért, mert azok az önéletrajzok, amelyek több helyre is beküldésre kerülnek, általában rendkívül sablonosak, semmitmondóak. Ismételten fontos kihangsúlyoznunk, amit korábban már megtettünk: minden jelentkezésnél cégre, pozícióra kell szabnunk az önéletrajzot. Az olyan apróságok is célravezetőek lehetnek, mint például, hogy olyan betűtípust választunk, mint amellyel a cég is dolgozik a honlapján. Az esetlegesen használt színek esetében ugyanez elmondható.

Álláskeresés Kecskeméten

Összességében tehát inkább jelentkezzünk kevesebb állásra, de azokra küldjünk be minőségi dokumentumokat. A jelentkezés során értelemszerűen azokat a pozíciókat részesítsük előnyben, amelyekben a leginkább eltudnánk képzelni magunkat. Számoljunk azzal, hogy a beküldött anyagok átnézése sokszor két-három hetet is igénybe vesz, tehát ne essünk pánikba, ha nem érkezik azonnal megkeresés a munkáltató részéről. Később, ha jelentkezéseink többszöri alkalommal sem vezetnek sikerre, érdemes lehet elgondolkodnunk az elvárásaink csökkentésén, és a tapasztalatgyűjtésre, szakmai fejlődésre fókuszálva alacsonyabb követelményekkel járó munkakörökre jelentkeznünk.   

Minden elvárásnak meg kell felelnünk

Az álláskeresők körében sokszor okoz fejtörést, hogy egy meghirdetett munka elvárásainak kapcsán mekkora hiányosság az, ami még belefér, és honnantól kezdve számít esélytelennek a pályázatuk. Sokan vannak, akik úgy vélekednek, hogy minden követelménynek meg kell felelnünk ahhoz, hogy esélyt kapjunk az állásinterjús bizonyításra. A valóság azonban közel sem ezt mutatja, általánosságban elmondható, hogy elvárások 70-80%-ának kell álláskeresőként eleget tegyünk az esélyesség érdekében. Persze a munkáltatók gyakran bizonyos tulajdonságokat, kompetenciákat, végzettségeket elengedhetetlennek titulálnak már a hirdetésben is, ha ezek terén akadnak hiányosságaink, abban az esetben jó eséllyel elutasításra kerül a jelentkezésünk.

Alacsony bérigénnyel jobbak a kilátásaink

Egyes álláshirdetésekben külön kiemelik, hogy a jelentkezés a bérigény megjelölésével történjen. Könnyen azt gondolhatnánk, hogy jobb esélyeink nyílhatnak az állás megszerzésére, ha alacsony bérigényt határozunk meg. Ez azonban nincs így, rengeteg munkáltató kész megfizetni a jó és képzett munkaerőt, mivel ily módon rengeteg spórolhat a betanításon, valamint a kockázat sem akkora mértékű a pozícióban való helytállást illetően. Persze ennek ellenére fontos, hogy a realitások talaján álljunk, azaz járjunk utána az iparági átlagnak, mérlegeljük tapasztalatainkat, képzettségeinket, képességeinket és ezek alapján határozzunk meg egy fizetési sávot.

Nem számít a közösségi médiás jelenlétünk

Gyakran előfordul, hogy a toborzók nem csak a jelöltek önéletrajzát tekintik meg, hanem a legnagyobb közösségi médiás felületeken is utánanéznek profiljuknak. Kezeljük tehát óvatosan ezeket a felületeinket, és ne osszunk meg rajtuk olyan tartalmakat, melyek esetlegesen negatívan befolyásolhatják megítélésünket. Emellett az adatvédelmi beállításoknál akár le is zárhatjuk a profilunkat, vagyis az ismerőseinkre korlátozhatjuk a megosztásaink elérhetőségét.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.