Hogyan lehetünk hatékonyabbak az álláskeresés során?

Hogyan lehetünk hatékonyabbak az álláskeresés során?

Az álláskeresésünk sikertelensége sok mindenre visszavezethető, korántsem biztos, hogy minden elutasításunk hátterében a pozícióra vonatkozó alkalmatlanságunk áll. Persze a kudarcok után hajlamosak lehetünk arra, hogy elkeseredjünk és kilátástalannak érezzük helyzetünket, ugyanakkor nem szabad hagynunk, hogy ez az állapot eluralkodjon rajtunk. Könnyen lehet ugyanis, hogy tényleg nem a kompetenciáinkkal van a baj, hanem sokkal inkább a rossz álláskeresési technikáink okozzák az elhelyezkedési kísérleteink sikertelenségét. Éppen ezért a következőkben összegyűjtünk néhány olyan jótanácsot, amelyeket követve megnövelhetjük az ideális állás megtalálásra és elnyerésére vonatkozó esélyeinket.

Legyen stratégiánk

Az álláskeresés során fontos, hogy egy kialakított rendszer, illetve egy meghatározott terv szerint végezzük a böngészést. Tisztázzuk magunkban, hogy pontosan mik az alapvető elvárásaink egy munkalehetőséggel kapcsolatban, és mik azok a tényezők, amelyekről adott esetben hajlandóak vagyunk lemondani. Határozzuk meg emellett, hogy pontosan melyik platformokat fogjuk használni az álláskereséshez, és ezeket rendszeresen kövessük figyelemmel. Próbáljuk ezt minél szélesebb körre kiterjeszteni, hisz ezzel is megnöveljük annak esélyét, hogy megtaláljuk az elképzeléseinknek megfelelő pozíciót. Az álláskereséshez ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, böngészhetünk állásportálokon, alkalmazásokon, és a közösségi média felületein keresztül is a lehetőségek között – éljünk ezekkel!

Szánjunk időt a minőségi pályázati anyag elkészítésére

A pályázatunk sikerességét döntő mértékben befolyásolja, hogy milyen minőségű dokumentumokat küldünk be a jelentkezéshez. Szánjunk időt egy jól szerkesztett, átlátható és lényegre törő önéletrajz elkészítésére a jelentkezés előtt. Tanácsos lehet továbbá motivációs levet is írni, hisz ez egy jó lehetőséget biztosít arra, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet és egy részletesebb képet adjunk arról, hogy kik is vagyunk és milyen céljaink vannak. Fontos, hogy ezeket a dokumentumokat minden jelentkezés előtt finomítsuk, és megpróbáljuk az adott álláshirdetés kritériumaihoz igazítani, magyarán azokat a tapasztalatainkat, erősségeinket emeljük ki főként, melyek relevánsak az adott munkakör szempontjából. Az önéletrajz és a motivációs levél elkészítéséhez az alábbi cikkek nyújthatnak segítséget:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1098/a-versenykepes-oneletrajz-legfobb-ismervei

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1101/hasznos-tanacsok-a-motivacios-level-elkeszitesehez

Pályázzunk több lehetőségre

Ne essünk abba a hibába, hogy túl sokáig várunk a visszajelzésre egy adott cégtől. Sok kecskeméti álláskeresői is hajlamos arra, hogy egy adott pályázatában annyira bízik, hogy ezt követően nem is mérlegel más lehetőségeket. Ez nagy hiba, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy eltelik egy, kettő vagy akár három hét is, míg értesítenek pályázatunk elbírálásának eredményéről. Ha pedig ez netalán elutasító jellegű, akkor joggal érezhetjük azt, hogy feleslegesen elpazaroltunk 2-3 hetet. Persze az sem jó, ha meggondolatlanul küldözgetjük össze-vissza a jelentkezésünket, ugyanakkor érdemes egynél több vasat tartani a tűzben.

Álláskeresés hatékonyan

Ne feledkezzünk meg a networkingről

Általánosságban elmondható, hogy Kecskeméten is rengeteg állás kerül betöltésre a kapcsolatrendszer útján, azaz tudatos álláskeresőként nem szabad, hogy elkerülje a figyelmünket a meglévő szakmai kapcsolataink ápolása, illetve újak kiépítése. Ehhez tanácsos szakmai szempontból az offline, illetve az online világban is aktívnak lennünk. Előbbire jó lehetőséget nyújtanak például a szakmai konferenciák, szakmai előadások, míg utóbbi esetében a LinkedIn jelentheti a leghatékonyabb eszközt. A lényeg, hogy minden alkalmat ragadjunk meg arra, hogy bővítsük szakmai hálózatunkat, hisz így akár olyan lehetőségekről is értesülhetünk, amelyek egyébként ismeretség nélkül rejtve maradnának előttünk.

Mindemellett pedig érdemes folyamatosan figyelemmel követnünk a https://kecskemetallas.hu/ főoldalát is a legfrissebb állásajánlatokért.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.