Másodálláson gondolkodsz? Ezek a kecskeméti lehetőségek!

Másodálláson gondolkodsz? Ezek a kecskeméti lehetőségek!

Jelen gazdasági helyzetben sajnos bárkivel előfordulhat, hogy a főállású munkájából származó bevétele kevésnek bizonyul a mindennapi boldoguláshoz, és ezért alternatív bevételi források után kell néznie. Egyértelműnek megoldásnak tűnhet egy másodállás vállalása, azonban ennek kivitelezése, illetve az ezzel kapcsolatos szabályok nem mindig egyértelműek a munkavállalók számára. A következőkben ezért összefoglaljuk a legfontosabb jogi tudnivalókat a másodállás vállalásának szabályairól, valamint bemutatjuk az erre vonatkozó kecskeméti lehetőségeket is.

A másodállás vállalásának szabályai

A Munka Törvénykönyve fő szabály szerint nem tiltja a másodállás vállalásának lehetőségét, vagyis bizonyos jogszabályi követelmények betartása mellett lehet akár több munkavállalói jogviszonyt is létesíteni. Nem mindenkinek az esetében állja meg a helyét azonban ez az állítás, mivel a törvény szerint vezető beosztású munkavállaló további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet.

Adódhat a kérdés, hogy kik minősülnek vezetőnek. A törvény erről úgy rendelkezik, hogy vezetőnek minősíti a munkáltató vezetőjét, a közvetlen az irányítása alatt álló, helyettesítésre jogosított más munkavállalót, illetve azokat a munkavállalókat, akik a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozott bizalmi jellegű munkakört töltenek be és alapbérük eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét.  

Az említett kivételektől eltekintve tehát bárki számára adottak a lehetőségek a másodállás vállalására, ugyanakkor azt fontos kihangsúlyozni, hogy ennek során nem tanúsítható olyan magatartás, amely a másik fél jogos érdekeit sértené. Lényeges kitétel az is, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem veszélyeztetheti a munkáltatója gazdasági érdekeit, így elviekben ugyan a lehetőség megvan egy konkurenciánál történő másodállás vállalására, a munkáltató ebbe aligha belemenne.

Egy másodállás elvállalása előtt tehát fontos arról írásban tájékoztatni a munkáltatót. Egyrészt azért, mert mindkét fél köteles a másik irányába beszámolni azon tényekről, adatokról és körülményekről melyek a munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek szempontjából fontosak, másrészt ily módon elkerülhetőek a különböző nézeteltérések. Érdemes azt is kiemelni, hogy a munkáltatónak is jóhiszeműen kell eljárnia, ami azt jelenti, hogy megalapozott ok nélkül nem utasíthatja vissza a munkavállaló másodállás vállalására vonatkozó törekvéseit. További jogi információk a másodállás kérdéskörét illetően az alábbi cikkben:

https://erthetojog.hu/munkajog/melyek-a-masodallas-szabalyai-mit-lehet-es-mit-nem/

A másodállás vállalásának előnyei

Több bevétel

A másodállás vállalásának legfőbb előnyét egyértelműen a több bevétel jelenti – főként ez az, ami a munkavállalókat hajtja, mikor a főállásuk mellé keresnek egy újabb munkát. Arról nem is beszélve, hogy ez egyfajta biztonságérzetet is tud adni, hisz munkavállalóként ily módon nem kell azon aggódnod, hogy ha esetleg bármi történne a főállásoddal, akkor elesnél minden bevételedtől. Végezetül pedig az anyagiak tekintetében azért is előnyös egy másodállás, mert így nagyobb ütemben növelheted a megtakarításaidat, előbb szert tudsz tenni arra a pénzre, amire a céljaid megvalósításához van szükséged.

Értékes szakmai tapasztalat

Nem csak az anyagiak terén, de szakmailag is lehet profitálni egy másodállásból. Előfordulhat például, hogy olyan munkakörben kell helytállnod, ami a feladatok tekintetében merőben eltér a főállásodtól, ezáltal pedig új kompetenciákra tehetsz szert, valamint fejlődhetnek azok a személyes tulajdonságaid, amelyek a főállásod során háttérbe szorulnak. Összességében tehát az újabb tapasztalatok révén növelheted a munkaerőpiaci értékedet.

Kapcsolatépítési lehetőség

Egy új munkahely mindig lehetőséget biztosít arra, hogy egyben új embereket is megismerj. Manapság pedig a kiterjedt kapcsolatrendszer rendkívül fontos a munkaerőpiaci boldogulás, karrierépítés szempontjából. Könnyen előfordulhat például, hogy később, mikor a váltás mellett döntenél és egy új állás keresésére adnád a fejed, akkor pont azok az emberek lesznek a segítségedre, akiket a másodállásodban ismertél meg. Persze nem csak karrier szempontból, hanem emberileg is értékesek lehetnek ezek a kapcsolatok. Ki tudja milyen csapat áll majd körülötted, lehet, hogy rengeteg új barátra is szert teszel.

KecskemetAllas.hu

A másodállás vállalásának hátrányai

Általános időhiány

Két vagy akár több munkahelyen dolgozva számolnod kell azzal, hogy a mindennapjaid a munkavégzés körül fognak forogni, szabadidőd csak limitáltan lesz. Ez hosszútávon mindenképpen kedvezőtlen, hisz ily módon felborul a munka-magánélet egyensúlya, gyakrabban leszel fáradt, ami akár a kapcsolataidra is negatív befolyással lehet. A munka-magánélet egyensúlyának fontosságáról, és annak felbomlásának következményeiről egyébként az alábbi cikkben írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1160/hogyan-teremthetunk-egyensulyt-a-munka-es-a-maganelet-kozott

Megnövekedett stressz

A rengeteg munkával töltött óra nem csak kipihentségre, de a lelki kiegyensúlyozottságra is kihatását teszi. Könnyen előfordulhat, hogy a leterheltségedből adódóan stresszesen fognak telni a hétköznapjaid, szinte mindig a munkahelyi teendőid miatt aggódsz majd. Belátható, hogy ez is olyasvalami, ami nem biztos, hogy hosszútávon fenntartható.

Munkahelyi teljesítmény romlása

Több munkahelyen is helytállni korántsem egyszerű feladat. Egy másodállás könnyen a főállásodban nyújtott teljesítményed romlásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében törekedj egy hatékony időmenedzsment kialakítására, illetve akár az is segíthet, ha olyan másodállást vállalsz, ami jellegét tekintve eltér a főállásodtól, mivel így elkerülheted, hogy a mindennapjaid ugyanazon tevékenységeket ellátva, változatosság nélkül teljenek.

Másodállás Kecskemét városában? Íme néhány opció!

Futár állások

Az országban szinte mindenhol, így természetesen Bács-Kiskun megyében, azon belül Kecskeméten is rengeteg helyen keresnek futárokat, akár azonnali kezdéssel is. A futár szakmán belül is főként az ételfutárok azok, akikre nagy a kereslet, és erre a munkakörre igaz talán a leginkább, hogy ideális másodállás lehet. A két legnépszerűbb foglalkoztató egyértelműen a Delivery Hero Hungary Kft. és annak futárszolgáltatása a Foodpanda, illetve a Wolt Magyarország Kft.

A cégek népszerűségét főként a kínált rugalmas munkavégzési lehetőség jelenti, ami abból adódóan lehetséges, hogy egyéni vállalkozókat foglalkoztatnak. Ezenkívül hétvégén is lehet dolgozni, így akár főállás mellett is 200-300 000 ft/hó, ami megkereshető (vagy ráéréstől függően akár több is). Amint azt az előzőekben is említettük ezek a vállalatok egyéni vállalkozókat foglalkoztatnak, vagyis az okostelefonon, a kerékpáron/autón/robogón/motoron és a 18. betöltött életéven kívül az egyéni vállalkozói engedélyre is szükséged lesz a munkába álláshoz. Az egyéni vállalkozói engedély kiváltásának menetéről itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1171/igy-viheted-sikerre-az-egyeni-vallalkozasodat-kecskemeten

Persze nem csak ételfutárként dolgozhatsz, lehetsz akár kiszállító vagy kézbesítő is, más kérdés, hogy ezen pozíciókra a legtöbb cég főállású alkalmazottat keres. Másodállás esetében pedig minden bizonnyal főként a részmunkaidőben, alkalmi jogviszonyban, távmunkában vagy egyéni vállalkozóként végezhető pozíciók lesznek relevánsak a számodra.

Portás, recepciós munkák

Érdemes lehet emellett a portás és recepciós munkák között is körbenézni, mivel ezeket gyakran hirdetik éjszakai munkarendben, valamint esetenként a részmunkaidő lehetősége sem kizárt. Az ilyen jellegű munkaköröknek további előnye, hogy betanított feladatokkal járnak, azaz nem túlzottan magasak az elvárások, és akár releváns munkatapasztalat hiányában is betölthetőek.  Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a recepciós munkákhoz – főleg hotelekben – nem árt a nyelvtudás, ezen kompetencia nagyot dobhat az elhelyezkedési esélyeken.

Portás recepciós munkák

Takarítói állások

A takarítói munkák ugyancsak gyakran elérhetőek délutáni, éjszakai vagy akár hétvégi munkavégzéssel, tehát ideálisak lehetnek másodállásnak. Ezekben a munkakörökben feladat lehet irodaépületek, iskolák, üzemek, szállodák és egyéb helyek takarítása, vagyis nagyfokú kitartást és állóképességet igényelnek. Emellett ugyanakkor többnyire nincs szükség bármilyen magasabb fokú végzettség meglétére, főként a tapasztalat és az elhivatottság az, ami számít. A közhiedelemmel ellentétben sokszor a fizetés is egészen versenyképes, pláne akkor, ha mint kiegészítő jövedelem tekintesz erre a forrásra.

Eladói munkák

A keresés során a különböző eladói pozíciókat sem árt átnézni. Könnyedén kilehet ugyanis akár Kecskemét városában is fogni olyanokat, amelyek hétvégi munkavégzésre vonatkoznak, vagy esetleg mindössze napi 4-6 órás munkaidő elvállalását írják elő. A nagyobb áruházak esetében (pl. Tesco, Aldi, Lidl, Spar stb.) érdemes a keresést azok karrieroldalaira is kiterjeszteni, a kisebb boltok esetében tanácsos időt szánnod arra, hogy személyesen is érdeklődj a lehetőségek felől. Ezen munkakörök betöltéséhez többnyire középfokú végzettség szükséges, valamint az sem árt, ha a precíz munkavégzés, szorgalom és jó problémamegoldóképesség jellemez.

Távmunkák

Mindemellett pedig ne feledkezz meg a részmunkaidőben végezhető távmunkákról sem, amelyek legfőbb előnye, hogy nem vagy helyhez és sokszor időhöz sem kötve. Ezek az állások rendkívül sokfélék lehetnek (pl. adminisztrációs, informatikai, ügyfélszolgálati), és gyakran szakirányú végzettséget, valamint magabiztos idegennyelv-tudást igényelnek (főként angol és német).  

 

KecskemetAllas.hu / N.G.