A marketinges végzettség Kecskeméten is jól kamatoztatható

A marketinges végzettség Kecskeméten is jól kamatoztatható

A marketinges szakma manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvend, a fiatalok tömegesen választják ezt a területet a továbbtanulásra. Ezen népszerűség nem indokolatlan, hisz a marketinges pályán amellett, hogy kibontakoztathatják kreativitásukat, szép karriert is építhetnek sokszor kiváló bérezés mellett. A következőkben bemutatjuk, hogy pontosan milyen területeken is lehet elhelyezkedni a marketingen belül, milyen kvalitások szükségesek ehhez, illetve hogy miként lehet képesítésre szert tenni Kecskeméten.

Elhelyezkedési lehetőségek a marketingen belül

A marketingen belül számos szakterületet különböztethetünk meg, így az elhelyezkedési lehetőségek skálája is meglehetősen széles. Ezen területek többek között piackutatással, trade marketinggel (kereskedelmi marketinggel), online marketinggel, média kampányokkal, brand marketinggel és B2B marketinggel foglalkoznak. Fontos azt is hozzátenni, hogy ezek a területek jellemzően nagy mértékben különböznek egymástól, mind a munkafolyamatok, mind pedig az elvárt szaktudás és kompetenciák tekintetében.

Ha az álláshirdetéseket böngésszük rendre belefuthatunk – akár a kecskeméti hirdetések között is – marketing asszisztensi pozícióra szóló álláslehetőségekbe. Ez az egyik leggyakrabban hirdetett munkakör, melynek feladatait általában a kampányok előkészületeiben való részvétel, a közösségi média felületek menedzselése, a tartalommarketingben való közreműködés (pl. cikkíróként) és a hirdetések kivitelezése teszi ki.

Gyakoriak ezenkívül a különböző menedzser pozíciók is, melyekből több fajtát is megkülönböztetünk: média menedzser, reklámmenedzser, marketing menedzser, online marketing menedzser, márka menedzser, PR menedzser. Érdemes ezek közül kiemelni a marketing menedzserek munkakörét, akik gyakorlatilag kidolgozzák az adott cég marketingstratégiáját. Emellett feladatik közé tartozik például megtervezni a vállalat termékeinek és szolgáltatásainak a fejlesztését, kialakítani az árpolitikát, illetve meghatározni a marketing-költségvetést. Összességében tehát az egyik legkomplexebb pozícióról beszélünk, ami sok éves munkatapasztalatot igényel. Egyéb munkakörökért és további részletekért az itt felsorolt pozíciókkal kapcsolatban az alábbi cikket érdemes elolvasni:

https://marketingblogger.hu/kereskedelem-es-marketing-szak/

Szükséges tulajdonságok a marketing területén

Amint azt a bevezetőben már megfogalmaztuk, a marketinges szakmák kiváló lehetőséget biztosítanak a kreativitás kibontakozására, sőt, ezen kvalitásra egyfajta elvárásként is tekinthetünk. A kreatív szemléletmód egyéb munkakörökben történő hasznosítási lehetőségeiről egyébként ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1089/kreativitasodat-hasznositanad-a-munkaeropiacon-ezekben-a-poziciokban-megteheted

Rendkívül fontos emellett ezekben a szakmákban a rugalmas gondolkodásmód, illetve a kiváló problémamegoldó képesség is. Egy marketing kampány lebonyolítása során például többször előfordulhat, hogy változásokat szükséges eszközölni bizonyos területeken, ami megkívánja a marketingestől, hogy ne essen kétségbe a váratlan kihívások láttán. Végezetül pedig nem mehetünk el a nyitott személyiség és széles látókörű gondolkodás mellett sem, mint szükséges tulajdonság. A marketing ugyanis rendkívül innovatív, rendszerint kapnak szárnyra újabb és újabb trendek, melyeket muszáj befogadnia egy marketingesnek, ha sikerre szeretné vinni a céget, amelyben dolgozik.

 

Képzési lehetőségek Kecskeméten

A kecskemétiek szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a városban van lehetőség marketinges diplomát szerezni. A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán minden évben elindul a kereskedelem és marketing alapszak, amelyen keresztül 7 félév alatt tehetnek szert ilyen irányú végzettségre a hallgatók. A képzés elvégzését követően pedig a gazdasági szféra kreatív területeitől kezdve egészen a multis értékesítési osztályokig rengeteg területen elhelyezkedhetnek. További információk a képzéssel kapcsolatban az intézmény honlapján:

https://gtk.uni-neumann.hu/kereskedelem-es-marketing-alapszak

Marketinges szakma

Marketinges fizetések

A fizetesek.hu adatai szerint a marketing, reklám, PR területén meglehetősen széles intervallumban mozognak a fizetések. Eszerint bruttó 267 ezer forinttól (minimum érték), egészen 699 ezer forintig terjedhetnek (legmagasabb átlag, a maximum ennél magasabb). További részletek és a különböző marketinges munkakörökre lebontott átlagfizetések az alábbi linken keresztül megtekinthetőek:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/marketing-reklam-pr

Ha pedig álláskeresőként marketinges területen keresnénk munkát, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára a legújabb nyitott pozíciókért.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.