Felkészülés az állásinterjúra: vegyük sikerrel az akadályt!

Felkészülés az állásinterjúra: vegyük sikerrel az akadályt!

Az állásinterjún való sikeres szereplés egyik legalapvetőbb feltétele a felkészültség. Lehetünk akármennyire is tapasztalt munkavállalók, egy interjún nem jelenhetünk meg felkészületlenül, hisz az szinte garancia a bukásra. Persze állásinterjú és állásinterjú között is van különbség, így sok esetben nem egyértelmű, hogy milyen felkészülési módszerek vezethetnek sikerre. A következőkben azon túl, hogy néhány általánosabb jellegű jótanácsot is megfogalmazunk, kitérünk a speciálisabb interjútípusokra (videóinterjú, Assessment Center, stresszinterjú stb.) való felkészülési módszerekre is!

Tipikus állásinterjú kérdések, amelyekre biztosan számíthatunk

Az egyik leghatékonyabb módszere az állásinterjús felkészülésnek, ha a rendre előforduló, általánosabb jellegű kérdések alapján fogalmazunk meg néhány olyan gondolatot, melyet mindenképpen szeretnénk megosztani az interjúztatókkal. Persze nem arról van szó, hogy bizonyos kérdéseket és válaszokat be kellene magolnunk, sokkal célravezetőbb, ha a kérdések jellegéből készülünk és ehhez igazítjuk a felkészülésünket.

Egy interjú során valamennyi alkalommal felmerülnek önismereti kérdések. Ezek olyan egyszerű kérdések formájában kerülhetnek elő, mint például: „Kérem meséljen magáról, mit érdemes tudni Önről?” vagy „Melyek azok a tulajdonságok, amelyek leginkább jellemzik Önt?”, esetleg „Melyek a legnagyobb erősségei és gyengeségei?”. Természetesen a megfogalmazás rengeteg eltérőséget mutathat, de magára az ilyen típusú kérdések jellegére jól rámutatnak ezek a példák.

A megválaszolásukkor törekedjünk arra, hogy kerüljük a kliséket, és ha valamilyen pozitívumot említünk magunkról, azt igyekezzünk konkrét szakmai példákkal is alátámasztani. A gyengeségeink, rossz tulajdonságaink említésekor, pedig próbáljuk inkább arra felhívni a figyelmet, hogy milyen lépéseket tettünk annak érdekében, hogy javítsuk a hibáinkat, és hogy hol járunk jelenleg a folyamatban.

A motivációs jellegű kérdések ugyancsak fontos elemét képezik az állásinterjúnak. Ezeket megkaphatjuk például olyan formában, mint: „Mit tud a cégünkről, és miért jelentkezett erre a pozícióra?” vagy „Mi keltette fel az érdeklődését az álláslehetőséggel kapcsolatban?”. Az ilyen kérdések esetében az interjúztató általában azt várja, hogy az adott válaszunkkal reflektáljunk a cég értékeire, valamint megfogalmazzuk, hogy miért lenne a pozíció fontos állomás a karrierünkben.

Ahhoz azonban, hogy válaszunkkal ennek eleget tudjunk tenni, elengedhetetlen némi kutatómunka. Az interjú előtt ezért járjunk utána a cég tevékenységi körének, célkitűzéseink, legfőbb értékeinek, és fogalmazzuk meg az ehhez való viszonyulásunkat. A vállalati kultúra különösen a nagyobb cégek esetén bír kiemelt fontossággal, általában erről több információt is feltüntetnek a honlapjukon. A kisebb cégek esetében sincs sokkal nehezebb dolgunk, ha a honlapjukon esetleg nem is, a közösségi média felületeiken biztosan találunk néhány olyan információt, amelyeket bele tudunk építeni a válaszadásunkba. A vállalati kultúra álláskeresésben betöltött szerepéről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1142/a-vallalati-kultura-szerepe-az-allaskeresesben

Végezetül pedig nem feledkezhetünk meg természetesen a szakmai kérdésekről sem. Ezek egy része kimondottan az adott pozícióhoz és annak feladatköréhez kötődik, de persze előfordulhatnak általánosabb jellegű kérdések is, mint például: „Melyek voltak a legnagyobb sikerei és kudarcai a karrierje során?” vagy „Hogyan kezeli a szakmai kihívásokat, stresszes helyzeteket?”. Természetesen az előző kérdések is kiemelt fontosságúak, ugyanakkor mégis a szakmaiság az, amivel leginkább megtudjuk győzni a munkáltatót.

Ehhez fontos, hogy összegyűjtsük azokat a legfontosabb eredményeinket, melyek leginkább alátámasztják szakmai rátermettségünket. Fontos, hogy ne dicsérjük túl magunkat, ugyanakkor mégis érzékeltessük az elért eredményeink jelentőségét, és azoknak az erőfeszítéseknek a mértékét, amiket ezek eléréséért tettünk.

Állásinterjú kérdések

Készüljünk kérdésekkel is az állásinterjúra!

Az interjú során fontos, hogy ne csak a válaszadásra koncentráljunk, hanem mi magunk is tegyünk fel kérdéseket. Ezzel egyrészt nyomatékosíthatjuk az érdeklődésünket a pozíciói iránt, másrészt pedig olyan információk birtokába juthatunk, melyek egyébként nem biztos, hogy elhangzottak volna a beszélgetés alkalmával. Pozitív benyomást kelthetünk például azzal, ha olyan kérdést teszünk fel, amellyel azt sugalljuk, hogy fontos számunkra a kiemelkedő teljesítmény. Ezt megtehetjük például az alábbi módon: „Hogyan mérik a sikert ennek a munkakörnek az esetében?”.   

Érdemes továbbá a pozícióval járó mindennapi kihívásokra is rákérdezni, például alábbi kérdés megfogalmazásával: „Hogyan néz ki egy átlagos munkanap ebben a pozícióban?”. Ez egy teljesen egyszerű kérdés, ugyanakkor nagy segítség lehet annak eldöntésében, hogy valóban jól éreznénk-e magunkat az adott munkakörben. Akár tovább is boncolgathatjuk ezt a témát, például a következő kérdés feltételével: „Milyen mindennapi kihívásokkal kell szembenéznie a pozíció betöltőjének?”. Ezek a kérdések azért is hasznosak, mert ha azt tapasztaljuk, hogy az interjúztatók terelően, vagy szinte egyáltalán nem válaszolnak, akkor gyaníthatjuk, hogy valami nincs rendben a cég életében.

Mindemellett pedig akár a beilleszkedéssel kapcsolatban is érdeklődhetünk oly módon, hogy: „Tudna néhány szót mondani a leendő csapatomról?” vagy esetleg „Milyen személyiségű munkavállalók érzik jól magukat ennél a cégnél a meglátása szerint?”. A mindennapi hangulatunkat és motiváltságunkat ugyanis nem csak a munkakör befolyásolja, hanem az is, hogy milyen emberekkel dolgozunk együtt. Érdemes tehát utánajárni annak, hogy illenénk-e az adott csapatba. További tippeket adhat a feltehető kérdéseket illetően az alábbi cikk gyűjtése:

https://allasorias.hu/blog/51-kerdes-amit-feltehetunk-az-interjun/

Egyéb jótanácsok a sikeres felkészülés érdekében

Az állásinterjúra való felkészülés nem ér véget az esetleges kérdések és válaszok begyakorlásával. Fontos például, hogy útvonalunkat megtervezzük, hisz a késéssel jelentősen csökkentenénk az esélyeinket az állás elnyerésére. Fordítsunk továbbá nagy gondot az öltözékünkre is, mivel a jó első benyomásnak ez egy meghatározó tényezője. A megfelelő öltözék kiválasztásához érdemes lehet megtekintenünk a cég honlapját, weboldalát és csoportképeket keresnünk. Ez ugyanis jó iránymutató lehet azzal kapcsolatban, hogy a vállalatnál milyen öltözködési kultúra az elfogadott.

Ne feledkezzünk meg emellett az önéletrajz, illetve a motivációs levél újbóli átolvasásáról sem, sőt, tanácsos lehet ezeket kinyomtatni és elvinni az állásinterjúra. Végezetül pedig, ha a pozíció, amelyre jelentkeztünk nyelvismeretet is megkövetel, abban az esetben nem árt kicsit gyakorolni az interjú előtt, és az előzőekben bemutatott általános kérdéseket idegen nyelven is megválaszolni.

Speciális állásinterjúk

Telefonos állásinterjú, videóinterjú

Az eddigiekben főként a személyes interjúkra fordítottuk a hangsúlyt, ugyanakkor manapság a telefonos állásinterjúk és a videóinterjúk is rendkívül elterjedt kiválasztási módszerek. A telefonos interjúkat általában egyfajta előszűrésre szokták használni a cégek, és főként a motivációnkat firtató kérdésekre kell válaszolnunk ennek során. Jó eséllyel ugyanis egy HR-es kolléga fog bennünket keresni, tehát a kimondottan szakmai kérdések itt még nem kerülnek annyira előtérbe.

A hívás sokszor váratlanul érhet bennünket, ezért ha olyan helyen vagyunk, ahol nem tudunk beszélni, akkor inkább egyeztessünk egy másik időpontot a beszélgetésre. A megfelelő körülmények ezesetben rendkívül fontosak, vagyis ügyeljünk arra, hogy mikor megvalósul a hívás, semmilyen beszűrődő zaj vagy egyéb zavaró tényező ne terelje el a figyelmet a mondanivalónkról. Gyakori továbbá, hogy nyelvtudást igénylő pozíció esetében már telefonon felmérik a jelentkezők tudását, azaz a jelentkezést követően számítanunk kell rá, hogy ha keresnek, akkor idegen nyelven is meg kell majd szólalnunk.

Videóinterjú

A videóinterjúk esetében külön kihívást jelent, hogy ott a technikai feltételek megteremtésére is nagyon kell ügyelnünk. Mindenképpen olyan eszközt válasszunk annak lebonyolításához, melyről tudjuk, hogy nem fog lefagyni, esetleg újraindulni. Ne feledkezzünk meg továbbá a megfelelő hang- és fényviszonyokról sem, tanácsos mindezt egy próbahívás keretein belül ellenőrizni. Az interjú tartalmi elemeit tekintve pedig a felkészülés során hasonlóan járjunk el, mintha csak egy személyes interjúra készülnénk.

Assessment Center

Az Assessment Center egy olyan kiválasztási folyamat, melynek során a pályázóknak különböző feladatok megoldásán keresztül kell bizonyítaniuk alkalmasságukat az adott pozícióra vonatkozóan. A feladatok rendkívül sokrétűek lehetnek, vagyis prezentációk, szerepjátékok, egyéni és csoportos problémamegoldás egyaránt a részét képezheti a kiválasztási folyamatnak. A szervezők általában ilyenkor a pályázók rátermettségét, problémamegoldási készségét, együttműködő képességét figyelik a leginkább, és ezek alapján választják ki azokat, akik vélekedésünk szerint helyt tudnának állni a meghirdetett pozícióban.

Egy AC-n való részvétel során ügyeljünk arra, hogy ne szürküljünk bele a mezőnybe, ugyanakkor ne is nyomjunk el másokat. Ha van valamilyen ötletünk azt mindenképpen kommunikáljuk, és merjünk kiállni az álláspontunk mellett. Persze mindezt anélkül, hogy másokat kritizálnánk. Összességében pedig igyekezzünk a feladatokat úgy megoldani, ahogy azt a mindennapi munka során, azaz éles helyzetben tennénk.  

Stresszinterjú

A stresszinterjút olyan munkakörök esetében alkalmazzák, ahol a munkavégzés kimondottan stresszes körülmények között zajlik. Az interjú során a pályázót szándékosan stresszhelyzetbe hozzák, ezzel tesztelve, hogy miként viselkedik az ilyen szituációkban. Erre az interjúztatóknak több módszerük is van, tehát ha például azt tapasztaljuk, hogy túlzottan megvárakoztatnak, sürgetik a válaszadásunkat, vagy esetleg gyakran a szavunkba vágnak, akkor jogos lehet a gyanúnk afelől, hogy egy stresszinterjú résztvevői vagyunk.

A legfontosabb, hogy ilyenkor felismerjük a helyzetet.  Ezután el kell döntenünk, hogy megér-e nekünk ennyit az adott állás. Ha igen, akkor megyünk bele a játékba, és próbáljuk úgy kezelni a helyzetet, mintha csak egy panaszos ügyféllel vagy egy nehéz tárgyalópartnerrel kellene dűlőre jutnunk. Mindenképpen próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, semmi esetre se vegyünk fel agresszív stílust. Ne feledjük: azt itt elhangzottak csak a szerepnek, és nem pedig a személyünknek szólnak.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.