Logisztikai állások Kecskeméten

Logisztikai állások Kecskeméten

A logisztika egy rendkívül sokrétű terület, ami számos munkavállaló számára biztosít elhelyezkedési lehetőséget többek között Kecskemét városában is. Összetettségéből adódóan a logisztikán belül számos, különböző feladatokkal járó munkakört különböztetünk meg, amelyek követelményei is meglehetősen változatosak lehetnek. Jó hír a munkavállalók számára, hogy logisztikai pályán már akár középfokú végzettség birtokában is elhelyezkedhetnek, de természetesen a releváns felsőfokú végzettség, illetve a nyelvtudás csak növeli az elhelyezkedési esélyeket, valamint a betölthető pozíciók nívóját. A következőkben többek között erről, vagyis a logisztikán belül betölthető pozíciókról is szó lesz, de ezenkívül a szakma számos egyéb jellegzetességére is rámutatunk majd.

Mivel foglalkozik a logisztika?

A logisztikáról mint területről valószínűleg a legtöbben hallottak már, ugyanakkor nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, hogy pontosan milyen tevékenységek is tartoznak ez alá. Röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy a logisztika anyagok, információk és személyek mozgatásával, illetve áramlásával foglalkozik, ami együtt jár többek között tervezési, szervezési, irányítási és ellenőrzési feladatokkal is.  Célja annak biztosítása, hogy a megfelelő anyag (késztermék, áru stb.) adott időpontban és helyen, a megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezésre álljon.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a logisztika túlmutat az áruk, a termékek, az információk vagy a személyek A pontból B pontba történő szállításán. Ezen folyamatoknak ugyanis bizonyos költséghatárokhoz kell igazodniuk, ami egyben azt is jelenti, hogy a logisztika a rendelkezésre álló erő- és pénzügyi források hatékony gazdálkodásáért is felelős. Mindezek alapján belátható, hogy a logisztikának elvitathatatlan szerepe van egy vállalat sikerében, hisz rengeteg apró fogaskereket kell összehangolt működésre bírniuk, korlátozott körülmények között.  

Hogy melyek is ezek az apró fogaskerekek a gépezetben? Íme néhány a legfontosabb logisztikai területek közül:

  • beszerzés, alapanyagellátás

  • csomagolás

  • készletgazdálkodás

  • raktározás

  • rendelésfeldolgozás

  • szállítás

  • visszárukezelés

  • vevőszolgálat

  • selejtezés

Logisztikai munkakörök

Bács-Kiskun megye egészében, azon belül is Kecskeméten az egyik legnépszerűbb logisztikai állásnak a logisztikai ügyintézők pozíciója számít. Feladataik rendkívül sokrétűek, hisz gyakorlatilag egy koordinátori szerepet töltenek be, melyben tevékenységük a fuvarosokra, gyárakra, termelőüzemekre, fogadó intézményekre egyaránt kiterjed. Néhány konkrétumot is említve, feladatuk például az áru- és alapanyag továbbítás megszervezése, a raktári tevékenységekkel kapcsolatos teendők ellátása, a szállítmányozás és az elosztás koordinálása, a rendelések rögzítése, illetve a partnerekkel, ügyfelekkel való kapcsolattartás.

A logisztikai ügyintézők munkakörének beöltéséhez általában elég a középfokú végzettség, de releváns felsőfokú végzettséggel természetesen jobbak az esélyek. Ha pedig már felsőfokú végzettségről beszélünk a logisztikával összefüggésben, akkor mindenképpen meg kell említenünk a logisztikai mérnökök pozícióját, ami egy rendkívül felelőségteljes munkakör a logisztikai berkeken belül.

Logisztikai munkakörök

Ők ugyanis azok, akik főszerepet vállalnak a különböző ellátási láncok kialakításában, amelyek aztán lehetővé teszik, hogy akár különböző kontinensek között is zavartalanul folyjon a termékáramlás. Emellett fontos szerepet töltenek be a gyártóüzemek, raktárak kialakításában és működtetésében, továbbá felelősségeik közé tartoznak egyéb informatikai, tervezési, értékelési és optimalizációs feladatok is.  

Kecskemét álláshirdetései között böngészve gyakran lehet találkozni beszerzői pozíciókra vonatkozó lehetőségekkel is. Ehhez a munkakörhöz általában olyan felelősségek és feladatok tartoznak, mint a beszerzési stratégia kialakításában és megvalósításában való részvétel, a szállítók feltérképezése és kiválasztása, a szerződésekkel kapcsolatos tárgyalások lebonyolítása, valamint a szállítások ütemezése és azok zökkenőmentességének biztosítása. A napi rutinfeladatok közé tartozhat továbbá a kapcsolattartás a partnerekkel, a társosztályokkal való együttműködés, illetve különböző kimutatások készítése. A felsőfokú végzettség többnyire ez esetben is megkövetelt, mivel a legtöbb cég nemzetközi partnerekkel is kooperál, ami igényli a nagyfokú szakértelmet.

Nagyon gyakoriak mindemellett a raktáros, anyagmozgató pozíciókra szóló hirdetések is Kecskeméten. Egy ilyen munka esetében általában nem is az iskolai végzettség, hanem sokkal inkább a tapasztalat, illetve a targoncás jogosítvány megléte az, ami a számít. A raktáros állás betöltése során ellátandó feladatok például a következők lehetnek: az áruk fogadása és átvétele, adminisztratív teendők az áruk ki- és betárolásával kapcsolatban, dokumentumkezelés, ellenőrzési feladatok, a kiszállítást megelőző előkészületi munkák.

Végezetül pedig nem mehetünk el szó nélkül a fuvarszervezők munkaköre mellett sem, hisz ez is a népszerűbb logiszitkai munkák közé tartozik a kecskemétiek körében. A pozíció megnevezése beszédes, a legfőbb feladatot a napi útvonaltervek összeállítása, fuvarok leszervezése jelenti. Emellett nagy hangsúlyt kapnak a kapcsolattartási feladatok is, amibe a gépjárművezetőkkel, illetve a partnerekkel való rendszeres kommunikáció egyaránt beletarozik.

Logisztikai munkakörökhöz szükséges képességek

Amint azt az előzőekben is láthattuk a logisztikai pozíciók meglehetősen változatos, nagy különbözőséget mutató feladatokkal járnak. Ennek ellenére van jónéhány olyan tulajdonság és képesség, amelynek gyakorlatilag minden logisztikában tevékenykedő munkavállaló a hasznát veszi, vagyis fontosságuk általános érvényűnek mondható. Ilyen például a jó kommunikációs képesség. A bemutatott feladatok alapján könnyen belátható, hogy a világos és egyértelmű kommunikáció létfontosságú a gördülékeny munkavégzéshez, ennek hiánya súlyos fennakadásokhoz és hibákhoz vezethet, amit a cégek anyagilag is megérezhetnek.

Fontos továbbá a kiemelkedő stressztűrés is. Egy logisztikusnak sokszor több fronton is helyt kell állnia, hisz a vevők, a szállítók, valamint akár a gyártók is megpróbálják érvényesíteni rajtuk akaratukat. Emellett pedig ott vannak a szigorú határidők is, amelyeknek szintén eleget kell tenniük. Részben ebből adódóan a kiváló problémamegoldó képesség is elengedhetetlen az ilyen jellegű pozíciókban, hisz a gyártás, raktározás, szállítás folyamán bármikor történhetnek váratlan események, amelyekre a logisztikusnak gyorsan és hatékonyan kell tudnia reagálni.

Végezetül pedig a hard skillek tekintetében a nyelvtudás az, ami kiemelendő. Persze erre nem minden munkakörben van feltétlenül szükség (pl. raktáros), de egy logisztikai ügyintézővel, egy beszerzővel vagy egy fuvarszervezővel kapcsolatban alapvető elvárásként fogalmazódik meg, hogy legalább az angol nyelvet kommunikációs szinten beszélje. Természetesen nem kell elkeseredned, ha még nem beszélsz nyelveket, Kecskeméten több nyelviskola is a segítségedre lehet, hogy fejlődj ezen a téren:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1092/nyelvtanulas-rengeteg-a-lehetoseg-kecskemeten

Logisztikai képzések Kecskeméten

A logisztikai ügyintéző képzéseket főként távoktatás formájában érdemes keresni „logisztikai és szállítmányozási ügyintéző” címszó alatt. Ilyen tanfolyamokat ugyanis több intézmény is indít. Jó példa erre a Pallas70 Oktatási Központ, ahol 200 online tanítási órán keresztül van lehetőség megismerkedni a szakmával. A tananyag az összes területét lefedi a logisztikának, beleértve többek között a szállítást, a fuvarozást, a raktározást, valamint az áruforgalom tervezését, irányítását és elemzését. További részletek:

https://pallas70.hu/logisztikai-kepzes

Hasonló kondíciókkal kínál képzést az EFEB Felnőttoktatási Központ is, ahol 3 hónap alatt lehet megszerezni a képesítést. Kiemelendő, hogy nincs megszabva az oktatás napja, a jelentkezők az e-learning tananyagok alapján a saját ütemükben haladhatnak. További információk a kurzussal kapcsolatban az alábbi linken:

https://www.efeb.hu/e-learning/logisztikai-ugyintezo-kepzes

Kecskemét városában nem csak középszintű, de felsőfokú képesítést is lehet szerezni logisztikai területen, méghozzá a Neumann János Egyetem logisztikai mérnök alapszakán keresztül. A képzés elsősorban a termeléslogisztikára specializálódik, melynek során a hallgatók mélyebben megismerkedhetnek a termelési lánc fő anyagáramlási folyamataival (beszerzés, termelés, elosztás és kiszolgálás). Emellett pedig egyéb gazdasági szakok is elérhetőek az egyetemen (pl. gazdálkodás és menedzsment, műszaki menedzser), amelyek szintén ajtót nyithatnak a logisztikai pályára. Bővebb információk a logisztikai mérnök alapszakról:

https://gamf.uni-neumann.hu/kepzeseink/#logisztikamernoki-bsc

Végezetül pedig azoknak, akiket főként a raktározás, anyagmozgatás érdekel, érdemes lehet figyelemmel követniük az Alfa Kapos Kft. képzéskínálatát, itt ugyanis rendszeresen indulnak targoncavezetői tanfolyamok. Részletek az alábbi linken:

https://alfakapos.hu/targoncavezeto-tanfolyam/kecskemet/

Logisztikai állás Kecskemét városában? Akad bőven!

A munkavégzés lehetőségeit tekintve Kecskemét ideális város lehet azoknak, akik logisztikai területen szeretnének elhelyezkedni. A város egyik legismertebb munkáltatóját egyértelműen a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. jelenti, ahol akár beszerzőként, logisztikai munkatársként és egyéb logisztikával kapcsolatos munkakörökben is el lehet helyezkedni.

raktáros állás Kecskemét

Érdemes továbbá figyelemmel kísérni az egyes áruházak karrieroldalait is, olyanokét, mint például a Penny Market, Tesco, OBI, Praktiker stb., hisz ezekben szintén rendszeresen keresnek irodai logisztikusokat, raktárosokat, áruösszekészítőket. Emellett persze a keresés gyakorlatilag bármelyik vállalatra kiterjeszthető, hisz logisztikai teendők mindenhol akadnak. A lényeg, hogy mindig légy résen, és az állásportálok mellett próbálj minél szélesebb körben érdeklődni az aktuális lehetőségek iránt.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.