A vállalati kultúra szerepe az álláskeresésben

A vállalati kultúra szerepe az álláskeresésben

A vállalati kultúra egyre több álláskereső számára jelent befolyásoló tényezőt a pályázás során. Persze ebben semmi meglepő nincs, hisz a növekvő vállalati szférában az álláskeresőknek van lehetőségük arra, hogy válogassanak a munkalehetőségek között, és természetes, hogy mindenki azokat a cégeket részesíti előnyben, amelyeknek tud azonosulni az értékeivel. Ezt felismerve a vállalatok manapság egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak arra, hogy egy élhető, és a munkavállalók számára potenciális azonosulási pontot jelentő szervezeti kultúrát építsenek fel és közvetítsenek magukról. A következőkben összefoglaljuk, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, valamint néhány jótanáccsal is szolgálunk azt illetően, hogy miként tudjuk azonosítani a személyiségünkhöz illő szervezeti kultúra típusát.

Mi az a vállalati kultúra?

A vállalati kultúra a vállalat minden tagja által elfogadott közös értékek, meggyőződések, és hiedelmek rendszere, de leegyszerűsítve akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez jelenti a cég személyiségét. Hatása a szervezet egészén érezhető, hisz olyan általános dolgokat határoz meg, mint például az öltözködési szokások, a céges kommunikáció stílusa, vagy a munkatársak közötti interakciók hangvétele. A belépést követően a munkavállalóktól elvárt, hogy mindezekhez alkalmazkodjanak, máskülönben nehezen elképzelhető a sikeres együttműködés megvalósulása.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a szervezeti értékeknek két típusát különböztetjük meg: a vallott és a követett értékeket. Ez egyben tehát azt is jelenti, hogy egyes esetekben a vállalat ugyan hirdet magáról bizonyos értékeket, az azokhoz való alkalmazkodást maradéktalanul nem követeli meg munkavállalóitól. Ezek többnyire a célközönség számára kívánatos, és hangzatos dolgokat foglalnak magukban, és korántsem bírnak akkora jelentőséggel a mindennapok során, mint a követett értékek, amelyek gyakorlatilag az átlag munkanapok szemléletmódját határozzák meg. További részletek a vállalati kultúrával kapcsolatban az alábbi cikkben:

http://bespokeprinciples.com/rolunk/2016/07/27/mit-jelent-vallalati-kultura/ 

Milyen típusú szervezeti kultúra illik a személyiségemhez?

Természetesen a vállalatok sokszínűségéből adódóan azok szervezeti kultúrája is rendkívül sokrétű lehet. Jó elkülönítési pontot jelenthet például, hogy a cég individualista vagy csapatorientált kultúrában gondolkodik. Egyes cégeknél például kifejezetten az egyéni teljesítményre fejezik a hangsúlyt, míg máshol gyakorlatilag elképzelhetetlenek a mindennapok csapatmunka nélkül. A csapatmunka fontosságáról a vállalati életben egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Megkülönböztetjük emellett az ún. támogató kultúrát is, amelynek jellemzője, hogy nagy figyelem hárul a munkavállalókra, és igyekeznek egyfajta bizalmi légkört kialakítani a cégen belül. Az ilyen kultúrával rendelkező szervezeteknél általában rendszeresek a csapatépítők, illetve azon programok, amelyek növelhetik a dolgozói elköteleződést. Ezeken a munkahelyeken főként azok érezhetik igazán jól magukat, akik nem csupán a napi munkaidejük ledolgozásában gondolkodnak, hanem egyúttal egy közösség részei is szeretnének válni.

vállalati kultúra szerepe

A szabályorientált kultúrában ezzel szemben már főként a formalizáltság, valamint a pozíciók és a hierarchia tisztelete kapja a főszerepet. Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát ebben a kultúrában, fontos, hogy ő maga is rendkívül szabálykövető ember legyen, aki számára biztonságérzetet adnak a szigorúan meghatározott keretek. Emellett lényeges tulajdonság még ebben a kultúrában a pontosság, valamint a precizitás is.

Végül pedig nem feledkezhetünk meg a folyamatosan az innovációt kereső vállalati kultúrákról sem, ahol elsősorban a tanulás kerül főszerepbe. Itt főként azok érezhetik jól magukat, akik számára kiemelt prioritással bír a folyamatos fejlődés, továbbá fontos számukra, hogy tudásuk naprakész legyen. Emellett ezeknél a cégeknél a nagyfokú versenyszellem is jellemző.

Fontos tehát, hogy jelentkezés előtt járjunk utána a cég vállalati kultúrájának, ugyanis mindez nagyban befolyásolja majd beilleszkedésünk sikerességét. Ezt a kutatómunkát megtehetjük például az adott vállalat weboldalán, vagy a közösségi média platformjain. Ezenkívül pedig a sikeres boldogulás érdekében az állásinterjún is megéri kérdéseket feltenni azzal kapcsolatban, hogy melyek a cég által lefektetett legfőbb alapértékek, mentalitást meghatározó irányelvek.

Ha pedig ezek tudatában készen állunk az álláskeresésre, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.