A 2022-es munkaerőpiaci trendek nyomában

A 2022-es munkaerőpiaci trendek nyomában

A munkaerőpiaci trendek folyamatosan változnak és ehhez mind a munkáltatóknak, mind pedig a munkavállalóknak alkalmazkodniuk kell. Ezek a változások eltérő mértékűek, vannak, amelyek csak bizonyos szektorokat érintenek, míg mások mondhatni a teljes munkaerőpiacot felbolygatják. A következőkben ez utóbbiakra hozunk néhány aktuális példát, vagyis megmutatjuk, hogy mik azok a tényezők, amik 2022-ben a legnagyobb mértékben formálják a munkaerőpiacot.

Az orosz-ukrán háború eredményezte menekültválság

Az elmúlt időszakban egyértelműen az orosz-ukrán háború szolgáltatta a legfőbb beszédtémát, hisz annak következményei gyakorlatilag mindannyiunk életére kihat. Szomszédos országként ez ránk fokozottan igaz, hisz a menekültválságnak is közvetlen érintettjei vagyunk. Az érkező menekülteknek többféle segítségre is szükségük lehet, amelyek egyike például a munkavégzés lehetőségének biztosítása, amin keresztül a megélhetési feltételeiket teremhetik meg.

Magyarországon több szektorban is jellemzően hatalmas a munkaerőhiány, ebből adódóan elméletileg nincs akadálya annak, hogy biztosítva legyen a menekültek munkaerőpiaci elhelyezkedése. Az építőiparban, az elektronikai- és feldolgozóiparban, továbbá a vendéglátás területén ma is rengeteg ukrán dolgozik, és nem elképzelhetetlen, hogy ezek az iparágak további tízezreket szippantsanak fel. Mindez ugyanakkor korántsem fog megoldást jelenti a magyarországi munkaerőhiányra, mivel az érkező menekültek egy jelentős része csak ideiglenes jelleggel érkezik hazánkba, hogy aztán később a jobban fizető nyugati országok felé vegye az irányt.

Hibrid munkavégzés

A koronavírus-járvány kirobbanását követően a cégek minden olyan munkakörben igyekeztek átállni az otthoni munkavégzésre, amelyekben erre volt lehetőség. Bizonyos munkavállalóknak okozott némi fejtörést az otthoni munkarutin kialakítása, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy többen voltak azok, akik üdvözölték a home office jelentette kényelmet. A korlátozások feloldását követően sok helyen visszatértek a megszokott irodai munkavégzéshez, azonban a munkavállalók egy jelentős része ragaszkodik ahhoz, hogy feladatai legalább egy részét továbbra is otthonról láthassa el.

Ezen felül megfigyelhető, hogy az álláskeresők is azokat a lehetőségeket preferálják a leginkább, ahol biztosított a rugalmas munkavégzés lehetősége. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltatóknak – többek között Kecskeméten is – törekedniük kell arra, hogy ezeket a feltételek megteremtsék, máskülönben lemaradnak majd az értékes munkaerőről. További részletek a hibrid munkavégzésről és annak népszerűségéről:

https://allasorias.hu/blog/kozos-munka-kulon-terben-hogy-mukodik-a-hibrid-munkavegzes/

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1050/a-hibrid-munkavegzes-jellemzoi-jovobeli-kilatasai

Digitalizáció

A digitalizáció rohamos mértékben felgyorsult az elmúlt években, és ez a trend korántsem látszik visszaszorulni. Számos következménye van ennek munkaerőpiaci szempontból, jó példa erre az előbbiekben tárgyalt hibrid munkavégzés elterjedése. A digitalizáció azonban nem csak a munkavégzést, hanem a felvételi eljárásokat is befolyásolja. A videóinterjúkat ma már gyakorlatilag természetesnek vesszük, és ennek egy innovatív formája, az automatizált videóinterjú is egyre népszerűbb a nagyobb cégek körében, például Kecskeméten is. Ennek során a pályázó gyakorlatilag egyedül vesz részt az interjún, és egy szoftver által generált kérdéseket válaszol meg videós formában. További részletek erről, illetve egyéb gyakran alkalmazott speciális állásinterjús gyakorlatokról:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1115/specialis-allasinterjuk-amelyekbe-belefuthatunk-a-kivalasztasi-folyamat-soran

Emellett várhatóan a pályázók előszűrését segítő, mesterséges intelligencián alapuló technológiák is egyre elterjedtebbé válnak a HR körében. Ezek segítségével ugyanis jelentősen lerövidíthető a beérkező önéletrajzok kiválogatására szánt idő, amivel egyben a felvételi eljárás is gyorsulni fog.

2022-es munkaerőpiaci trendek

Szabadúszó életforma tovább növekvő népszerűsége

A jelenkor munkavállalói főként azokat a lehetőségeket keresik, amelyek nagy szabadságot biztosítanak számukra a munkavégzés helyét és idejét illetően. Alkalmazotti jogviszonyban azonban nem könnyű ilyen munkalehetőséget találni, így sokan, ha tehetik egyéni vállalkozásba és az ezzel járó szabadúszó életformába fognak. A szabadúszók megbízások alapján dolgoznak, tehát nincs klasszikus érelemben vett felettesük. A munkavégzési eszközük leggyakrabban mindössze egy internet elérhetőséggel ellátott laptop, vagyis gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatnak, és a munkaidejüket is maguknak oszthatják be. Sokak ezért életük ezen szakaszát utazással töltik, azaz digitális nomáddá válnak. Ennek jellemzőiről itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1109/egyre-nepszerubb-eletforma-igy-dolgoznak-a-digitalis-nomadok

Ha pedig mindezen trendek ismeretében új munkahely után néznél, akkor mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.