Csapatjátékos attitűd? Legyen igaz ránk!

Csapatjátékos attitűd? Legyen igaz ránk!

A legtöbb helyen a munkavégzés kisebb-nagyobb csapatokba szerveződve zajlik, így ne lepődjünk meg azon, ha az álláshirdetések követelményei között rendre találkoznánk a csapatjátékos attitűddel, mint elvárás. Sajnos sokan ezt a tulajdonságot egyfajta üres frázisként tüntetik fel az önéletrajzukban, vagyis nem párosul mögé valós, közös munkahelyi projektekben szerzett szakmai tapasztalat. Ezokból aztán könnyen előfordulhat, hogy nagy meglepetés éri őket az első, valóban szoros együttműködést megkövetelő feladataik kapcsán, és sokak ekkor realizálják, hogy talán annyira mégsem jeleskednek a csapatmunka területén. Ennek megelőzésképpen a következőkben összefoglaljuk a csapatmunka legfontosabb szabályait, továbbá megmutatjuk, hogy egyénenként mit tudunk annak érdekében tenni, hogy hasznos csapattagokká váljunk.

A csapatmunka legfőbb szabályai

A csapatmunka mindig a csapat megalakulásának céljával veszi kezdetét. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen az elérendő célokkal, hisz ez egy jó viszonyítási alapot jelent a csapattagok számára, hogy mennyi és milyen intenzitású munkára lesz tőlük szükség a projekt során. Fontos továbbá az is, hogy a csapaton belül mindenkinek a szerepe tisztázott legyen. Ellenkező esetben ugyanis – vagyis, ha a tagok számára nem teljesen egyértelmű, hogy ki miért felel –, fennáll a rendszeres nézeteltérések, konfliktusoknak a veszélye.

Rendkívül sokat számítanak a sikeres együttműködés érdekében lefektetett szabályok is. Itt nem kell túlzottan súlyos regulákra gondolni, elég néhány olyan egyszerűre, mint például a meetingeken való kötelező részvétel, vagy a másik fél mondandójának tiszteletben tartása. Látható, hogy ezek egyszerű, mégis az összhang szempontjából mekkora jelentőséggel bíró szabályok. Utóbbi kapcsán egyébként el is jutunk a sikeres csapatmunka egy másik sarokkövéhez, azaz a kommunikációhoz. Fontos, hogy csapatmunka során ez nyílt, őszinte és egyenes legyen, hisz a kibeszélés és a furkálódás csak csökkenteni fogja a morált.

Ezenkívül nem mehetünk el olyan részletkérdésnek tűnő, ám mégis nagy jelentőséggel bíró tényezők mellett sem, mint az inspiratív környezet megteremtése vagy az egyes csapatsikerek megünneplése. Utóbbi azért is fontos, mert felmérések kimutatták, hogy a dolgozók egy jelentős hányada keményebben dolgozna abban az esetben, ha több visszajelzést kapna munkáját illetően, és a jó teljesítménye adott esetben jutalmazva lenne. További jótanácsok a hatékony csapatmunka megteremtésével kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://freebees.io/blog/csapatmunka/

Hogyan válhatunk jó csapatjátkosokká?

Amint azt a bevezetőben már említettük a csapatban való együttműködés készsége ma már a legtöbb munkahelyen, így természetesen a kecskeméti cégeknél is elvárt. Ugyan nincs pontos receptje annak, hogy miként válhatnánk jó csapatjátékossá, egy spanyol kutatás által ezzel kapcsolatban felállított négy dimenzió mégis jó iránymutatásként szolgálhat. Az első dimenziót az identitás jelenti, ami olyan pontokat tartalmaz, mint például: személyes céljaink egy része egyezen meg a csapatéval, érzelmileg is kötődjünk a csapathoz, tudjunk adaptálódni és változni a csapattal együtt, pozitívan járuljunk hozzá a csapat légköréhez.

Csapatjáték a munkahelyen

A második dimenzió a kommunikáció, ami alá két pont tartozik: tudjunk jól kérdezni és adott esetben információkat biztosítani, legyünk képesek kijönni a többi csapattaggal. A harmadik dimenzió már magára a teljesítményükre vonatkozik, és többek között azt tartalmazza, hogy: legyünk képesek azonosítani a célt és tervet készíteni annak elérése érdekében, jussunk könnyedén konszenzusra a munkatársainkkal, végezzük el a ránk szabott feladatokat és tudattassuk másokkal, ha akadályoztatva vagyunk. A negyedik és egyben utolsó dimenzió a szabályozás, és az alábbiakat fogalmazza meg: ismerjük fel a konfliktusokat és együttműködően oldjuk azokat meg, egyezzünk meg a stratégiákban és tartsuk magunkat a megbeszéltekhez, tegyünk javaslatokat a fejlesztésre. A teljes lista egyébként itt megtekinthető:

https://mindsetpszichologia.hu/jo-csapatjatekos-vagyok-avagy-mirol-ismerszik-meg-valojaban-a-jo-teamwork

Ha pedig ezek tudatában egy új csapatban próbálnánk ki magunkat, akkor mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.