Hogyan teremthetünk egyensúlyt a munka és a magánélet között?

Hogyan teremthetünk egyensúlyt a munka és a magánélet között?

A hétköznapok során mindenki igyekszik egyszerre két fronton is helytállni, vagyis egyensúlyt teremteni a munkahelyi és a magánélete között. Ez azonban gyakran nem egyszerű, és sokaknak okoz nehézséget, hogy a munkaidejüket követően valóban képesek legyenek lerakni a munkát és önmagukra, illetve a családjukra, barátaikra fókuszálni. Ha ez a fajta felborult egyensúlyi állapot hosszasan fennáll, annak súlyos következményei lehetnek mind a magánélet, mind pedig a karrierhez való viszony szempontjából. Tanácsos tehát valóban komolyan venni a problémát és lépéseket tenni annak érdekében, hogy kialakuljon egyfajta harmónia a munka és a magánélet között. A következőkben ehhez adunk némi iránymutatást!

A munka-magánélet egyensúly felbomlásának következményei

A munka-magánélet egyensúly felbomlásának következményei a munkavállalót és a munkáltatót egyaránt érinti. A munkavállalót olyan szempontból, hogy az egyensúlytalanság hatására romlik a fizikai és szellemi állapota, valamint elveszíti motivációját, ami végül kiégéshez, vagyis a burnout-szindrómához vezethet. Ez a folyamat többnyire szakaszosan valósul meg, ami azt jelenti, hogy a munkavállaló először ambiciózus célokat állít fel maga elé, majd mikor szembesül céljaival járó áldozatokkal, előbb-utóbb kiábrándul a munkájából és zárkózottá, céltalanná válik. A burnout-szindrómáról egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1027/a-munkahelyi-burnout-es-boreout-jelensege

A munka-magánélet egyensúly felbomlása ugyanakkor a munkáltatót is érinti, hisz ennek hatására fokozódik a munkahelyi stressz, továbbá gyengül a dolgozói elköteleződés, ami végül az eredményességre is hatással lesz.

Lépések a munka-magánélet egyensúly megteremtésének az érdekében

Fontos tehát, hogy törekvést mutassunk a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésére irányulóan, hisz ennek a megvalósulása amellett, hogy segít elkerülni a kiégést, rendkívül pozitívan befolyásolhatja életünket, többek között az alábbi módokon:

  • fejleszti az életminőséget és az egyéni jóllétet, valamint boldogságérzetet okoz,
  • segíti a képességek és tehetség kibontakoztatását,
  • oldja a stresszt,
  • csökkenti a munkával kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Ahhoz, hogy ezeket a pozitív változásokat elérjük, mindenekelőtt éles határvonalat kell húznunk a munkánk és a magánéletünk között. Sokan esnek abba a hibába, hogy a szabadidejükben is a munkahelyi problémáikon, a következő napi kihívásaikon görcsölnek. Ha mi is így cselekszünk, számítanunk kell rá, hogy nem leszünk képesek kellően kipihenni magunkat és minőségi időt tölteni a hozzánk közel állókkal.

Fontos emellett az is, hogy képesek legyünk engedni a perfekcionizmusunkból, azaz elfogadni, hogy leterheltségünkből adódóan nem biztos, hogy minden feladatban a legjobbunkat tudjuk nyújtani, előfordulhatnak gyengébb napok. Meg kell tanulnunk továbbá nemet is mondani, vagyis nem áldozhatjuk fel minden szabadidőnket a munkahelyi gürizés oltárán, néha szükség van arra, hogy valamelyest engedjünk a gyeplőn. Nemet mondani a munkahelyen azonban sokszor nehéz, dolgozzunk akár Kecskeméten, akár bárhol máshol az országban. Ezzel kapcsolatban nyújthat némi segítséget az alábbi cikk:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1150/ne-engedjuk-kihasznalni-magunkat-tanuljunk-meg-nemet-mondani

Munka magánélet egyensúly

Mindemellett pedig igyekezzünk hasznosan eltölteni a szabadidőnket, vagyis iktassunk ki minden időrabló tevékenységet az életünkből. Az egyik ilyen leggyakoribb az a céltalan mobilozás, illetve a közösségi média felületek értelmetlen görgetése. Ehelyett érdemesebb inkább sporttal és aktív társasági élettel töltenünk a szabadidőnket, hisz ily módon sokkal jobban feltöltődhetünk, ami ezt követően a munkahelyi teljesítményünkben is megmutatkozhat. Kecskeméten pedig minden lehetőségünk megvan a sportolásra és közösségi életre egyaránt.

Ha viszont úgy érezzük, hogy a jelenlegi munkahelyünkön lehetetlen kialakítani az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és ezért új kihívások után néznénk, akkor mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális álláslehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.