Speciális állásinterjúk, amelyekbe belefuthatunk a kiválasztási folyamat során

Speciális állásinterjúk, amelyekbe belefuthatunk a kiválasztási folyamat során

Az állásinterjús szereplés kétségkívül döntően befolyásolja egy álláspályázat elbírálásának a kimenetelét. Pályázóként egy ilyen beszélgetésen lehetőségünk van bebizonyítani, hogy szakmailag, személyiségügyileg és a belső motivációnkat tekintve is alkalmasak vagyunk a meghirdetett pozíció betöltésére. Ennek a sikeres kivitelezéséhez azonban elengedhetetlen az alapos felkészülés az interjú előtt. Felkészült pályázóként minden eshetőségre számítanunk kell, akár arra is, hogy a megszokottól némileg vagy jelentős mértékben eltérő, speciális állásinterjún kell részt vennünk a kiválasztás során. A következőkben ezekre a típusokra hozunk néhány példát, valamint néhány jótanáccsal is szolgálunk azt illetően, hogy miként tudunk ezekre megfelelően felkészülni.

Stresszinterjú

A stresszinterjú egy olyan interjútípus, melyben a pályázót szándékosan stresszhelyzetbe hozzák, azzal a célzattal, hogy teszteljék miként viselkedik egy ilyen szituációban. Ilyen jellegű interjúkon keresztül főként az olyan munkakörökre vonatkozó alkalmasságot tesztelik, melyekben a mindennapok során gyakran kell stresszhelyzetben cselekedni. Több eszköz is a toborzók rendelkezésére áll a teszt végrehajtásához, beleértve a túlzott várakoztatást, az interjúalany mondandójának rendszeres félbeszakítását, a válaszadás sürgetését, vagy a jelölt alkalmasságának kendőzetlen megkérdőjelezését.

Ha pályázóként ilyen helyzetbe keverednénk, az első és legfontosabb lépés a helyzet felismerése és tudatosítása. Ezt követően higgadtan gondoljuk végig, hogy valóban ennyire fontos-e nekünk az adott állás. Ha a válaszunk igen, akkor menjünk bele a játékba és viselkedjünk úgy, mintha éppen egy panaszos, értetlenkedő ügyfélnek kellene útbaigazítást adnunk, vagy esetleg egy tárgyaláson vennénk részt néhány kritikusabb, nehezebb természetű partnerrel. Fontos továbbá, hogy semmiképp se vegyük magunkra az ott történteket, a toborzók csak a munkájukat végezték, ami jelen esetben néhány, kissé kellemetlen perc okozása volt a számunkra. További jótanácsok a stresszinterjús részvétellel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://allasorias.hu/blog/mi-az-a-stresszinterju/

Assessment Center

A gyakran csak AC-ként hivatkozott Assessment Center egy olyan több órás kiválasztási módszer, melynek során a pályázók együtt dolgozva, csapatmunka során tehetnek tanúbizonyságot a pozícióra vonatkozó alkalmasságukról. A kiválasztási módszer különlegességét tehát az adja, hogy a résztvevőknek egymással együttműködve kell bizonyítaniuk, annak ellenére, hogy mindeközben egyfajta versenyhelyzet is fennáll közöttük. A megfigyelők a feladatok során általában a pályázók kommunikációját, érvelési technikáit, kreativitását, konfliktuskezelési képességeit, együttműködési hajlandóságát, illetve kezdeményezőkészségét figyelik.

Assessment Center

A feladattípusok széles skálán mozoghatnak, azaz találkozhatunk logikai, prezentációs jellegű és szakmai feladatokkal is. Fontos, hogy egy AC-n való részvétel során ne nyomjuk el társainkat, ugyanakkor semmi esetre se váljunk észrevehetetlenné. Ha van valamilyen ötletünk azt mindenképpen kommunikáljuk, és álláspontunk mellett minden esetben a társunk véleményének kritizálása nélkül érveljünk Igyekezzünk továbbá önmagunkat adni, viselkedjünk természetesen, úgy ahogy egy esetleges felvétel esetén a munkahelyi hétköznapok során tennénk. Egyéb részletekért és tanácsokért kapcsolatban pedig vessünk egy pillantást az alábbi cikkre is:

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/833/assessment-center-a-leghatekonyabb-kivalasztasi-modszer

Idegen nyelvű interjú

Kecskeméti pályázóként is biztosak lehetünk benne, hogy amennyiben a pozíció feladataink ellátása szempontjából fontos az idegennyelv-ismeret, abban az esetben az biztosan tesztelésre kerül az interjú során. Nem szabad azonban túlságosan megijednünk, mivel függetlenül attól, hogy a beszélgetés más nyelven zajlik majd, a kérdések nagyjából ugyanolyan jellegűek lesznek, mint azok egy megszokott interjús beszélgetés keretein belül szoktak lenni.

Az ilyen típusú interjú kapcsán a legfontosabb jótanács az, hogy törekedjünk a folyékony beszédre, és ne essünk kétségbe, ha egy-egy nyelvtani hibát vétenénk. Persze igyekezzünk minimalizálni ezeket, ugyanakkor tudatosítsuk magunkban, hogy ez nem egy nyelvvizsga, a toborzók elősorban azt fogják figyelni, hogy mennyire vagyunk képesek hatékonyan és érthetően kifejezni magunkat.

Automatizált videóinterjú

Az automatizált videóinterjú egy olyan interjútípus, aminek jellemzője, hogy a jelölt egyedül vesz részt az interjún, méghozzá egy videórögzítő szoftveren keresztül, ami egyúttal a kérdéseket is generálja a számára.  Ezt a módszert általában előszűrésre használják, vagyis a sikeres szereplés csak egy személyes interjún való részvételi lehetőséget jelent, nem pedig az állás elnyerését. Nem árt továbbá tudni, hogy az egyes kérdések megválaszolására meghatározott időkeret áll rendelkezésre, így fontos, hogy a jelölt lényegre törően legyen képes beszélni.

Bizonyos tekintetben egy ilyesfajta interjún részt venni nagyobb kihívás, mint egy normál videóinterjún, szóval mindenképpen tanácsos nem félvállról venni a felkészülést. Kifejezetten nagy jelentőséggel bír ez esetben, hogy előzetesen összegyűjtsük és rendszerezzük magunkban azokat a szakmai, személyes és motivációs jellegű információkat, amelyeket majd meg akarunk osztani. Ezenkívül nagyon fontos, hogy gyakoroljunk, azaz elpróbáljuk, hogy miként tudunk pusztán egy kamerába beszélni úgy, hogy közben arra semmiféle válasz nem érkezik.

Ha pedig mindezek tudatában készen állunk az álláspályázásra, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legújabb nyitott pozíciók között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.