Munkakörök, amelyek feladatai otthonról is könnyedén elláthatóak

Munkakörök, amelyek feladatai otthonról is könnyedén elláthatóak

Mára a rugalmasság az egyik legfontosabb preferenciává vált a munkavállalók körében, vagyis mindenki elsősorban azokat az álláslehetőségeket keresi, ahol a munkáltatók igyekeznek igazodni dolgozóik igényeikhez, valamint elfogadni, hogy a világ változásai egyben a munkavégzési szokásokat is érintik. A digitalizációnak köszönhetően például széles körben elterjedt az otthoni munkavégzés, aminek lehetőségére sokan ma már alapvető elvárásként tekintenek az álláskeresés során. A következőkben ezért bemutatjuk azokat pozíciókat, amelyekkel kapcsolatban a legjobb esély mutatkozhat arra, hogy a munkáltató eleget tegyen ezen elvárásnak.

Az otthoni munkavégzés előnyei, hátrányai

Az otthoni munkavégzés egyik legfontosabb előnyét a bejárásra szánt idő és pénz megspórolása jelenti. A reggeli dugóban vesztegelni ugyanis valljuk be nem a legjobb időtöltés, valamint a pénzünket is szívesebben fordítjuk más dolgokra, mint üzemanyagra vagy bérletre és jegyekre. Fontos előny továbbá a rugalmas időbeosztás lehetősége, hisz a távmunka során általában nem egy kimondott munkaidőhöz ragaszkodnak a munkáltatók, hanem ahhoz, hogy az adott feladat a megadott határidőre elkészüljön. Ily módon munkavállalóként ahhoz az idősávhoz tudjuk igazítani feladatainkat, mikor a legproduktívabbnak érezzük magunkat. Ez a fajta rugalmas időbeosztás emellett olyan szempontból is a hasznunkra válik, hogy így könnyebben tudjuk intézni a hétköznapi teendőinket (pl. bevásárlás, ügyintézés stb.), illetve, ha vannak gyermekeink, az ő napi szintű ellátásuk és támogatásuk sem okoz majd akkora kihívást.

Mindezek mellett ugyanakkor bizonyos hátulütői is vannak az otthoni munkavégzésnek, például az, hogy könnyen elkényelmesedhetünk, illetve fókuszt is sokszor nehezebb tartani, ami azt eredményezheti, hogy megcsúszunk a határidőkkel és a feladataink is jelentősen feltornyosulnak. Gondot okozhat továbbá az is, hogy otthonról dolgozva sokkal nehezebb kiépíteni és ápolni a munkahelyi kapcsolatokat, hisz az ember társas lény, így egy bizonyos szintű személyes interakcióra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a megfelelőképpen összetudjon kovácsolódni társaival. Végezetül pedig nem mehetünk el a munka-magánélet egyensúly felborulásának lehetősége mellett sem, mivel a home office alatt könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy az egész napot munkával töltöttük, és semmi időt nem fordítottunk magunkra, illetve a hozzánk közelállókra. A munka-magánélet egyensúlyának megteremtéséhez egyébként itt fogalmaztunk meg jótanácsokat:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1160/hogyan-teremthetunk-egyensulyt-a-munka-es-a-maganelet-kozott

Otthonról végezhető munkák

Manapság már az otthonról végezhető munkák egész sora elérhető az álláskeresők számára, így többek között kecskeméti munkavállalóként sem okozhat gondot olyan állást találni, amely nem igényel irodai jelenlétet. Érdemes körülnézni például az adatrögzítői pozíciók környékén, ami kifejezetten azok számára lehet érdekes, akik olyan otthonról is végezhető munkát keresnek, ami egyszerű és nem igényel túlzottan magas iskolai végzettséget. Jó lehetőségeket kínálhatnak az ügyfélszolgálati munkakörök is az elhelyezkedésre, hisz az ilyen jellegű feladatokat is rengeteg cégnél már home office-ból látják el a munkavállalók. Az ügyfélszolgálatos állások egyéb jellemzőiről itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1120/ezek-a-feladatok-varnak-rad-ugyfelszolgalati-munkatarskent-kecskemeten

Az IT-s munkakörök esetében szintén sok esetben eltekintenek a munkáltatók az irodai jelenléttől, dolgozzunk akár a fejlesztés, a tesztelés, az üzemeltetés vagy a tanácsadás területén. Hasonló a helyzet az újság- és szövegírói, valamint a különböző tartalomgyártói állások kapcsán is, de akár példaként említhetnénk a marketinges munkákat is, hisz rengeteg online hirdetési szakember, közösségi média menedzser és SEO specialista is otthonról dolgozik.

Munkavégzés otthonról

Végezetül pedig nem mehetünk el a különböző pénzügyi területek mellett sem, ahol a digitalizációnak köszönhetően egyre inkább háttérbe szorul a papír alapú dokumentálás, lehetőséget teremtve ezzel az otthoni munkavégzésre. Persze bizonyos pénzügyes pozíciók esetében (pl. banki ügyintéző) a home office nem kivitelezhető, általánosságban mégis az a tapasztalat, hogy Kecskeméten is nőtt azon pénzügyes állások száma, ahol opcióként tüntetik fel az otthoni munkavégzés lehetőségét. 

 

KecskemetAllas.hu / N.G.