A versenyképes önéletrajz legfőbb ismérvei

A versenyképes önéletrajz legfőbb ismérvei

Az önéletrajz nagyban meghatározza egy álláspályázat eredményességét. Egy megnyerő CV-vel elérhetjük, hogy interjús körülmények között is bizonyíthassunk, ellenkező esetben viszont nagy valószínűséggel nem csörren meg a telefonunk. Törekednünk kell tehát rá, hogy tartalmát, szerkezeti felépítését és összképét tekintve is egy minőségi dokumentumot rakjunk össze. Utóbbi már csak azért is fontos, mert sok esetben a HR-nek mindössze 1-2 perce jut egy-egy önéletrajz áttekintésére, így korántsem mindegy összképét tekintve milyen benyomást kelt az bennük.

Fontos a szerkezet

Az önéletrajzban tehát érdemes törekedni egy letisztult, átlátható küllem megteremtésére. Ehhez elengedhetetlen a helyes strukturáltság. Fontos, hogy az önéletrajzunk legelején kapjanak helyet a személyes adataink, melyeket mintegy fejléc-szerűen kitüntetett módon is kezelhetünk. Ezen belül baloldalra igazítsuk magát az adatokat, míg a jobb oldalon kaphat helyet a fénykép.

A betűméret alakításával kapcsolatban fontos, hogy törekedjünk a következetességre: a szöveg nagyrészét 12-es méretűre érdemes állítani, de persze a főbb vázlatpontokat a kiemelés érdekében méretezhetjük nagyobbra is. A stílust tekintve leginkább a The Times New Roman betűtípus a tanácsos, amitől ízlésünk szerint akár el is eltérhetünk, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy ez ne vonja el a figyelmet magáról a tartalomról.

Sok múlik a tartalmon

Természetesen egy jól strukturált, vázlatpontokba szedett önéletrajzot is meg kell tölteni tartalommal, amin ugyancsak könnyű elcsúszni. A személyes adatainkat követően érdemes a tanulmányok/végzettségek ponttal folytatni, ahol balra igazítva tüntessük fel, hogy mettől meddig voltunk az adott iskola tanulói, míg jobboldalon kapjon helyet az iskola neve, illetve a szak, amin a képzést elvégeztük. Tanácsos időben visszafelé haladva feltüntetni ezeket, azaz a legutóbb elvégzett iskolával indítsuk és a legkorábbival zárjuk a felsorolást. Az általános iskolát –, hacsak nem ez a legmagasabb végzettségünk – ne tüntessük fel.

A tanulmányok után jön talán a legfontosabb rész, vagyis a szakmai tapasztalatok. Egyébként a sorrendiséget tekintve ezt a szakaszt akár a tanulmányok elé is helyezhetjük. Szerkesztést tekintve ugyanúgy járjunk el, vagyis időben visszafelé haladjunk és jobb oldalon helyezzük el a dátumokat, a bal oldalon pedig a tartalmi elemeket. Fontos, hogy említsük meg magát a munkakört, a céget és a betöltött pozícióról is adjunk némi leírást. A leíráskor törekedjünk arra, hogy főként azokat a feladatokat emeljük ki, melyek összhangba hozhatók azzal, amelyet az éppen megpályázott pozícióban kellene ellátnunk.

A szakmai tapasztalatokat követően jöhet a személyes kompetenciák rész, ahol az elsajátított képességeinket mutathatjuk be, beleértve a nyelvtudást, szoftverismereteket, de akár a jogosítvány meglétét is feltüntethetjük ebben a pontban. A lényeg, hogy azok a képességek kerüljenek itt felsorolásra, melyeket valóban kitanultunk, tehát az ún. hard skillek kategóriájába sorolhatóak.

A személyes kompetenciák pont alatt kaphatnak helyet azok a tulajdonságok, melyek többnyire a személyiségünkből adódnak. Ezalatt érthetjük például a jó kommunikációs készséget, csapatjátékos attitűdöt, vagy a kiváló problémamegoldó képességet. Ezek a tulajdonságok azonban önmagukban üres frázisokként is hathatnak, így amennyiben ilyeneket fogalmaznánk meg a CV-ben, érdemes mellé egy motivációs levelet is csatolni, melyben kifejtjük, hogy pontosan miért is gondoljuk azt, hogy igazak ránk ezek a tulajdonságok.

Az önéletrajz zárásaként pedig akár szót ejthetünk a szabadidős tevékenységeinkről vagy az érdeklődési körünkről. Ezt abban az esetben tanácsos megtenni, ha valamilyen szinten kapcsolódnak a megcélzott állás követelményeihez. Például, ha a hirdetésben a kiváló csapatjátékos attitűd az elvárt, és egyébként versenyszerűen sportolunk csapatban, akkor akár jó pontot is jelenthet egy ilyen hobbi. 

Mi nem kell az önéletrajzba?

Az önéletrajzzal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, például abból a szempontból, hogy milyen információkat szükséges úgymond kötelező jelleggel feltüntetni benne. Fontos tudni, hogy az olyan privát információink, mint az életkorunk, családi állapotunk vagy gyermekeink száma korántsem tartozik ezek közé.

Önéletrajz szerkezete

Ezenkívül nem tanácsos feltüntetni a rövid ideig tartó munkáinkat sem, ezzel ugyanis könnyen olyan érzést kelthetünk a munkáltatóban, hogy nem vagyunk elég megbízhatóak, esetleg az alkalmazkodóképességünkkel akadnak problémák. Ne tegyük ki magunkat ennek az eshetőségnek, tehát ne foglaljuk bele a CV-be azokat a korábbi munkahelyeinket, ahol esetleg még a próbaidőt sem töltöttük ki.

Gyakori tévhit még a bérigény kötelező feltüntetése. Igaz, vannak hirdetések, melyek kimondottan kérik, hogy az önéletrajzunkat a bérigényünkkel együtt küldjük be, azonban ha nincs erre vonatkozó utasítás, akkor javasolt eltekinteni ennek feltüntetésétől. Több veszélye is van ennek: ha túl sokat írunk lehet, hogy az első rostán kihullunk, ha túl keveset, akkor jelentősen megnehezítjük a tárgyalási pozíciónkat.

Ha pedig mindezek tudatában készen állunk az álláskeresésre, abban az esetben mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.