Hasznos tanácsok a motivációs levél elkészítéséhez

Hasznos tanácsok a motivációs levél elkészítéséhez

Álláspályázóként mindig törekednünk kell arra, hogy valamilyen formában felhívjuk magunkra a figyelmet és megkülönböztessük magunkat a többi jelentkezőtől. A pályázati anyag kötelező jellegű dokumentuma, vagyis az önéletrajz ilyen szempontból korlátozott lehetőségeket biztosít, hisz bár való igaz, hogy annak tartalmával, szerkezeti felépítésével és általános összképével pozitív benyomást tehetünk, azt a bizonyos pluszt mégsem biztos, hogy megadja. Ekkor jön képbe a motivációs, más szóval kísérő levél, ami jó lehetőséget biztosít arra, hogy nagyobb hatást gyakoroljunk a toborzókra és megnöveljük annak esélyét, hogy behívjanak bennünket egy állásinterjúra. Ehhez persze jól is kell ezt a levelet megírnunk, amihez némi útmutatóval fogunk szolgálni a következőkben!

Mi az a motivációs levél?

A motivációs levél a pályázati anyag része, általában önkéntes alapon íródik, de bizonyos esetekben a hirdetők külön felhívják a figyelmet a levél szükségességére. Sokkal személyesebb hangvétel jellemzi, mint az önéletrajzot, lényegében egyfajta reklámszöveg, amelynek segítésével az álláskereső eladhatja magát a hirdető munkáltatónál. Ehhez a levelében egyfajta áttekintést nyújthat az eddigi karrierútjáról, illetve jövőbeli céljairól, továbbá megállapításokat tehet azzal kapcsolatban, hogy miért is Ő az ideális jelölt a pozícióra.

Hogyan írjunk motivációs levelet?

Bár való igaz, hogy a motivációs levél sok esetben nem kötelező jellegű dokumentum, mégis például kecskeméti álláskeresőként is érdemes lehet időt és energiát fektetnünk ennek megírásába, ugyanis sokszor szinte új alapokra helyezhetjük vele esélyeinket. Ehhez azonban fontos betartanunk néhány alapszabályt, ugyanis ellenkező esetben akár negatívan is befolyásolhatja eredményességünket. Az első és legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy a motivációs levél nem az önéletrajz folyószövegben történő megismétlését jelenti. Fontos, hogy felvillantsunk benne új információkat, vagy az önéletrajzban említettekhez tegyünk fontos kiegészítéseket. Mindezt körülbelül fél, esetleg háromnegyed oldalban tegyük, tehát semmiképpen se essünk túlzásokba azzal, hogy kisregény megírásába kezdünk.

Az írás kezdetekor figyeljünk arra, hogy a motivációs levél egy hivatalos levél, tehát annak minden szükséges elemét tartalmaznia kell, beleértve a feladót, címzettet, tárgyat, megszólítást, keltezést és a záró formulákat. A megszólítással kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy kerülendőek az olyan sablonok, mint a „Kedves Hölgyem/Uram” címzések, ehelyett inkább nézzünk utána annak, hogy ki is fogja olvasni a levelünket, és névre szóló megszólítással indítsunk. Ha ez nem sikerül, akkor kénytelenek vagyunk sablonosabb módszerhez folyamodni, ez esetben tanácsos a „Tisztelt HR-osztály” megszólítással élni. További tippek a megszólítással kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://allasorias.hu/blog/a-legjobb-cimzesek-a-motivacios-levelhez/

Magának a levélnek a megszövegezése során az első bekezdésben mindenképp tegyünk említést arról, hogy hol találkoztunk az álláshirdetéssel, és hogy pontosan melyik pozícióról is van szó. Ezt követően ejtsünk néhány szót arról, hogy miért írunk, miért szeretnénk betölteni a meghirdetett állást, és hogy miért lenne a cég számára előnyös, ha minket választana.  

Ezzel egyúttal rá is kanyarodhatunk a motivációs levél egyik fő mondanivalójára, azaz érveket sorakoztathatunk fel az alkalmasságunkra vonatkozóan. Fontos, hogy bármilyen állítást is teszünk önmagunkkal kapcsolatban, azt igyekezzünk minél több valós példával alátámasztani, máskülönben csak fellengzős önfényezésnek fog tűnni. Összességében tehát mindenképpen számoljunk be azokról az eredményekről, melyekre a legbüszkébbek vagyunk, de ügyeljünk arra, hogy ne keltsük az arrogancia érzetét. Érdemes továbbá magára a vállalatra is kitérni, és megfogalmazni, hogy mik azok az értékei, amelyekkel a leginkább tudunk azonosulni, és hogy miként befolyásolná a karrierünk alakulását, ha esetleg ott dolgozhatnánk.

Motivációs levél írás

Végül a szöveget a legjobb, ha valamilyen pozitív kicsengésű, cselekvésre buzdító sorral zárjuk, melyben reményünket fejezzük ki azzal kapcsolatban, hogy hamarosan lehetőségünk nyílik egy személyes találkozóra is.

Ha pedig mindezek tudatában készen állunk az álláskeresésre, abban az esetben mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.