Állásinterjú kérdések: erre számíthatunk!

Állásinterjú kérdések: erre számíthatunk!

Egy állásinterjún szeretné mindenki a legjobb formáját hozni, ehhez azonban elengedhetetlen az alapos felkészülés. Az egyik leghatékonyabb módja a felkészülésnek, ha az interjún előforduló lehetséges kérdésekből készülünk, és ezek alapján végig gondoljuk, hogy melyikre miként válaszolnánk. Persze helyzettől, munkáltatótól, pozíciótól és rengeteg egyéb tényezőtől függ, hogy milyen kérdéseket kapunk, ugyanakkor a kérdések jellegét tekintve elkülöníthetünk bizonyos kategóriákat, melyek már jó iránymutatással szolgálhatnak a felkészülésünket illetően. A következőkben ezekből mutatunk be néhányat!

Általános, leggyakrabban előforduló kérdések

Egy állásinterjú gyakran merülnek fel különböző önismereti kérdések. Ennek során olyan kérdéseket kaphatunk, mint például: „Kérem meséljen magáról, mi az, amit Önről a leginkább érdemes tudni?" vagy „Mit tekint a legnagyobb erősségének és mit a legnagyobb gyengeségének?”. Természetesen ezek számtalan megfogalmazásban megjelenhetnek, ugyanakkor talán mégis segít rávilágítani arra, hogy pontosan milyen kérdéseket is értünk ezen kategória alatt.

Érdemes ezekre a kérdésekre alaposan felkészülni, mert bár alapvetően egyszerűnek tűnnek, interjús helyzetben mégis sokaknak meggyűlik a baja a válaszadással. Próbáljuk meg kerülni a kliséket, ami különösen igaz az erősség, gyengeség kérdésének az esetében. Az erősségeink felsorolásakor igyekezzünk minden állításunkat egy-egy szakmai példával is alátámasztani, míg a gyengeségek esetében hangsúlyozzuk ki azokat a lépéseket, melyeket annak érdekében tettünk, hogy fejlődjünk ezeken a területeken.

Ezek mellett az interjúk rendszeres részét képezik a különböző motivációs jellegű kérdések is, amiket például ilyen formában is nekünk szegezhetnek: „Miért jelentkezett erre a pozícióra?” vagy „Melyek azok a tényezők, amik leginkább felkeltették az érdeklődését az állással kapcsolatban?”. A motivációs kérdések megválaszolásakor érdemes kitérni a vállalat által képviselt legfőbb értékekre, és állításokat megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy miként viszonyulunk ezekhez, melyekkel tudunk a leginkább azonosulni és miért. Ezzel egyrészt azt is bizonyítjuk, hogy elvégeztük a házi feladatunkat, azaz utánanéztünk a vállaltnak, másrészt megmutathatjuk, hogy mentalitásunkat tekintve beleillünk a vállalati környezetbe.

Természetesen egy interjú során a szakmai kérdések sem maradhatnak el, melyek közül nyilván vannak specifikus, kimondottan az adott szakmára vonatkozó kérdések is, de rendszerint előfordulhat általános jellegűek is, mint például: „Mit lehet tudni az eddigi szakmai pályafutásáról?” vagy „Melyek voltak az eddigi legnagyobb szakmai sikerei és kudarcai?”. Az ilyen jellegű kérdések megválaszolásakor elsősorban olyan példákat érdemes elmesélni, amelyek párhuzamba állíthatóak a megcélzott állás jelentette kihívásokkal, hisz ily módon igazolhatjuk, hogy kellően tapasztaltak, illetve szakmailag alkalmasak vagyunk az adott pozíció feladatainak ellátására.

Különös kérdések

Bizonyos esetekben az interjúztatók olyan különös és furcsa kérdéseket is felszoktak tenni, mint például: „Milyen szuperképességekkel rendelkezne legszívesebben és miért pont azokkal? vagy „Ön milyen állat/szín lenne a legszívesebben?”. Ezekkel az egyébként interjús helyzetben őrültnek hangzó kérdésekkel a toborzóknak általában az a céljuk, hogy részletesebb képet kapjanak személyiségünkről, habitusunkról és arról, hogy miként reagálunk a váratlan szituációkra. Ha esetleg egy ilyen kérdést kapnánk, mindenképpen maradjunk nyugodtak, ha kell nyerjünk időt, például olyan mondatokkal, mint „Ez egy nagyon érdekes kérdés, hadd gondolkodjak rajta egy kicsit”. A válaszadásunk során pedig a leghatékonyabb, ha olyan válasszal szolgálunk, ami egyben összeköttetésbe hozható a pozícióval is, azaz a színes példánál maradva: „Szívesen lennék kék, mert az nyugtató hatással bír, és úgy gondolom jól kezelem a nagy nyomással járó munkákat.”. További példák különös kérdésekre az alábbi cikkben:

https://findmyway.reblog.hu/71-szokatlan-interjukerdes

Provokatív kérdések

Előfordulhat, hogy az interjú készítőinek vannak bizonyos kétségei velünk kapcsolatban, melyekre akár provokatív módon is rákérdezhet: „Miért váltott olyan gyakran munkahelyet?” vagy „Valóban úgy gondolja, hogy van elég tapasztalata ehhez a munkakörhöz?”. Ha esetleg ilyen jellegű kérdést kapnánk, fontos, hogy annak hangvétele ellenére is maradjunk pozitívak és igyekezzünk a javunkra fordítani a helyzetet. A gyakori munkahelyváltásnál például kitérhetünk a rajtunk kívülálló okokra (pl. összeolvadás, leépítés stb.), továbbá szót emelhetünk amellett, hogy a gyakori váltás következtében mennyire széleskörű tapasztalattal rendelkezünk. A lényeg, hogy tudatosan készüljünk az önéletrajzunk esetleges gyenge pontjaiból és dolgozzunk ki egy-két válaszlehetőséget arra az esetre, ha erre rákérdeznének.

Állásinterjú

Ha pedig álláskeresőként készen állunk egy interjús részvételre, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb álláslehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.