Az örökös hiányszakma: kiből lehet programozó?

Az örökös hiányszakma: kiből lehet programozó?

Az elmúlt években többször is olvashattunk arról, hogy mekkora munkaerőhiány tapasztalható az informatikai szektorban Magyarországon. Érdemes azonban ehhez hozzátenni, hogy sokkal inkább beszélhetünk egy globális problémáról, mintsem magyar sajátosságról. A világ számos országában tapasztalható, hogy a cégek gyakorlatilag egymásra licitálnak az IT-s munkaerőért, egyre jobb béreket és munkafeltételeket kínálva. A következőkben az informatikán belül a programozókra fogunk fókuszálni, itt tapasztalható ugyanis az egyik legjelentősebb hiány. Bemutatjuk, hogy pontosan mire számíthat az, aki erre a pályára lép, továbbá szó esik arról is, hogy milyen képességek birtokában lesz valaki alkalmas a programozói szakmában való helytállásra.

Mit csinál egy programozó?

A programozók feladatai rendkívül összetettek és sokrétűek lehetnek, de leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy egy adott problémára keresnek megoldást, amit aztán a számítógép által is értelmezhető algoritmus formájában valósítanak meg. Ehhez fontos, hogy ismerjenek különböző programozási nyelveket, hisz ezek nyújtanak eszközt az előbb említett megoldások kivitelezésére.

A programozók munkájának egy jelentős része olvasással, kutatással és értelmezéssel telik. A megoldás ugyanis sokszor nem kézenfekvő, illetve a megvalósítási módszer sem mindig magától értetődő. Sokszor az elméletben kigondolt eljárások nem működnek a gyakorlatban, vagy nem úgy, ahogy azt a programozó előzetesen eltervezte. Ebből adódóan nagyfokú kreativitásra és rugalmasságra van szükségük ahhoz, hogy az egyes felmerülő problémákat megfelelően tudják kezelni. A megírt és elkészült kód sem jelenti azonban a munka végét, ezt követően veszi kezdetét a tesztelés folyamata, ami azt hivatott biztosítani, hogy a program minden tekintetben úgy működjön, ahogy az előzetesen megtervezésre került. Egyéb részletek a programozói munkakörökkel kapcsolatban:

https://programozzteis.hu/blog/mit-csinal-egy-programozo/

Ki lehet alkalmas a pályára?

Már az elején fontos leszögezni, hogy a programozói pályához nincs szükség kiemelkedő matematika ismeretekre. Ellenben a logikus és analitikus gondolkodásmód már alapvető követelménynek tekinthető. Összességében tehát sokkal fontosabb, hogy a programozó képes legyen átlátni az egyes problémákat, mintsem, hogy hosszas egyenleteket tudjon levezetni és megoldani. Ezenkívül –, amint arra a korábbiakban már utaltunk – az erős problémamegoldó készség is nélkülözhetetlen, hisz munkájuk során rengetegszer kell szembesülniük azzal, hogy a megírt kódjuk nem a tervezettnek megfelelően, vagy egyáltalán nem is működik.

Programozó pálya

Ezen felül fontos azzal is tisztában lenni, hogy a programozók manapság már a feladatok komplexitásából adódóan rendszerint csapatban dolgoznak. Egy projekten akár több tucat ember is dolgozhat egyszerre, tehát a programozóktól manapság már alapvetően elvárt tulajdonság az alkalmazkodóképesség és a csapatjátékos attitűd. Végül pedig a precizitást és a pontosságot emelnénk ki fontos tulajdonságként, előbbi a kód hibátlan működése, utóbbi pedig a határidőknek való megfelelés szempontjából bír hatalmas jelentőséggel.

Akiknek nem való a pálya…

Fontos, hogy akit kizárólag a kereseti lehetőségek vonzanak, valószínűleg sohasem lesznek igazán sikeresek a szakmában. A programozói munkakör rendkívül sokrétű, és hatalmas mennyiségű idő- és energiaráfordítást igényel egy-egy területben való elmélyedés. Mindez pedig kizárólag a pénz által vezérelve, belső motiváció nélkül gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ezenkívül azoknak sem terem sok babér, akiknek gondot okoz az önálló munkavégzés, illetve a hatékony problémamegoldás.

A nagyfokú türelem ugyancsak egy alapvető kritériuma ennek a szakmának, vagyis aki nem kellően türelmes a tanulásban, illetve a problémamegoldásban, az sem a kecskeméti, sem más városbeli cégeknél nem fogja magát jól érezni programozói pozíciókban. Végezetül nem feledkezhetünk meg a tanulásra vonatkozó eltökéltség hiányáról sem az alapvető kizáró tényezők közül, hisz ha van szakma, amelyben létfontosságú a folyamatos önképzés és fejlődés, az a programozók hivatása. További, a programozói munkával összeegyeztethetetlen tulajdonságról az alábbi cikkben van lehetőség olvasni:

https://programozaskarrier.hu/karrier/10-jel-sikeres-programozo/

Ha pedig úgy érzed megvannak a szükséges kompetenciáid a pályához, akkor mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngéssz a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.