Fókuszban a soft skillek: mit keresnek a munkáltatók?

Fókuszban a soft skillek: mit keresnek a munkáltatók?

Manapság az álláspályázók elbírálása során a szakmai ismeretek mellett kimondottan fontossá váltak az egyén személyiségét jellemző tulajdonságok, kvalitások is. Ez azt jelenti, hogy a jelenkor munkavállalójának már nem elég csupán a szakmájában kiválónak lennie, hanem rendelkeznie kell olyan személyes tulajdonságokkal, ún. soft skillekkel is, melyek illeszkednek az adott vállalat szervezeti kultúrájába. A következőkben bemutatjuk, hogy pontosan mit is értünk soft skillek alatt, melyek közülük a legkeresettebbek, és munkavállalóként miként fejlődhetünk mindezekben.

Mik azok a soft skillek?

A soft skillek alatt olyan szociális, interperszonális készségeket értünk, melyeket a személyiségünk és az attitűdünk határoz meg. Magyarán a soft skillek azok a tulajdonságok, amelyek az embertársainkkal való kapcsolatteremtésünket és egy társaságba (pl. munkahelyre) való beilleszkedésünket segítik. Jellemzően ezek nem mérhetőek egzakt módon, ebből fakadóan erős önismerettel kell rendelkezzünk ahhoz, hogy tudjuk hányadán állunk az egyes soft skillek esetében.

Melyeket keresik leggyakrabban a munkáltatók?

Általánosságban elmondható, hogy manapság a munkáltatók nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációs készségekre. Ez alatt nem csak a partnerekkel és az ügyfelekkel, hanem a kollégákkal és a vezetőkkel lefolytatott kommunikációt is értjük. Kiemelt fontossággal bír továbbá a csapatjátékos attitűd is, mivel a legtöbb cégnél a munkavégzés kimondottan csapatban zajlik – és ez természetesen nincsen másként Kecskeméten sem. A csapatmunka fontosságáról egyébként az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

A csapatmunkához kapcsolódik szorosan az alkalmazkodóképesség, ami ugyancsak egy gyakran megkövetelt tulajdonság. Ezen tulajdonság alatt nem csak a csapathoz való alkalmazkodást értjük, a munkakörülményekhez, munkamódszerekhez és az elvárásokhoz legalább ilyen mértékben kell tudni igazodni. Emellett nagyon keresettek még a talpraesett, igazi problémamegoldó munkavállalók is, akik bármilyen helyzetet képesek higgadtan, megoldásorientáltan kezelni.

Csapatmunka

A jó szervezőképesség és a pontosság sok esetben szintén nélkülözhetetlen, hisz a vállalati életben rendszerint szigorú határidőknek kell megfelelni, ami ezen kvalitások nélkül nem megvalósítható. Végül pedig nem mehetünk el a kreativitás mellett sem, amire szinte minden munkakörben, bár eltérő mértékben, de szükség van. Az alábbi cikkben azokat a szakmát gyűjtöttük össze, melyek jelentősen támaszkodnak erre a tulajdonságra:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1089/kreativitasodat-hasznositanad-a-munkaeropiacon-ezekben-a-poziciokban-megteheted

Az állásinterjún igyekeznek majd felmérni őket

Álláskeresőként számítanunk kell rá, hogy a toborzók megpróbálnak majd egy képet kapni arról, hogy rendelkezünk-e azokkal a soft skillekkel, amelyek a pozíció betöltéséhez szükségesek. Többnyire az ezt firtató kérdések szituációs jellegűek, azaz felvázolnak egy helyzetet, majd megkérdezik, hogy miként viselkednénk az adott szituációban. Ilyenkor előnyünkre válhat, ha ehhez hasonló, korábban már megtörtént esetet vázolunk fel, és elmeséljük, hogy akkor miként cselekedtünk. Előnyösebb, ha ezek szakmai példák, de adott esetben akár a munkán kívüli életből is meríthetünk. Az állásinterjús felkészüléshez további segítséget nyújthat:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1105/allasinterju-kerdesek-erre-szamithatunk

Fejleszthetőek-e a soft skillek?

A válasz erre a kérdésre természetesen az, hogy igen, fejleszthetőek. Konkrét stratégiát azonban nehéz felvázolni, mivel ez jelentősen függ attól is, hogy milyen területen kell fejlődést elérnünk. A legjobb ezért, ha folyamatosan visszajelzéseket kérünk közvetlen környezetünktől, legyen szó munkatársakról, családtagokról vagy barátokról. Bizonyos cégek egyébként a teljesítményértékelés során nem csak a munkavállaló szakmai készségeit, eredményeit értékelik, hanem visszacsatolást adnak a soft skillekről is. Ha esetleg ilyen helyen dolgoznánk, a velünk szemben megfogalmazott kritikát mindig vegyük építő jellegűnek, és keressük azokat a könyveket, előadásokat, tanfolyamokat, amelyek elősegíthetik a fejlődésünket azokon a területeken, melyek a gyengeségeinknek bizonyulnak.

Ha pedig a soft skilljeinket egy új környezetben kamatoztatnánk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.