Dolgozz boltokban, áruházakban Kecskeméten!

Dolgozz boltokban, áruházakban Kecskeméten!

A kereskedelmi dolgozókra gyakorlatilag mindig van igény, az állásportálokon böngészve számos bolti, illetve áruházi pozícióra szóló hirdetéssel találkozhatunk. A munkavállalók is előszeretettel keresik ezeket az állásokat, hisz gyors elhelyezkedési lehetőségeket kínálnak, továbbá a követelmények sem túl szigorúak általában. Mindez persze nem azt jelenti, hogy bárki alkalmas lenne ezekre a pozíciókra, hisz a felvétel csak egy dolog, a munkakörben való helytállás már egy másik. Éppen ezért a következőkben összefoglaljuk, hogy a munkavégzés tekintetében körülbelül mire is számíthat az a munkavállaló, aki a kereskedelem területén helyezkedne el, továbbá szót ejtünk a szükséges képesítésekről, megkereshető bérekről és a kecskeméti munkavállalási lehetőségről is.

Milyen pozíciókban lehet elhelyezkedni boltokban, áruházakban?

A bolti és áruházi munkák esetében leggyakrabban pénztáros és árufeltöltői pozíciókra keresnek embereket. A pénztáros legfőbb feladatai közé tartozik például a vevők fogadása és udvarias kiszolgálása, a készpénz és egyéb fizetőeszközök kezelése, a nyugta kiállítása és kiadása, továbbá a pénztárral kapcsolatos napi üzemeltetési és zárási folyamatok végrehajtása. A pozícióhoz nélkülözhetetlenek az alapvető matematikai készségek, türelem, stressztűrőképesség, jó kommunikációs készség és a pozitív kisugárzás. Összességében elmondható, hogy ebben a munkakörben kimondottan fontos szerepet játszik a munkavállaló személyisége, hisz napi szinten kell kommunikálnia a vásárlókkal, és korántsem mindegy, hogy milyen benyomást tesz rájuk.

Az árufeltöltői munka megnevezése igencsak beszédes, a fő feladatot ugyanis a polcok áruval való feltöltése jelenti. Ezen felül fontos feladatuk még a rájuk bízott osztály rendben tartása, tisztítása, rendezése, az áruk címkézése és a megfelelő táblák kirakása, továbbá kérdés esetén a vásárlók útbaigazítása. Utóbbi feladatból adódóan ez esetben is elmondható, hogy fontos a pozitív kisugárzás és a jó kommunikációs készség, a munkakör fizikai megterheléssel járó tevékenységeiből következően pedig a jó állóképességre érdemes felhívni a figyelmet, mint követelmény.

Ez tehát a két legkeresettebb pozíció a bolti és áruházi munkák tekintetében, persze ez nem azt jelenti, hogy ne lennének más munkakörök, amelyek esélyt kínálnának az elhelyezkedésre. Gyakran keresnek például műszakvezetőt, frissáru pultost, vagy akár raktárost is a nagyobb áruházaknál. Az áruházi munkák esetében fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy előszeretettel alkalmaznak diák munkásokat is, jó lehetőséget kínálva ezzel a fiataloknak a tapasztalatszerzésre és némi zsebpénz összegyűjtésére.

Képzési lehetőségek Kecskeméten

Sok esetben a munkáltatók nem követelik meg a kereskedelmi végzettség meglétét, ugyanakkor mindenképpen előnyt jelent egyrészt a kiválasztásnál, másrészt a pozícióba való betanulás során. Kecskeméten több lehetőség is van ilyen jellegű bizonyítványok megszerzésére, példaként lehet említeni az OKTÁV Továbbképző Központot, ahol a kereskedelmi képzések széles kínálata elérhető, beleértve a pénztáros, bolti előkészítő, élelmiszer eladó, műszaki eladó, ruházati eladó és számos egyéb tanfolyamot is. Bővebb információk az intézmény honlapján elérhetőek:

https://oktav.hu/kepzeseink

Érdemes lehet továbbá a Best-Work Kft. képzéskínálatát is megtekinteni, ahol többek között eladó, boltvezető, élelmiszer-, vegyi áru eladó és boltvezető, illetve műszakicikk-eladó tanfolyam is indul.

Milyen bérekre lehet számítani a kereskedelemben?

A kereskedelemben megkereshető bérek meglehetősen nagy változékonyságot mutatnak, természetesen függ attól, hogy hány órában dolgozik a munkavállaló, mekkora cégnél teszi mindezt, és hogy mióta van a pályán. A nagyobb áruházak jellemzően az első néhány hónapot követően emelnek a munkavállaló bérén, továbbá különböző pótlékokat és juttatásokat is kapnak kiegészítésképp. Konkrét összegekkel kapcsolatban iránymutatást az alábbi linkek adhatnak:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/ertekesites-kereskedelem/penztaros

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/ertekesites-kereskedelem/arufeltolto-merchandiser

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/ertekesites-kereskedelem

bolti szakmák

Elhelyezkedési lehetőségek Kecskeméten

Amint az a bevezetőben is megfogalmazásra került a nagyobb áruházak szinte folyamatosan keresik a munkaerőt, de a kisebb boltok esetében is rendkívül gyakori a megüresedett pozícióra szóló hirdetés. Kecskeméten érdemes lehet például figyelemmel követni a Tesco, Spar, Lidl, Aldi karrieroldalait, ezeken ugyanis folyamatosan hirdetnek különböző kereskedelmi pozíciókat. Emellett természetesen az állásportálokat is megéri nyomon követni, továbbá különböző álláskeresői csoportokba is célszerű belépni a közösségi média felületein. Ily módon kiszélesítve a keresést ugyanis sokkal nagyobb az esély az elhelyezkedésre.

Az állásportálok esetében külön felhívnánk a figyelmet a https://kecskemetallas.hu/ weboldalra, ahol rendszeresen jelennek meg kereskedelmi pozícióra szóló hirdetések.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.