Bőven akad diákmunka Kecskemét városában

Bőven akad diákmunka Kecskemét városában

A diákmunka egy kiváló lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy rugalmas körülmények között, tanulmányaik mellett megismerkedjenek a munka világával, illetve nem utolsó sorban némi zsebpénzre tegyenek szert. Természetesen a kecskeméti diákok számára is adott minden lehetőség arra, hogy munkába álljanak, fizikai és szellemi munkakörökben egyaránt elhelyezkedhetnek. A következőkben összefoglaljuk a diákmunka vállalásával kapcsolatos legfontosabb szabályokat, tudnivalókat, valamint bemutatjuk, hogy miként és milyen pozíciókban nyílhat esélye a fiataloknak az elhelyezkedésre Kecskeméten.

A diákmunka-vállalás feltételei

A diákok legnagyobb része diákszövetkezeten keresztül tevékenykedik, de természetesen ők is dolgozhatnak más foglalkoztatási formában, azaz munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatottként és háztartási alkalmazottként is. Ebben a cikkben a diákszövetkezeten keresztül történő munkavégzés szabályaival, jellegzetességeivel, lehetőségeivel foglalkozunk majd.

Diákmunkát már akár 15 éves kortól lehet végezni, igaz ekkor még csak szünidőben. A 16. életévüket betöltött diákok számára viszont – szülői beleegyezéssel – már az egész tanév alkalmat kínál a munkavégzésére, 18 éves kor felett pedig már szülői beleegyezés sem szükséges. Fontos megjegyezni, hogy a szigorú törvényi feltételekből adódóan a legtöbb diákszövetkezet kizárólag 16 éven felüli diákokat foglalkoztat, s nincs ez másként Kecskeméten sem.   

A szövetkezeten keresztül történő munkavégzéshez mindenekelőtt a szövetkezet tagjává szükséges válni, amihez általában egy online és egy személyes regisztráció is szükséges. Utóbbihoz legtöbbször az alábbiakra van szükség: (bizonyos eltérések adódhatnak iskolaszövetkezetenként):

  • Érvényes nappali tagozatos diákigazolvány (matricával)

  • Iskolalátogatási igazolás

  • Személyi igazolvány

  • Lakcímkártya

  • Adószám

  • Bankszámlaszám

  • TAJ szám

  • Tagdíj

  • 18. életévnél fiatalabbak esetén szülői jelenlét

A diákmunka előnyei

Tapasztalatszerzési lehetőség

A diákmunka egyik legnagyobb előnyét egyértelműen a tapasztalatszerzés lehetősége jelenti. Ezen keresztül a diákok először tapasztalhatják meg, hogy milyen is egy ledolgozott műszak, illetve milyen típusú felelősségekkel jár a munkavégzés. Emellett pedig akár valós, a tanulmányaikhoz kapcsolódó ismerteteket is elsajátíthatnak, hisz többek között Kecskeméten is egyre több az olyan pozíció, ami a szakirányú tapasztalatszerzés lehetőségét kínálja.

Rugalmasság

A diákok életében a fő elfoglaltságot többnyire a tanulmányaik jelentik, azaz olyan munkavégzési lehetőségeket keresnek, melyek rugalmasan igazíthatóak az iskolai kötelezettségeikhez. A diákmunkák esetében abszolút teljesül ez a feltétel, beosztásukat általában az órarendjük alapján állíthatják össze, vagyis mind a ledolgozott napok, mind pedig a ledolgozott órák száma rugalmasan van kezelve.

A diákmunka előnyei

Kapcsolatépítési lehetőség

Az eddig elmondottak mellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a diákmunkák kitűnő kapcsolatépítési lehetőségeket is kínálnak. Egy céghez bekerülve sokszor mentort kapnak maguk mellé, illetve egyéb, a szakmában már jártas kollégákkal dolgozhatnak együtt. Emellett más intézményekben, más szakokon tanuló diákokkal is van lehetőségük megismerkedni a munka során, amelyek ugyancsak értékes kapcsolatok lehetnek a jövőre nézve.

Könyebb elhelyezkedés pályakezdőként

A nagybetűs életbe való belépés is sokkal könnyebb a fiatalok számára, ha a diákéveikből már rendelkeznek némi munkatapasztalattal. Sok pályakezdő számára ugyanis gondot okoz például az, hogy mivel töltse fel az önéletrajzát tapasztalat hiányában. Azoknak viszont, akik végeztek diákmunkát nem kell ilyen dolgokon aggódniuk, hisz a legtöbb munkáltató nagyon is figyelembe veszi az ilyen típusú munkavégzés során szerzett tapasztalatokat. Sőt, nem ritka az sem, hogy a frissen végzett diákoknak nem is kell bajlódniuk az álláskereséssel, mivel főállású állásajánlatot kapnak attól a cégtől, ahol iskola éveik alatt tevékenykedtek. Az előbbiekben említett önéletrajzírással kapcsolatban egyébként a pályakezdők számára segítséget nyújthat az alábbi cikk:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1124/nehezseget-okoz-palyakezdokent-az-oneletrajz-megirasa-ime-nehany-jotanacs

Saját kereset

Egy diák életében ugyanúgy, mint mindenki máséban vannak rendszeres kiadások, amelyekbe például beletartozhatnak a tanulmányokkal, lakhatással kapcsolatos anyagi kötelezettségek, de természetesen szórakozás és a szabadidős tevékenységek is. Ezek fedezetét legtöbbször a szülők biztosítják, ugyanakkor hosszútávon általában elvárásként fogalmazódik meg, hogy a fiatal is vegye ki a részét ezen kiadásokból. Erre nyújthat tökéletes lehetőséget a diákmunka, ami egy kiváló pénzkereseti lehetőség a fiatalok számára, és egyben nagy könnyebbség a szülőknek.

Gyakran hirdetett munkakörök diákok számára

Áruházi munkák

Bács-Kiskun megye több városában is elérhetőek különböző diákmunkák a fiatalok számára. A munkakör leggyakrabban pénztáros vagy árufeltöltői pozíció, de húspultba is gyakran keresnek embereket. Egy ilyen jellegű állás legfőbb előnye, hogy nem túlzottan magasak az elvárások (pl. nem igényel nyelvtudást, vagy bármilyen folyamatban lévő szakirányú tanulmányt), továbbá délutános és hétvégi munkavégzésre is van lehetőség.  Ez különösen fontos lehet a diákok számára, hisz a hétköznap délelőttjeik általában zsúfoltak. Az áruházi munkák jellemzőiről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1086/dolgozz-boltokban-aruhazakban-kecskemeten

Vendéglátós pozíciók, gyorséttermi munkák

A diákok a vendéglátás területén is könnyűszerrel találhatnak munkát maguknak. Különösen a gyorséttermek azok, amelyeknél rendszeres a felvétel, de a vendéglátásban uralkodó munkaerőhiány miatt más éttermekben is esély nyílhat az elhelyezkedésre. A feladatok változatosak lehetnek, a konyhai pozícióktól elkezdve a felszolgálói munkakörökig sokféle szerepben kipróbálhatják magukat a fiatalok. Az elvárások általában itt sem az iskolai végzettséggel kapcsolatosak, hanem sokkal inkább a diákok személyes tulajdonságaihoz kötődnek. Az ideális vendéglátós munkaerő ugyanis talpraesett, megbízható, pontos és szorgalmas.

Gyári munkák

A gyári munkákat, különböző üzemi kisegítői munkaköröket ugyancsak gyakran hirdetnek az iskolaszövetkezetek, és ezek meglehetősen népszerűek is. A feladatok ezen pozíciók esetében könnyen betanulhatók, valamint gyakran éjszakai munkavégzésre is adódik lehetőség, ami a ráérés és a bérezés szempontjából is ideális a diákok számára. Az elvárások ezekben az esetekben sem megugorhatatlanok, a 18. beöltött életév és az orvosi alkalmassági mellett főként tulajdonságokra vonatkozó követelmények vannak (pontosság, monotóniatűrés stb.).

Irodai munkakörök

Nem csak fizikai, de szellemi munkakörökben is eltudnak a helyezkedni a fiatalok, többek között Kecskemét városában is. Az irodai pozíciók közül a legnépszerűbbnek és legkeresettebbnek egyértelműen a különböző adminisztrációs állások bizonyulnak, de emellett kimondottan a tanulmányokhoz kötődő területeken is el lehet helyezkedni (pl. HR, pénzügy, mérnök stb.) Ez egyben előrevetíti azt is, hogy ezekre az álláslehetőségekre főként az egyetemisták pályáznak eséllyel, akik ily módon az elméleti tudásukat szakmai ismeretekkel is gyarapíthatják. A szakirányú tanulmányok mellett a nyelvtudás az, ami még gyakran megkövetelt ezen munkakörök esetében.

Nyári diákmunka Kecskemét

Iskolaszövetkezetek Kecskeméten

Az egyik legismertebb és legtöbb diákot foglalkoztató szövetkezet Kecskeméten is a Meló-Diák Iskolaszövetkezet. Itt rendszerint számos pozíció közül válogathatnak a diákok, beleértve a fizikai és a szellemi munkaköröket is. Ezek a munkalehetőségek gyakran hosszútávra szólnak, tehát akár a fiatalok a karrierjüket is megalapozhatják egy-egy munkáltatónál. További részletek a szövetkezet honlapján:

https://www.melodiak.hu/irodak/melo-diak-kecskemet

Jó lehetőségeket kínál a Fürgediák Iskolaszövetkezet is Kecskeméten, bár itt érdemes hozzátenni, hogy főként a fizikai munkában gondolkodók találják majd meg a számításaikat. Gyakran kerülnek meghirdetésre áruházi és gyorséttermi pozíciók, valamint szezon esetén a strandon végzendő munkák (medenceőr, úszómester, csúszdaőr) sem ritkák. Részletek:

https://www.furgediak.hu/diakmunka?megye=3

Ezek mellett persze más egyéb iskolaszövetkezet is található a városban, beleértve például a Mind-Diák Szövetkezetet vagy a Prodiák Iskolaszövetkezetet. Érdemes lehet tehát ezen munkaközvetítőknél is körbe nézni az aktuális lehetőségek között. Az iskolaszövetkezeteken kívül pedig akár adott esetben a részmunkaidős vagy alkalmi foglalkoztatáson is elgondolkodhatnak a diákok, hisz az ilyen típusú munkalehetőségek is rugalmas feltételeket biztosítanak általában.  

 

KecskemetAllas.hu / N.G.