Kecskeméten is nagy szükség van a vendéglátós munkaerőre

Kecskeméten is nagy szükség van a vendéglátós munkaerőre

A vendéglátós pozíciók igazi hagyományos munkaköröknek mondhatók, melyekről gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben kiszorulnának a munkaerőpiacról. Mi több, jelenleg is hatalmas igény mutatkozik a vendéglátós dolgozókra, ugyanis hatalmas a munkaerőhiány a szektorban. Ez munkáltatói szempontból sokakat meglehetősen nehezen érint, ugyanakkor a munkavállalóknak egy jó lehetőséget biztosít arra, hogy mielőbb újból munkába állhassanak, ha esetleg elveszítették volna az állásukat. A következőkben ezért összefoglaljuk, hogy mire számíthat az, aki vendéglátós pozíciókban helyezkedne el!

Munkaerőhiány a vendéglátásban

Az elmúlt időszakban a vendéglátósok helyzete többször is terítékre került. A pandémia következtében rengetegen veszítették el az állásukat ezen a területen és voltak kénytelenek más munkakörökben megtalálni boldogulási lehetőségeiket. Sokan vették közülük az irányt a kereskedelem, az építőipar, illetve az áru- és személyszállítás felé, ahonnan később a korlátozó intézkedések feloldása ellenére sem szerettek volna visszatérni a vendéglátásba.

Ennek következtében egy meglehetősen jelentős munkaerőhiány keletkezett a szektorban, melynek mértéke több tízezresre becsülhető. Ez egyben jobb tárgyalási feltételeket is biztosít a munkavállalóknak, hisz a szakképzett munkaerőre való rendkívüli igény miatt kimondottan széles a lehetőségeik listája, azaz vastagabban foghat a tolluk a bértárgyalások során, mint korábban.

Milyen pozíciókban lehet elhelyezkedni?

A vendéglátós munkakörök viszonylag széles skálán mozognak és gyakorlatilag manapság bármelyikben könnyű elhelyezkedni. Persze bizonyos pozíciók (pl. szakács) megkövetelik a szakképesítést, más munkakörökben (pl. pultos, felszolgáló) a munkáltatók sokszor még csak tapasztalatot sem várnak el és vállalják a betanítást. Ez pedig rendkívül jó lehetőséget biztosít azoknak, akik esetleg hosszabb ideje nem tudnak elhelyezkedni, vagy a pályakezdőknek, akik az iskolából kilépve valós munkatapasztalatra szeretnének szert tenni.

Szakács szakma

Leggyakrabban az elhelyezkedési lehetőségek az alábbi pozíciókban adottak: konyhai kisegítő, pultos, pincér, cukrász, bártender, szakács, üzletvezető. Ezekre a munkakörökre szólóan akár Kecskeméten is lehet találni állást. Természetesen amint arra az előzőekben utaltunk, a pozíciókkal kapcsolatos elvárások jelentősen különbözhetnek egymástól.

Mire számíthat az, aki a vendéglátás területén helyezkedik el?

A vendéglátós munkakörökkel kapcsolatban gyakorlatilag mindenkinek vannak élményei, akár saját tapasztalati szinten, akár valamely ismerős történetei alapján. Akik dolgoztak már ilyen területen pontosan tudják, hogy jóformán nincs két ugyanolyan nap, szinte mindig akad valamilyen korábban nem látott kihívás. Ily módon a vendéglátós munkakörök egyben kiváló lehetőséget teremtenek a folyamatos tanulásra, hisz a munkavállalók a szakmai ismereteken túl, fejlődhetnek többek között a kommunikáció és a csapatban való együttműködés területén. Ezen kvalitásokat később akár más területeken is hasznosíthatják, mivel mindkettő esetében a munkáltatók által gyakran keresett tulajdonságról beszélhetünk.  A csapatjátékos attitűd fontosságáról egyébként éppen itt írtunk:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Emellett mivel a vendéglátós munkakörök jelentős mértékben építenek a kommunikációra, a munkavállalók számára adottak a lehetőségek, hogy kapcsolatokat építsenek. Ezek a kapcsolatok, ismeretségek pedig rendkívül jól jöhetnek a karrierépítés egy későbbi fázisában. Végül pedig az mellett sem mehetünk el, hogy a vendéglátás területén általában világos karrierutak bontakoznak ki a munkavállalók előtt. Mindenki számára világos, hogy a végzettségével, nyelvtudásával és egyéb kompetenciáival aktuálisan mi az a legmagasabb pozíció, amit elérhet, és ennek függvényében dönthet arról, hogy megelégszik-e ezzel vagy lépéseket tesz annak érdekében, hogy később feljebb lépjen a szakma hierarchiájában.

Természetesen mindemellett a vendéglátásnak sok hátulütője is van. Ezek egyikét a hosszú és megterhelő munkaórák jelentik. A vendéglátásban nem ritkák ugyanis a 10-12 órás vagy akár hosszabb műszakok, melyek nagyfokú állóképességet követelnek meg a munkavállalóktól. A hétvégi, illetve az ünnepnapokon történő munkavégzés ugyancsak nehézséget jelent, például a szilveszter éjszaka míg a legtöbbeknek a szórakozásról szól, addig egy pultosnak, bártendernek a kemény munkáról. A stresszfaktor is magas ezekben a munkakörökben, a vendégekkel és olykor-olykor a munkatársakkal, illetve a főnökökkel is előfordulhatnak konfrontációk. Mindezeket mérlegelve érdemes tehát vendéglátói munkát vállalni.

Ha pedig úgy döntenél, hogy kipróbálnád magad valamely vendáglátós pozícióban, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és tekintsd meg az aktuális állásajánlatokat.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.