Munkahelyi fluktuáció: ezért váltanak sokan Kecskeméten is

Munkahelyi fluktuáció: ezért váltanak sokan Kecskeméten is

Manapság már a munkavállalók sokkal könnyebben határozzák el magukat a munkahelyváltás mellett, mint korábban. Ebben ugyanakkor semmi meglepő nincs, hisz rengeteg lehetőség közül válogathatnak, továbbá az álláskeresést szolgáló eszközök és módszerek is jelentősen bővültek az elmúlt évek, évtizedek során. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltatóknak jobban kell törekedniük kell arra, hogy eleget tegyenek a munkavállalói preferenciáknak, máskülönben könnyen azon kaphatják magukat, hogy elhappolják tőlük a legjobb munkaerőket. A következőkben ezért összegyűjtjük, hogy melyek azok a hiányosságok, negatív tapasztalatok, amik leginkább taszítóak a munkavállalók számára, és amelyek hatására gyakran felmondás mellett döntenek többek között Kecskeméten is.

A vezető személye

Egy vezetőnek van talán a legfontosabb szerepe a munkahelyi légkör kialakításában. Mára már eljárt az idő azon vezetők felett, akik ordítva, zsarnok módjára hajtják beosztottjaikat. Ha valaki mégis ezen stílus mentén próbálna irányítani, akkor biztos lehet benne, hogy a munkavállalók egymásnak adják majd a kilincset, és az első adandó alkalommal benyújtják felmondásukat és távoznak a cégtől. Igazán jó főnöknek ma azokat tartják, akik empatikusak, érdeklődnek a dolgozóik iránt, és kéréseket fogalmaznak meg, nem pedig utasításokat adnak. Ezt részletezik az alábbi cikkek is:

https://allasorias.hu/karriertipp/ezek-a-jo-vezeto-ismervei/

https://allasorias.hu/blog/a-jo-fonok-8-ismerve/

Rossz viszony a munkatársakkal, mérgező munkahelyi légkör

Szintén nagyon gyakori például a kecskeméti munkavállalók esetében is, hogy a kollégáikkal való hűvös és rossz viszony miatt döntenek a munkahelyváltás mellett. Nyilvánvalóan egy olyan környezetben, ahol sok a pletyka, gyakoriak a különböző furkálódások, és egyáltalán nincs csapatösszhang senki nem dolgozik szívesen. Az ilyen mérgező munkahelyi légkör ugyanis előbb-utóbb a magánéletre is kihatását teszi, ezt pedig a legtöbben szeretnék elkerülni. A toxikus munkahelyek főbb ismertetőjeleiről és hatásairól egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1165/ezek-a-mergezo-munkahelyi-legkor-legfobb-ismertetojelei

Kedvezőtlen munkabér

A munkabér fontosságát valószínűleg felesleges hosszasan ecsetelni, lévén mindenki pénzből él. Éppen ezért a munkáltatóknak törekedniük kell arra, hogy méltányos, és az adott iparági átlaggal, a munkavállaló tapasztalatával és képzettségével összhangban lévő fizetést ajánljanak, máskülönben képtelenek lesznek hosszútávon megtartani szakembereiket. Különösen igaz ez a hiányszakmákra, ahol nemritkán egymás elől happolják el a cégek szakképzett munkaerőt magasabb fizetést kínálva.

Előrelépési lehetőségek hiánya

Többek között Kecskemét is tele van ambiciózus, tettre kész munkavállalókkal, akik rendkívül fontos szempontnak tartják, hogy a munkáltatójuk világos és egyértelmű módon bejárható karrierutat vázoljon fel előttük. Fokozottan igaz ez a fiatalabb, vagyis az Y és Z generációra, akik számára az egyik legfőbb prioritást a munkaerőpiacon a fejlődési lehetőségek keresése jelenti. Ha ezt nem tapasztalják és kvázi úgy érzik, hogy mind szakmailag, mind pedig a vállalti hierarchiában elfoglalt pozíciójukat tekintve megrekedtek, akkor az első jobb perspektívát kínáló álláslehetőségre igent fognak mondani.

munkahelyváltás

Unalmas, értelmetlen munka

Sok munkavállaló számára rendkívül nagy motiválóerővel bír, ha látja erőfeszítéseinek az értelmét, a belefektetett munkájának az eredményét. Bizonyos munkakörökben ez elég egyértelmű (pl. építész, grafikus, mezőgazdasági szakmák stb.), másokban viszont nincs ilyen konkrét eredménye az elvégzett munkának. Ezekben az esetekben a vezetőnek a feladata, hogy rámutasson a teljesített feladatok fontosságára és értékelje a befektetett energiát, máskülönben a munkavállalók könnyen unalmasnak és értelmetlennek titulálhatják munkakörüket és a váltás mellett dönthetnek.

Túlzott munkamennyiség

Sokak érthető módon rendkívül érzékenyek arra, ha a kapott munkamennyiségük a szabadidejüket is veszélyezteti. Az állandó túlórázás, a sokszor hétvégékbe nyúló munkavégzés a munka-magánélet egyensúlyának teljes felborulásához vezet, és előbb-utóbb a munkavállaló kiégését eredményezi. Természetesen senki sem szeretne erre a szintre eljutni, így a dolgozók gyakran még ennek bekövetkezte előtt új munkahely után néznek.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.