Ezek a mérgező munkahelyi légkör legfőbb ismertetőjelei

Ezek a mérgező munkahelyi légkör legfőbb ismertetőjelei

A munkahelyi elégedettségünk egyik alapvető feltétele, hogy olyan emberekkel legyünk körülvéve – mind a vezetés, mind pedig a közvetlen kollégák tekintetében –, akikkel könnyen megtaláljuk a közös hangot, és akikkel nem jelent gondot az együttműködés. Egy mérgező munkahelyi környezetben azonban ennek megvalósulására vajnyi kevés esély mutatkozik. A következőkben bemutatjuk, hogy miből ismerhetjük fel, ha munkahelyünkön toxikus légkör uralkodik, valamint némi iránymutatást is adunk azt illetően, hogy miként boldogulhatunk egy ilyen környezetben.

A legfőbb ismertetőjelek

A mérgező munkahelyi légkört nagyon sok esetben a rengeteg pletyka idézi elő. A folyamatos rosszindulatú pletykák ugyanis nem csak az aktuálisan a kibeszélés tárgyát jelentő személyre vannak rossz hatással, hanem magára a munkahelyre is. Egy ilyen környezetben a munkamorál szinte fenntarthatatlan, és a munkavállalók is állandó bizonytalansággal viszonyulnak egymáshoz. Rendszeresek továbbá a kisebb-nagyobb konfliktusok, melyek kiváltó okai sokszor apróbb félreértések.

Gyakori az az eset is, mikor a megfélemlítés áll a mérgező munkahelyi légkör hátterében. Ezt a folyamatot gyakran csak munkahelyi mobbingként szokták emlegetni, és ennek során a kollégák vagy vezetők egy vagy több munkatársak kipécéznek maguknak, s folyamatos zaklatással, inzultussal nehezítik meg mindennapjait. Ez a fajta agresszió hátterében sokszor semmiféle racionális érv nem húzódik meg, csupán személyes jellegű, amit az ellenszenv és az irigység generál. További információk a munkahelyi mobbinggal kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1048/mi-az-a-munkahelyi-mobbing-mit-tehetunk-ellene

Szintén a toxikus munkahelyi légkör jele, ha a kollégák enerváltak. Egy kellemes környezetben magunkon és a munkatársainkon is vidámságot, lazaságot tapasztalnánk, továbbá mindenkit az ambiciózus mentalitás jellemezne. Ha ezt senkin nem látjuk, és mindenki alig várja a nap végét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami nem stimmel a munkahelyi légkört illetően.

Mérgező munkahelyi légkör jellemzői

Végezetül pedig egyértelmű jelnek tekinthetjük a magas fluktuációt is. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy a kollégák gyakorlatilag jönnek-mennek, és szinte heti szinte kell új neveket megtanulnunk, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodnunk azon, hogy valóban jó helyen vagyunk-e. Bár való igaz, hogy manapság a munkavállalók rugalmasabban kezelik a munkahelyváltás gondolatát, mint korábban, a túlzott jövés-menés a cégnél mégis intő jel lehet arra vonatkozóan, hogy nem éppen ideális a munkahelyi légkör. További jelei a toxikus légkörnek az alábbi cikkben:

https://allasorias.hu/blog/mitol-lesz-egy-munkahely-toxic/

Miként boldogulhatunk egy ilyen környezetben?

Ha az előzőek alapján a saját munkahelyünkre ismernénk, érdemes néhány alapvető jótanácsot megfogadnunk a sikeres boldogulásunk érdekében. Az egyik legfontosabb, hogy minden esetben álljunk ki magunkért, és merjünk felszólalni érdekeinkért. Kerüljük továbbá azokat a személyeket, akik a legtöbb konfliktus generálják. Érdemes emellett szövetségeseket is keresnünk, akik hasonlóan vélekednek a munkahelyünkön uralkodó állapotokról, mint mi magunk. Egy-egy kolléga támogatása ugyanis rendkívül sokat jelenthet a nehéz időkben.

Mindemellett pedig, ha nem tapasztalunk pozitív irányú változást, akkor érdemes elkezdenünk tervezni a munkahelyváltásunkat. Váljunk ehhez aktívabbá a különböző állásportálokon, érdeklődjünk ismerőseinknél az esetleges munkalehetőségek felől, valamint képezzük magunkat, ha olyan munkakörben próbálnánk ki magunkat, amely nagyobb kihívást jelent. A karrierépítéssel kapcsolatban egyébként itt fogalmaztunk meg jótanácsokat:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1093/igy-valhatunk-tudatos-karrierepitokke

Az álláskereséshez pedig mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és tekintsük meg az aktuálisan elérhető nyitott pozíciókat.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.