Munkaerőhiány: ezeken a területeken most a legkönnyebb elhelyezkedni

Munkaerőhiány: ezeken a területeken most a legkönnyebb elhelyezkedni

A munkaerőhiány bizonyos területeken évek óta problémát jelent Magyarországon, és ez a tendencia a koronavírus-járvány enyhülését követően csak fokozódni látszik. A gazdaság újraindítását követően több iparágban is azzal szembesültek a vállalatok, hogy a munkavállalók szinte eltűntek a szektorból és más, a vírus által nem akkora mértékben érintett munkakörökben próbáltak szerencsét. Az általuk hagyott űr kitöltése azóta is sok munkáltatónak okoz fejtörést, ugyanakkor ami az egyik oldalon probléma az a másikon akár lehetőségként is értelmezhető. A következőkben összegyűjtjük azokat az iparágakat, ahol munkavállalóként most jó esélyeink nyílhatnak az elhelyezkedésre.

Vendéglátás

Az állásportálokat böngészve rengeteg vendéglátói pozícióra szóló hirdetéssel találkozhatunk, többek között Kecskeméten is. Ha belegondolunk ez nem meglepő, hisz a járványhelyzet egyértelműen ezt a területet sújtotta a legintenzívebben, itt veszítették el a legtöbben az állásukat. A nyitást, illetve a gazdaság újraindítását követően viszont ezek az emberek nem tértek vissza a területre, így manapság több tízezres nagyságrendű (egyes becslések szerint 40-50 ezres) munkaerőhiány mutatkozik a szektorban.

Turizmus szakma

Összességében tehát meglehetősen előnyös most azoknak a helyzete, akik a vendéglátás területén helyezkednének el, hisz rengeteg lehetőség közül válogathatnak, az elvárások sem olyan magasak, valamint adott esetben akár jobb bérezést is kiharcolhatnak maguknak. A bizonytalanok az iparág egyes jellegzetességeiről az alábbi cikkből tudnak tájékozódni:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1103/kecskemeten-is-nagy-szukseg-van-a-vendeglatos-munkaerore

Építőipar

Az építőiparban szintén hasonlóan kellemetlen a helyzet a munkáltatók számára, különösen, ami a szakképzett fizikai munkásokat jelenti. Általánosságban az a tapasztalat, hogy hatalmas hiány mutatkozik ácsokból, kőművesekből, valamint villanyszerelőkből. Ez a hiány akkora, hogy több cégnek is problémát jelent az egyes megrendelések határidőre történő teljesítése. Becslések szerint az építőipar jelenleg akár 100 ezer embert is feltudna szippantani, így kétségtelen, hogy Kecskeméten vagy bármelyik városban könnyűszerrel el lehet helyezkedni ebben a szektorban.

Turizmus

A nyár közeledtével egyre több hírt hallunk a turizmusban uralkodó munkaerőhiányról is, ahol a fizikai dolgozók esetében a létszámhiányt ugyancsak több tízezresre becsülik. Emellett pedig a közép- és felsővezetői pozíciókra is rendkívül nehéz embert találni, ezekben ezres nagyságrendű munkaerőhiány mutatkozik. Főként a szállodák vannak bajban, nemritkán sokkal kisebb létszámmal kénytelenek üzemelni, mint amennyit egyébként a látogatottság megkívánna. Ez a helyzet pedig a valódi szezon beköszöntével, illetve a külföldi turisták megjelenésével vélhetően rosszabbodni fog, azaz még nagyobb igényük lesz a munkaerőre. Mindez ugyanakkor jó lehetőséget teremthet azon munkavállalók számára, akik csak idénymunkában gondolkodnak.

IT-szektor

Az informatikushiány örökös probléma, de nem csak Magyarországon, hanem lényegében az egész világon. A tapasztalat azt mutatja, hogy a vállalatok több tízezer IT-szakembernek tudnának munkalehetőséget biztosítani, azon belül is főként már seniornak számító, tapasztalt kollégákra lenne szükségük. A legkeresettebb szakembereknek jelenleg a frontend, full stack, iOS és backend fejlesztők számítanak, de szükség van devops mérnökökre, rendszeradminisztrátorokra, és különféle programozói tudással rendelkező mérnökökre is. A programozók feladatairól, valamint a pályához szükséges képességekről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1113/az-orokos-hianyszakma-kibol-lehet-programozo

Ha pedig ezen területek valamelyike felkeltette az érdeklődésed, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngéssz az aktuális álláslehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.