Miért nem hívnak be állásinterjúra? – Lehetséges okok nyomában

Miért nem hívnak be állásinterjúra? – Lehetséges okok nyomában

Az álláskeresés sokszor egy meglehetősen kellemetlen procedúra tud lenni, különösen akkor, ha hosszadalmasan elhúzódik. Több sikertelen próbálkozás után hajlamosak lehetünk arra, hogy elkeseredjünk és szinte feladjuk újbóli elhelyezkedésünk lehetőségét. Pedig gyakran a hiba nem a képességeinkben, hanem az álláskeresési technikánk, szokásainkban vagy egész egyszerűen a körülményekben keresendő. A következőkben összegyűjtjük azokat a leggyakoribb hibákat és helyzeteket, melyek következtében hiába várjuk a munkáltató megkeresését.

Pályázati anyaggal kapcsolatos problémák

Egy meghirdetett pozícióra a potenciális jelölteket a beküldött pályázati anyaguk alapján válogatják ki, tehát rendkívül fontos, hogy minden tekintetben a minőségre törekedjünk ezen dokumentumokat illetően. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy az önéletrajzunkat nem szórhatjuk csak úgy szét a hirdető cégek között, hanem minden esetben a pozíció követelményeihez, és a vállalat profiljához kell igazítanunk azt. Nézzük meg milyen elvárások szerepelnek a leírásban, majd főként azokat a tulajdonságainkat, kompetenciáinkat, tapasztalatainkat emeljük ki, amelyek relevánsak a munkakörrel kapcsolatban.

A pozíció elnyerésére vonatkozó elhivatottságunkat egy motivációs levélen keresztül is bizonyíthatjuk, ugyanakkor ha elhatározzuk magunkat ezen dokumentum elkészítése mellett, ez esetben is figyelnünk kell minden részletre, különös tekintettel a szerkezeti felépítésre, a tartalmi elemekre és a helyesírásra. Néhány jótanácsot az önéletrajz, illetve a motivációs levél elkészítésével kapcsolatban az alábbi cikkek foglalnak össze:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1098/a-versenykepes-oneletrajz-legfobb-ismervei

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1101/hasznos-tanacsok-a-motivacios-level-elkeszitesehez

Nem a megfelelő pozíciókra jelentkezünk

Egy álláshirdetés egyik legfontosabb szekcióját az álláshoz tartozó elvárások jelentik. Általánosságban azt lehet mondani, hogy akkor pályázunk eséllyel egy állásra, ha az elvárások legalább 80%-ának megfelelünk – feltéve, ha hiányosságunk nem a pozíció betöltéséhez nélkülözhetetlen tulajdonsághoz kötődik. Fontos ezenkívül még azt is megjegyezni, hogy a munkáltatók a releváns szakmai tapasztalatra általában fontosabb szempontként tekintenek, mint az iskolai végzettségre, így ha adott esetben nincs is papírunk, de dolgoztunk már a területen, akkor is esélyesek lehetünk a sikeres elbírásra. Természetesen ez alól kivételt jelentenek az olyan szakmák, ahol alapvető elvárás a diploma (pl. mérnök).

Állásinterjú elutasítás

Leterhelt HR, hosszú kiválasztási folyamat

Kecskeméten sem ritka, hogy egyes állásokra akár több tucat ember is pályázzon, ami jelentősen megnöveli a HR-esek feladatait. Ne essünk kétségbe tehát, ha a pályázatunk beküldését követően nem keres meg minket azonnal a munkáltató, sokszor akár 2-3 hétbe is beletelhet mire elkezdik felkeresni és értesíteni a jelentkezőket. Nem ritka az sem, hogy tudatosan nyújtják hosszúra a jelentkezési időszakot, és csak annak lezárását követően indul a kapcsolatfelvétel.  

Persze érdemes azt elkerülni, hogy kizárólag egy elérhető állásba fektetjük minden reményünket. Ugyan nem jó taktika az sem, ha meggondolatlanul, mindenféle logikát nélkülözve szórjuk szét az önéletrajzunkat, azonban a túlzott passzivitás sem kifizetődő. Napi szinten kövessük a hirdetéseket, terjesszük ki több platformra is a keresést, és minden olyan pozíciót pályázzunk meg, aminek elnyerésére valós esélyünk mutatkozik, illetve amelyben el is tudnánk magunkat képzelni. Emellett ne becsüljük le a kapcsolati hálón keresztül történő álláskeresés szerepét sem, hisz Kecskeméten is rengeteg pozíció kerül betöltésre ily módon.

Ha pedig ezek után készen állunk újult erővel belevetni magunkat az álláskeresésbe, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.