Videó-önéletrajz: egy módszer az álláspályázat feldobásához

Videó-önéletrajz: egy módszer az álláspályázat feldobásához

Egy álláspályázati anyag legfontosabb eleme egyértelműen az önéletrajz, ugyanakkor könnyen belátható, hogy ez a dokumentum korlátozott kereteket nyújt a bemutatkozáshoz. Éppen ezért lehet tanácsos motivációs levéllel is kiegészíteni a pályázati anyagot, ami már jóval nagyobb teret enged az egyes személyiségjegyek felvillantásának, lehetőséget nyújtva ezzel egy átfogóbb összkép megteremtésére. Kreativitás szempontjából azonban ez esetben is érezhető némi korlátozottság, lévén írott szövegről van szó. Egy videó-önéletrajz azonban minden eddig felsorolt problémának elejét veszi és lehetőséget teremt mind a szakmai sikerek felvázolására, mind pedig a személyiségjegyek bemutatására.

Mi az a videó-önéletrajz?

A videós önéletrajz egy rövid bemutatkozó anyag, melyben a pályázó beszámolhat a korábban szerzett szakmai tapasztalatairól, iskolai végzettségeiről, kompetenciáiról, valamint szót ejthet érdeklődési köréről. Lényegében tehát minden olyan elemet tartalmazhat, amit egy hagyományos önéletrajz, csak immár videós formában. Magyarországon még korántsem elterjedt ezek használata, ugyanakkor a fokozódó digitalizáció hatására könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva már bevett szokássá válik a pályázók körében az ily módon történő jelentkezés.

Milyen esetekben érdemes videó-önéletrajzot készíteni?

Egy videós CV kétségkívül kiváló lehetőséget teremt arra, hogy álláspályázóként kitűnjünk a többi jelentkező közül, hisz segítségével egy közelebbi képet adhatunk személyiségünkről, tanúbizonyságot tehetünk kreativitásunkról, továbbá kommunikációs képességeinket is megcsillogtathatjuk. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem minden munkáltató és pozíció esetében tanácsos ezzel a lehetőséggel élni. Ha az adott cég szemmel láthatóan konzervatívabb, vagy esetleg a munkakör jellege nem engedi meg az ilyesfajta „lazaságot”, akkor jobban járunk, ha a hagyományos önéletrajz plusz motivációs levél kombinációnál maradunk. Példaként lehetne említeni a jogi és a pénzügyi pozíciókat – ezekben az esetekben tanácsos a jelentkezés konzervatívabb módját választani.

Abban az esetben viszont, ha kifejezetten kreatív munkakörökben próbálnánk elhelyezkedni, egy videós önéletrajz elkészítésével nagy előnyre tehetünk szert a többi aspiránssal szemben, köszönhetően annak, hogy a már említett módon hazánkban – így természetesen Kecskeméten sem – igazán elterjedt az ebben a formában történő pályázás. Jó példák lehetnek ezekre a kreatív munkakörökre a marketinges vagy a közösségi média felületek menedzselésével foglalkozó pozíciók, de akár projektmenedzseri hirdetések esetében is hatásos lehet egy videós CV. A Kecskeméten is elérhető kreatív munkakörökkel egyébként részletesebben az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1089/kreativitasodat-hasznositanad-a-munkaeropiacon-ezekben-a-poziciokban-megteheted

Hogyan készítsünk videó-önéletrajzot?

Még mielőtt rátérnénk a videós önéletrajz készítésének legfontosabb szabályaira, fontos kihangsúlyoznunk, hogy az nem helyettesíti a hagyományos CV-t, tehát amennyiben ennek az elkészítése mellett határoznánk el magunkat, semmi esetre se feledkezzünk meg egy írásos önéletrajz elkészítéséről sem. Ezzel kapcsolatban az alábbi cikk szolgálhat néhány jótanáccsal:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1180/az-oneletrajziras-legfontosabb-alapszabalyai

A videós önéletrajz tehát sokkal inkább tölt be egy kiegészítő, mintsem helyettesítő szerepet. Fontos továbbá az is, hogy az elkészítése önmagában korántsem garancia a sikerre, természetesen itt is – akárcsak a hagyományos önéletrajz esetében – nagy figyelmet kell fordítanunk a minőségre. Ennek megteremtése érdekében a következő lépéseket érdemes megtennünk még a videó elkészítése előtt:

Írjunk hozzá forgatókönyvet

Természetesen a videókészítésnek nem állhatunk neki terv nélkül, első lépésként tehát készítenünk kell egy forgatókönyvet, melyben megtervezzük, hogy mit és milyen sorrendben szeretnénk elmondani. Azzal kapcsolatban is döntést kell hoznunk, hogy milyen típusú videó-önéletrajzot szeretnénk: olyat, amiben csak a kamera előtt ülünk és beszélünk, vagy esetleg olyat, ami a készségeinket, képességeinket demonstrálni hivatott cselekvést is tartalmaz. Bárhogy is döntenénk, arra mindenképpen fordítsunk időt, hogy a szövegünket előre megírjuk, és lemérjük, hogy a kb. 60-90 másodperces javasolt időkeretbe belefér-e.

Gondoskodjunk a háttérről és egyéb körülményekről

Törekedjünk olyan helyszínt választani a videó elkészítéséhez lakáson belül vagy kívül, ahol semmilyen zavaró tényező nem tudja elvonni a néző figyelmét rólunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy fehér fal előtt kellene leforgatnunk a videót, ugyanakkor érdemes egy letisztult, az igényesség benyomását keltő környezetben szerepelni. Lényeges továbbá az is, hogy fényviszonyok is ideálisak legyenek, azaz úgy válasszunk helyszínt, hogy az egész arcunkat egyenletesen érje a fény. Kitűnő megoldás lehet még egy led körlámpa használata is, ami kimondottan az ilyen „vlog-szerű” videókészítéshez lett kitalálva.

Teremtsük meg a technikai feltételeket

Mindenképpen járjunk el alaposan és körültekintően, mikor a videó rögzítéséhez használt eszközt választjuk ki. Erre akár alkalmas lehet okostelefon, tablet, laptop és videókamera is. A lényeg csupán az, hogy az arcunk kiválóan látszódjon, a beszédünk pedig tisztán érthető legyen. A kamera nézetét tekintve érdemes úgy eljárnunk, hogy mellkastól felfelé látszódjunk, tehát lényegében a portrémód feltételeinek eleget téve készüljön a felvétel.

Videó önéletrajz

Készítsünk több felvételt és fordítsunk időt a vágásra

Bármennyi időt is fordítsunk az előkészületekre, jó eséllyel nem fog sikerülni elsőre tökéletes felvételt készíteni. Érdemes tehát többször is nekifutni a dolognak és törekedni arra, hogy minden mondatunkhoz megtaláljuk a megfelelő kifejezéseket, valamint a hangsúlyozásunk is a lehető legkifinomultabb legyen. A videó elkészültével pedig nem feledkezhetünk meg az utómunkáról sem. A videós CV-t rengeteg módon feldobhatjuk, már önmagában a vágás minősége hatalmas pluszt adhat, de ezenkívül a különböző infografikák vagy bevágott fényképek tovább színesíthetik az anyagot. Nem is kell különösebben szerkesztő-zseniknek lennünk ahhoz, hogy egy minőségi videó-önéletrajzot összevágjunk, hisz az olyan szoftverek mint például a Biteable, Animaker, Camtasia vagy Filmora kimondottan könnyen kezelhetőek, de akár a telefonunkon lévő szoftver is alkalmas lehet erre a feladatra.

Mire figyeljünk a videó-önéletrajz elkészítésekor tartalmi tekintetben?

Kövessünk egy struktúrát

Az előzőekben már részben szót ejtettünk erről, ugyanakkor nem árt még egyszer hangsúlyozni a videó-önéletrajz tudatos felépítésének fontosságát. Érdemes lehet például az alábbi struktúrát követnünk mondandónk összeállításakor:

  • Bemutatkozás

  • Szakmai tapasztalatok

  • Szakmai sikerek

  • Mi az, ami igazán lelkesít?

  • Erősségek

  • Zárás, cselekvésre ösztönzés

Természetesen az itt felsorolt pontoktól megítélés szerint el lehet térni, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy minden esetben törekedjünk a szakmaiságra, valamint arra, hogy ha állítunk valamit magunkról, azt valós példákkal alá is tudjuk támasztani. Magyarán ne dobálózzunk a levegőbe jó tulajdonságokkal akkor, ha azt objektív véleményeken vagy elért eredményeken keresztül nem tudjuk megerősíteni.  

KecskemetAllas.hu

Tegyük személyessé

A hagyományos önéletrajzhoz hasonlóan a videó-önéletrajz is könnyen sablonossá válhat, ha nem igyekszünk személyessé tenni azt. Már a videó elején érdemes megemlíteni annak a cégnek és pozíciónak a nevét, amelyre a jelentkezésünket küldjük, hisz ily módon biztosíthatjuk a munkáltatót afelől, hogy a videós anyag kizárólag az ő hirdetésükre készült.

Emellett pedig külön ügyeljünk arra, hogy minden, amit elmondunk egy bizonyos szinten egyedi legyen. Kerüljük az olyan mondatokat, mint például: „csapatjátékos attitűd jellemez, de képes vagyok az önálló munkavégzésre is”. Az ilyen és ehhez hasonló közhelyek biztosan nem keltik fel majd a toborzók érdeklődését. Ehelyett fókuszáljunk inkább azokra a kompetenciákra és tulajdonságokra, amelyekről azt gondoljuk, hogy megkülönböztet bennünket a többi jelentkezőtől.

Legyen rövid, frappáns

Amint azt már korábban is említettük egy ideális bemutatkozó anyag hossza kb. 60-90 másodperc. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs időnk arra, hogy karrierünk minden szegmensére kitérjünk és a tapasztalatainkat hosszasan tárgyaljuk. A videó-önéletrajznak ugyanakkor nem is ez a célja, hanem sokkal inkább az, hogy felkeltse a munkáltató érdeklődését. Eszerint érdemes tehát eljárnunk, mikor a tartalmat állítjuk össze, vagyis kizárólag a releváns dolgokat emeljük ki, legyen az akár munkatapasztalat, elsajátított képesség, személyes tulajdonság vagy motiváció.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.