Részmunkaidős állások Kecskeméten!

Részmunkaidős állások Kecskeméten!

A részmunkaidős foglalkoztatás Kecskeméten is igencsak népszerű, aminek oka, hogy sok munkavállaló az élethelyzetéből adódóan nem tud vagy nem akar teljes állásban dolgozni. Ugyan a részmunkaidős foglalkoztatás nem sokban tér el a teljes munkaidőstől, mégis vannak bizonyos különbségek, amelyekkel munkavállalóként jó tisztában lennünk. A következőkben többek között ezekre is rávilágítunk majd, valamint néhány tanáccsal is szolgálunk azt illetően, hogy milyen pozíciókban nyílhat esélye a kecskeméti munkavállalóknak részmunkaidőben elhelyezkedni.

A részmunkaidővel kapcsolatos legfontosabb jogi tudnivalók

Részmunkaidőről abban az esetben beszélhetünk, ha a munkáltató és a munkavállaló a napi munkaidőnél – ami általánosságban 8 óra – rövidebb munkavégzésben állapodik meg. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem tekintendő részmunkaidősnek az a foglalkoztatás, mikor a felek ugyan rövidebb napi munkaidőben állapodnak meg, viszont azt teljes munkaidőnek tekintik. Ez alapján előfordulhat például az is, hogy a megállapodásban foglalt napi 6-7 órás munkaviszonyra teljes munkaidős munkaviszonyként tekintenek a felek.

Lényeges tudnivaló továbbá az is, hogy a részmunkaidőnek nincs minimális mértéke, tehát elméletben akár napi 1 órás munkavégzés is képezheti a megállapodás tárgyát. Érdemes azonban kihangsúlyozni az „elméletben” szócskát, mivel a valóságban ez az egyezség igazán egyik fél számára sem lenne előnyös. 

A munkabéreket illetően fontos kihangsúlyozni, hogy az egyenlő bánásmód követelménye a részmunkaidőben foglalkoztatottakra is ugyanúgy vonatkozik, azaz nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés a cafetériával és a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban sem. A szabadságra vonatkozó előírások tekintetében sincs különbség, tehát a részmunkaidőben foglalkoztatottakat is ugyanannyi szabadság illeti meg, mint teljes állású munkavállalókat. A szabadság kérdéskörével, szabályaival egyébként ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1157/a-nyari-szabadsagodat-tervezed-ime-nehany-fontos-tudnivalo-a-tervezeshez

Végezetül pedig mindenképpen meg kell említenünk azt is, hogy a részmunkaidős munkavállalóknak sem kell több évet ledolgozniuk ahhoz, hogy jogosulttá váljanak az öregségi nyugdíjra. Ez azt jelenti, hogy a szükséges szolgálati idő számításakor nem kell arányosan csökkenteni a részmunkaidőben tevékenykedő munkavállaló szolgálati idejét. Kivételt képez ez alól, ha a munkavállaló a részmunkaidős foglalkoztatásának ideje alatt a minimálbérnél kevesebbet keresett. További információk az előbbiekben taglalt szabályokkal kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://kocsisszabougyved.hu/a-reszmunkaido-5-legfontosabb-tudnivaloja/

Kecskeméti állások részmunkaidőben

A „részmunkaidős állás Kecskemét” kulcsszavakra rákeresve láthatjuk, hogy Kecskemét városában fizikai és szellemi munkakörökben egyaránt el lehet helyezkedni részmunkaidősként. Érdemes lehet például a vendéglátós pozícióknak utánanézni, mivel ezek esetében gyakran meglehetősen rugalmasak a munkáltatók a munkaidő tekintetében, tehát lehetőség nyílhat akár részmunkaidőben is dolgozni. Kecskemét ilyen szempontból szerencsés választás, hisz a városban rengeteg vendéglátó egység (étterem, büfé, cukrászda, kávézó stb.) található, vagyis bőven akad vendéglátós munka.

Ezekben a munkakörökben főként a tapasztalat az, ami számít, tehát akkor indulsz a legjobb esélyekkel, ha dolgoztál már korábban hasonló területen. Sok esetben azonban az sem jelent gondot, ha nem, mivel egyes pozíciók kvázi betanított munkának számítanak (pl. konyhai kisegítő), azaz sem tapasztalatot, sem pedig magasabb fokú végzettséget nem igényelnek.

Számítanod kell ugyanakkor arra, hogy a vendéglátós munka minden csak nem sétagalopp – még részmunkaidőben sem. A munkavégzés sokszor rendkívül megterhelő, hisz dolgozz akár pincérként, szakácsként, konyhai kisegítőként vagy pultosként, azt fogod tapasztalni, hogy a feladatok folyamatosan tornyosulnak, és szinte mindig van valami tennivaló. Persze könnyen lehet, hogy éppen a nyüzsgés az, ami miatt szeretni fogod a vendéglátást.

A vendéglátós munkák mellett érdemes lehet a kereskedelmi pozíciókra is vetned egy pillantást az álláskeresésed során, hisz Bács-Kiskun megye és azon belül Kecskemét is bővelkedik azon áruházakban, amelyekben rendszeresen keresnek részmunkaidős munkavállalókat. Fontos azonban résen lenned, mivel ezek a pozíciók nem ritkán csak az adott áruház karrieroldalán kerülnek meghirdetésre, tehát ha növelni szeretnéd az elhelyezkedési esélyeidet kövesd nyomon például a Tesco, a Lidl, az Aldi, vagy a Spar karrieroldalait. Persze nem feltétlenül muszáj élelmiszer-üzletláncokban gondolkodnod, jó lehetőségeket kínálhat például a Praktiker Kft. is, az OBI Hungary Retail Kft., vagy más egyéb nagyobb áruházlánc is.  

A takarító munkakör szintén jó lehetőséget kínálhat a részmunkaidőben történő munkavégzésre, akár a megváltozott munkaképességű dolgozók számára is. A munkavégzés helye ezen állások esetében rendkívül változatos lehet, a takarítás történhet akár irodaépületekben, magánszemélyek lakásaiban, házaiban, üzemekben, áruházakban, szállodákban és még számos egyéb helyen. A takarító feladatait valószínűleg senki számára sem kell hosszasan részletezni – lévén a pozíció megnevezése elég beszédes – ugyanakkor azt érdemes kiemelni, hogy nem szabad alábecsülni az álláshoz szükséges elvárásokat. Nem igaz ugyanis az az állítás, hogy takarítani bárki tud!

Takarító állás Kecskemét

Amint arra néhány bekezdéssel feljebb utaltunk, a részmunkaidő nem csak fizikai munkák esetében elképzelhető. A kecskeméti és egyben teljes Bács-Kiskun megyei álláskeresők legnépszerűbb pozícióját, az irodai adminisztrátor munkakört is gyakran szokták hirdetni részmunkaidőben a munkáltatók. A pozíció vonzerejét főként az jelenti, hogy a feladatok általában könnyen megtanulhatóak és egyszerűek, valamint a megfelelő munkakörülmények is biztosítva vannak. Persze nem csak ez az egyetlen opció a szellemi munkavégzésre, pénzügyi és kereskedelmi vonalon ugyancsak érdemes lehet keresgélni.

Záró jótanácsként pedig fontos megjegyezni, hogy amennyiben semmiképpen sem teljes állású munkákban gondolkodsz, abban az esetben a részmunkaidő mellett az alkalmi munkavégzésre vonatkozó lehetőségeidet is tanácsos lehet feltérképezned.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.