Állást kaptál Kecskeméten? Ezt érdemes tudnod a próbaidőről!

Állást kaptál Kecskeméten? Ezt érdemes tudnod a próbaidőről!

Egy állás betöltésére vonatkozó megállapodást követően a közös munka a munkavállaló és a munkáltató között általában próbaidő keretein belül kezdődik. A próbaidő ugyan nem kötelező része a munkaszerződésnek, mégis sok munkáltató előírja, többek között Kecskeméten is. Ez azonban általában mindkét fél számára kedvező, hisz a próbaidő gyakorlatilag egy tesztidőszakként szolgál annak eldöntésére, hogy valóban hatékonyan, gördülékenyen tud-e működni a közös munka. Egyik vagy másik fél elégedetlensége esetén pedig rugalmasabban lehet kilépni a szerződésből ezen időszak alatt, mint abban az esetben, ha felek nem egyeznének meg próbaidőben.

Mi az a próbaidő?

Amint azt az előzőekben már említettük a próbaidő egyfajta átmeneti- vagy tesztidőszak, melynek során a felek a tartós munkaviszony kialakulása előtt egyoldalúan is dönthetnek úgy, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a jogviszonyt. Ennek kikötésére a munkaviszony létesítésekor írásban, a munkaszerződés részeként van lehetőség. Fontos tudnivaló továbbá, hogy határozott és határozatlan idejű munkaviszonyban, valamint rész- vagy teljes munkaidős foglalkoztatás esetén is van lehetőség próbaidőt meghatározni.

Szabályok a próbaidő hosszára vonatkozóan

A Munka Törvénykönyve szerint a próbaidő a munkaviszony kezdetétől számítva maximum 3 hónapig tarthat, ugyanakkor kollektív szerződés esetén akár 6 hónapos próbaidő is meghatározható. A lehetséges legrövidebb időtartam 1 nap lehet. Az említett két határ között (1 nap és 3 hónap) a felek közösen határozhatnak arról, hogy milyen hosszú próbaidőt alkalmaznak. Fontos tudnivaló továbbá, hogy 3 hónapnál rövidebb próbaidő meghatározása esetén a felek egy alkalommal, közös megegyezéssel dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a próbaidőt (a hosszabbítás időtartama maximum 3 hónap lehet, kollektív szerződés esetén 6).

Munkabérrel, szabadsággal kapcsolatos információk

A próbaidő során a munkavállaló bére nem lehet kevesebb csupán azon okra hivatkozva, hogy a próbaidejét tölti. A fizetésbeli különbségeket csak szakmai okok indokolhatják. A szabadsággal kapcsolatban pedig fontos tudnivaló, hogy a munkaviszony első három hónapjában (függetlenül attól, hogy az még beletartozik-e a próbaidőbe vagy sem), a munkáltató nem köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni azt a 7 nap szabadságot, ami felett munkavállaló rendelkezik. Ettől függetlenül persze dönthet úgy, hogy elengedi szabadságra a munkavállalót, azaz önmagában a próbaidő ténye nem zárja ki a szabadság lehetőségét. A szabadság kiadásának szabályairól egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1157/a-nyari-szabadsagodat-tervezed-ime-nehany-fontos-tudnivalo-a-tervezeshez

A felmondás szabályai

Amint arra a korábbiakban már utaltunk, a próbaidő alatt a munkavállaló és a munkáltató is azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhatja a munkaviszonyt. Ez a jognyilatkozat egyoldalú, tehát életbe lépéséhez a másik félnek nem kell elfogadnia azt. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a próbaidő alatti felmondás során is eleget kell tenni a jóhiszemű és a tisztességes joggyakorlás, illetve az egyenlő bánásmód követelményének. További információk ezt, valamint a próbaidővel kapcsolatos egyéb jogi tudnivalókat illetően az alábbi cikkben:

https://kocsisszabougyved.hu/a-probaido-legfontosabb-tudnivaloi/

Kecskemét állás

Miként szerepelhetünk sikeresen a próbaidő során?

Ahhoz, hogy jó benyomást tudjuk kelteni magunkról a próbaidő során elengedhetetlen, hogy nyitottak és proaktívak legyünk. Amikor erre van mód és lehetőség, illetve nem zavarja a munkavégzést, kezdeményezzünk beszélgetéseket és próbáljuk minél hamarabb megismerni az új kollégáinkat. A kezdeményező munkatársakat általában mindenhol, így a kecskeméti cégeknél is pozitívabban fogadják, mint azokat, akik elzárkóznak és megsem próbálnak beilleszkedni. Fontos továbbá, hogy igyekezzünk minél előbb átlátni a cég működését, valamint megérteni annak viszonyrendszerét. Végezetül pedig ne felejtsünk el visszajelzést kérni a munkánkra vonatkozóan, hisz ez egyrészt a fejlődésünket is szolgálja, másrészt tanúbizonyságot tehetünk arról, hogy motiváltak és elhivatottak vagyunk a munkánkat illetően.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.