Az önéletrajzírás legfontosabb alapszabályai

Az önéletrajzírás legfontosabb alapszabályai

Az önéletrajz az a dokumentum, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja sikerünket az álláspályázás során. Egy igényesen, nagy gonddal elkészített CV egyfajta belépőként szolgálhat az állásinterjús részvételre, ahol már személyesen is meggyőzhetjük az adott munkáltatót a rátermettségünkről, szakmai alkalmasságunkról. Sokak számára azonban gondot jelent ennek a minőségnek a megteremtése, ami azt eredményezi, hogy a legtöbb pályázatuk megválaszolatlan marad, vagy elutasítással zárul. Éppen ezért a következőkben összefoglaljuk az önéletrajzírás legfontosabb irányelveit, beleértve többek között a szerkezeti felépítésre és a tartalmi elemekre vonatkozókat.

Az önéletrajz formai jellemzői

Az önéletrajz esetében rendkívül fontos egy letisztult, jól áttekinthető összképre törekedni, mivel sok jelentkező esetén a HR-nek nincs ideje arra, hogy az egyes részleteket kibogarássza. Emellett érdemes nagy figyelmet fordítanunk a terjedelemre is, vagyis a dokumentumunk maximum két oldal legyen. Ne feledkezzünk meg továbbá az egységes betűtípus és betűméret használatáról sem. Utóbbi persze nem azt jelenti, hogy ne emelhetnénk ki az egyes főbb pontokat nagyobb betűkkel, csupán arra próbálunk utalni, hogy legyen egyfajta következetesség a szerkesztésben.

Az önéletrajzírást javasolt a személyes adatok szekció elkészítésével kezdeni, amit érdemes jól látható módon, egyfajta fejlécként elkülöníteni a többi résztől. Ebben a részben a nevünket, lakcímünket, telefonszámunkat és e-mail címünket szükséges feltüntetnünk. A közhiedelemmel ellentétben nem kell megadnunk a születési dátumunkat az önéletrajzban. Tanácsos is kihagyni ezt az információt, mivel így elkerülhetjük, hogy esetlegesen hátrányosan befolyásolja az esélyeinket.

Fénykép az önéletrajzban

A fénykép fontosságát az önéletrajzban sokan vitatják, ugyanakkor azt általános érvényű igazságként elfogadhatjuk, hogy a vizuális ingerek jelentős mértékben hatnak ránk, ily módon pedig egy minőségi fotóval jelentősen feldobhatjuk a CV-t. A hangsúly természetesen itt a minőségin van, hisz korántsem mindegy, hogy milyen képet tüntetünk fel a beküldött dokumentumunkban. Törekedjünk arra, hogy már a fényképpel is egyfajta professzionalitást sugalljunk, azaz mindenképpen kerüljük a nyaralási fotóból kivágott, vagy rossz fényviszonyok között készült képeket.

Érdemes lehet akár egy profi fotóst is felkeresni, hisz egy általa készített fénykép rendkívül figyelemfelkeltő lehet, valamint nagyfokú szakmai elhivatottságra, motiváltságra utal. Megéri erre időt és pénzt áldozni, mivel 2022-ben akár ilyen apróságokon is eldőlhet egy állás sorsa. Fontos továbbá az öltözékre is nagy gondot fordítani. Általános igazságként szolgálhat, hogy inkább öltözzünk túl, mint alul, hisz jó eséllyel nem jelent majd gondot, ha az adott pozícióhoz mérten túlzottan elegáns az öltözékünk. Fordítva viszont ez már nem igaz.

Az önéletrajz szerkezete

Az önéletrajz szerkezeti felépítését főként az befolyásolja, hogy milyen típusú CV-ben gondolkodunk: klasszikus vagy funkcionális önéletrajzban. A klasszikus önéletrajz jó eséllyel mindenki számára ismert, ebben a megszokott főbb szempontok szerepelnek, beleértve például a szakmai tapasztalatokat, tanulmányokat stb. A funkcionális önéletrajz ezzel szemben viszont jóval inkább az elsajátított képességekre fókuszál, vagyis ezekbe nem kerülnek évszámok a korábbi munkahelyekkel kapcsolatban, hanem az kerül előtérbe, hogy mire vagyunk képesek, milyen kompetenciák birtokában vagyunk.

Az önéletrajz szerkezete

A funkcionális önéletrajz ugyan egyre nagyobb népszerűségnek örvend, általánosságban még mindig a klasszikus az elfogadott. Emellett nem zárja ki semmi, hogy a klasszikus önéletrajzunkat karriercélunkkal, kompetenciáinkkal dobjuk fel, létrehozva ezzel egyfajta hibrid megoldást. Az elfogadottságából adódóan a következőkben inkább a hagyományos önéletrajzra fogunk fókuszálni, melynek szerkezeti felépítése például az alábbiak szerint nézhet ki:

  • Személyes adatok

  • Szakmai tapasztalatok

  • Tanulmányok/végzettségek

  • Készségek

  • Személyes kompetenciák

  • Egyéb információk

Az önéletrajzírás tartalmi megközelítésből

Azokat a pontokat, melyeket az előzőekben felváztoltunk természetesen fel kell töltenünk tartalommal is, amin szintén könnyű elcsúszni. A személyes adatok rész fontos tartalmi elemeit egy korábbi pontban már bemutattuk, így térjünk egyből rá a szakmai tapasztalatok szekcióra. Ez az egyik legfontosabb eleme a dokumentumnak, hisz a munkáltatók nagyon sok esetben a korábbi szakmai tapasztalatok alapján határoznak arról, hogy kit hívnak be állásinterjúra és kit nem.

Ügyeljünk arra, hogy az előző munkahelyeinket időrendi sorrendben visszafelé haladva soroljuk fel, vagyis az a munkahelyünk legyen legfelül, ahol legutóbb dolgoztunk (vagy még aktuálisan dolgozunk). Figyeljünk továbbá az elrendezésre is, tehát a dátum inkább balra, az adott cég, illetve pozíció megnevezése pedig inkább jobbra igazodjon. A cég és betöltött pozíció megnevezése alatt pedig érdemes néhány lényegre törő mondatban összefoglalni, hogy pontosan milyen feladatokat is láttunk el az adott munkakörökben.

A tanulmányok bemutatásakor az időrendiséget és a szerkesztést tekintve is hasonlóan járjunk el, mint ahogy azt előzőekben leírtuk. Fontos megjegyzés ennél a pontnál, hogy az általános iskolát (ha csak nem ez a legmagasabb végzettségünk) nem érdemes feltüntetnünk. Azok, akik nem igazán rendelkeznek még szakmai tapasztalattal, ellenben több iskolát is elvégeztek, akár ezt a pontot a szakmai tapasztalatok elé is helyezhetik, ezzel is felhívva a figyelmet végzettségeikre.

A készségek pont alatt az elsajátított képességeinket/kompetenciánkat mutathatjuk be, beleértve többek között a nyelvismeretet, a különböző szoftverismereteket, de itt akár a jogosítványunk meglétéről is számot adhatnunk. A nyelvismeret esetében fontos kiemelni, hogy kizárólag azokat írjuk bele az önéletrajzba, amelyeken adott esetben az interjú során meg is tudunk szólalni. Ha például rendelkezünk egy B2-es nyelvvizsgával, de a nyelvet évek óta nem használjuk, akkor azt a nyelvismeretet fel se tüntessük, vagy ha mégis, akkor valamilyen formában jelezzük, hogy a papírunk ugyan megvan, de nem vagyunk aktív nyelvhasználók.

A tanult készségeinket követően néhány személyes kompetenciáról (soft skillről) is írhatunk akár. Ide főként olyan, a személyiségünkből fakadó tulajdonságokat érdemes összegyűjteni, amelyek relevánsak a pozícióval kapcsolatban és valóban jellemeznek bennünket. A hangsúly a „valóban” szócskán van, azaz igyekezzünk kerülni az általános közhelyeket, és csak olyan tulajdonságokat szerepeltessünk, melyeket néhány valós szakmai példán keresztül alá is tudunk támasztani. A munkaerőpiacon szükséges soft skillekről egyébként az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1108/fokuszban-a-soft-skillek-mit-keresnek-a-munkaltatok

Az utolsó pont, vagyis az egyéb információk szekció természetesen elhanyagolható. Ez abban ez esetben lehet hasznunkra, ha valami olyat szeretnénk még feltüntetni, ami fontos lehet a pályázásunk elbírálását illetően, viszont a többi kategóriába tartalmilag nem illik bele.

Az önéletrajzírás tartalmi megközelítésből

Feldobja-e az önéletrajzot a hobbi/szabadidős tevékenységek szekció?

Sokak ellenzik a hobbiknak a CV-ben történő szerepeltetését, mondván a kiválasztás szempontjából semmilyen befolyásoló erővel nem bírnak. Általánosságban azonban mégis az a tapasztalat, hogy egy-egy hobbi igenis feltudja kelteni a toborzók figyelmét, továbbá egyfajta megerősítésként is szolgálhat a képességeinket illetően. Ez utóbbi alatt azt értjük, hogy ha például egy olyan pozícióra jelentkezünk, melyek jellemzően kiváló analitikus gondolkodásmódot és logikát igényelnek, abban az esetben a sakkozás, keresztrejtvény-fejtés vagy egyéb hasonló jellegű hobbik megerősíthetik, hogy valóban birtokában vagyunk ennek a tulajdonságnak.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ne találjunk ki magunknak jól hangzó hobbikat, mivel akkorát tényleg nem dob az önéletrajzon, illetve rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha valami folytán kiderül, hogy csak füllentettünk. Emellett kerüljük az olyan hobbik beleírását a CV-be, mint például a sorozatnézés, barátokkal együtt töltött idő stb. Ezekkel már inkább csak ártunk az önéletrajz minőségének, mintsem emelnénk azon.  

Javítsd az esélyeidet egy motivációs levél megírásával

A különböző online felületeken történő álláspályázás során láthatjuk, hogy az önéletrajz mellett általában motivációs levelet is van lehetőségünk feltölteni. Ez ugyan sok esetben csak egy opcionális lehetőség, azaz nem alapfeltétele a pályázásnak, mégis több szempontból is megéri az önéletrajz mellett ezt a dokumentumot is elkészíteni.

Az egyik ilyen szempont az az, hogy a motivációs levél megteremti annak esélyét, hogy az önéletrajz nyers tényeit további információkkal egészítsük ki. A másik rendkívül lényeges szempont pedig, hogy egy ilyen kísérőlevélen keresztül sokkal inkább megmutathatjuk személyiségünket és egy átfogóbb képet adhatunk mentalitásunkról.

Persze, ahogy az önéletrajzírás, úgy a motivációs levél elkészítése során is alkalmazkodnunk kell bizonyos formai és tartalmi követelményekhez. Ezekről az alábbi cikkben írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1101/hasznos-tanacsok-a-motivacios-level-elkeszitesehez

Összességében tehát amennyiben sikerül megtalálni az ideális állást, ne legyünk restek motivációs levet is írni, hisz jelentősen javíthatjuk az esélyeinket. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy mind az önéletrajzot, mind pedig a motivációs levet jelentkezésenként frissítenünk kell. Mindig azokat a tapasztalatainkat, képességeinket és tulajdonságainkat domborítsuk ki, amelyek a leginkább illenek a követelményekhez és a cég profiljához. Legyünk tehát szorgalmasak, és ne ugyanazokat a dokumentumokat küldjük szét. Az ugyanis biztosan nem vezet majd sikerre.  

 

KecskemetAllas.hu / N.G.