A nyári szabadságodat tervezed? Íme néhány fontos tudnivaló a tervezéshez!

A nyári szabadságodat tervezed? Íme néhány fontos tudnivaló a tervezéshez!

A nyárra vonatkozóan szinte mindenkinek vannak tervei, és ezekben általában fő szerepet kap a pihenés. A pihenésről ugyan mindenkinek más elképzelései vannak, egy azonban szinte valamennyi esetben közös: ne kelljen munkával foglalkozni. Munkavállalóként természetesen megvan rá a lehetőségünk, hogy hosszabb-rövidebb időre kiszakadjunk a munkahelyi hétköznapokból, erre való a szabadság. Számítanunk kell viszont arra, hogy nem mi leszünk az egyetlenek a munkahelyünkön, akik a nyári hónapokban vonulnának hosszabb pihenőre. A konfliktusok elkerülése érdekében érdemes tehát időben megterveznünk a nyári szabadságunkat. Ennek sikeres kivitelezéséhez pedig nem árt, ha tisztában vagyunk a szabadság kiadásával kapcsolatos legfontosabb információkkal. Többek között erről is szó lesz a következőkben!

Hány nap szabadság jár egy évben?

A Munka Törvénykönyve az alapszabadság mértékét 20 napban határozza meg, amitől csakis a munkavállaló előnyére lehet eltérni, vagyis több lehet, de kevesebb nem. Az alapszabadság mellett beszélhetünk pótszabadságról is, aminek mennyiségét több tényező befolyásolja, beleértve például az életkort. Az életkor előrehaladtával ugyanis a munkavállalók fokozatosan egyre több szabadnapra jogosultak. Ezt először a 25. életévüket betöltve tapasztalhatják, mikor is plusz egy szabadnapban részesülnek, majd a 28.-at követően, mikor már kettőben Az életkor után járó pótszabadságok végül 10 napban maximalizálódnak, erre 45 éves koruk után válnak jogosulttá a munkavállalók.

Pótszabadság jár továbbá a 16 évnél fiatalabb gyermekek után is: egy gyermek esetén 2, két gyermek esetén 4, három gyermek esetén pedig 7 nappal több szabadsággal gazdálkodhatnak a munkavállalók. Létezik emellett az ún. „apaszabadság” is, aminek értelmében az apát gyermeke születése estén 5, ikergyermekek születése esetén pedig 7 nap pótszabadság illeti meg. Ezt a munkáltatónak a születést követő második hónap végéig kell kiadnia.

A 18. életévüket be nem töltött, vagyis fiatal munkavállalók ugyancsak részesülnek pótszabadságban, esetükben ez 5 napot jelent. Ugyanennyi pótszabadságot kapnak azok is, akik egészségre ártalmas munkakörökben, azaz állandó jelleggel föld alatt, vagy ionizáló sugárzásnak kitéve dolgoznak naponta legalább 3 órát. Mindemellett pedig a megváltozott munkaképességű munkavállalók esetében is hasonló a helyzet, őket szintén 5 nap pótszabadság illeti meg. További információk a szabadság/pótszabadság mértékével kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://drmarkolevai.hu/a-szabadsag-kiadasanak-szabalyai

Ki rendelkezik a szabadság felett?

A szabadság tervezésekor fontos tisztában lenni azzal, hogy a munkavállalók csupán 7 nap szabadság kivételéről dönthetnek szabadon, a többit a munkáltató adja ki, vagyis annak időpontját is meghatározhatja. Ezt legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal kell közölnie a munkavállalóval. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a legtöbb munkáltató – többek között Kecskeméten is – igyekszik rugalmasságot mutatni e tekintetben, azaz a munkavállaló igényeit figyelembe venni a szabadság kiadásakor.

Fontos szabály továbbá, hogy a munkáltatónak úgy kell kiadnia a szabadságot, hogy a munkavállaló évente egyszeri alkalommal 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzés alól. Kiemelendő, hogy ez nem 14 szabadságnapot jelent, azaz ebbe a 14 napba beleszámítanak a heti pihenőnapok és a munkaszüneti napok is. További információk a szabadság kiadásával kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://pallas70.hu/tudashalo/hirek/nyari-szabadsag-munkajogi-szemmel

Hogyan töltsük a szabadságunkat?

Szabadság tervezése

Sokan hajlamosak a nyári szabadságukat túlizgulni, és stresszessé válni, ha valami nem úgy alakulna, ahogy azt előzetesen eltervezték. Érdemes azonban kicsit lazább hozzáállást tanúsítani, és valóban a minőségi pihenésre koncentrálni. Tehát, ha például úgy döntenénk, hogy elutazunk, akkor próbáljuk meg ne telezsúfolni különböző programokkal az utazással töltött napokat, mivel így gyakorlatilag fáradtabban fogunk visszatérni a munkahelyre, mint ahogy eljöttünk onnan. Emellett pedig ezen időszak alatt igyekezzünk ténylegesen megfeledkezni a munkáról, és ne azon aggódni, hogy vajon milyen feladatok várnak ránk a visszatérésünket követően. Bízzunk annyira a kollégáinkban, hogy képesek tartani a frontot arra a rövid időre míg távol vagyunk!

Ha pedig a pihenőt követően új kihívásokat és egy új munkahelyet keresnénk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.