Mérlegelendő szempontok mielőtt rábólintanánk egy állásajánlatra

Mérlegelendő szempontok mielőtt rábólintanánk egy állásajánlatra

Általában a kellemes problémák közé soroljuk mikor egy megkeresés révén a jelenlegi munkahelyünk, illetve egy új lehetőség között kell döntenünk. Nem szabad azonban alábecsülnünk a döntésünk fajsúlyosságát, hisz egy elhamarkodott és hibás elhatározással akár számunkra nem éppen kedvező irányt is vehet karrierünk. A helyes döntés meghozatalához tehát mérlegelnünk kell, amihez egy kis iránymutatást fogunk nyújtani a következőkben néhány potenciális mérlegelési szempont bemutatásával.

Szempontok, amelyeket érdemes átgondolnunk

Természetesen mi mással is kezdhetnénk a felsorolást, mint a fizetéssel. Ez ugyanis egy olyan szempont, amit eltérő súllyal ugyan, de valamennyi munkavállaló figyelembe vesz, mikor véleményt alkot egy álláslehetőséggel kapcsolatban. Ezzel persze semmiféle probléma nincs, hisz mindannyian pénzből élünk, mindenkit nyomnak a számlák, illetve az egyéb mindennapi kiadások terhei, így valóban kiemelten fontos, hogy figyelembe vegyük a fizetést, mint szempontot. A fizetésnek persze nem csak a boldogulásunk aspektusából van jelentősége, hanem abból a szempontból is, hogy egyfajta megbecsülést is kifejezzen a munkánkra irányulóan. Érdemes tehát ezt is belevonnunk az egyenletbe, mikor a bérigényünkről határozunk. A bérigény meghatározásával kapcsolatban további segítséget nyújthat az alábbi cikk:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1162/hogyan-targyaljunk-a-fizetesunkrol-az-allasinterju-soran

Miután belőttük azt a fizetést, amelyért hajlandóak lennénk elgondolkodni a váltáson, fontos, hogy magát az új munkakörrel járó feladatokat is mérlegeljük. Érdemes átgondolni, hogy mekkora váltást jelente az ellátandó feladatok tekintetében az új állás, és hogy mennyire tudjuk magunkat elképzelni ebben a szerepkörben. Ne feledkezzünk meg az esetleges előrelépési lehetőségekről sem, vagyis vizsgáljuk meg, hogy karrierépítési szempontból a munkahelyváltás vagy a maradás-e a kifizetődőbb.

Kecskemét állás

Mindezek mellett pedig érdemes utánajárnunk olyan, a hétköznapi hangulatunkat és elégedettségünket jelentősen befolyásoló tényezőknek, mint a főnök személye, a munkahelyi légkör vagy a munkáltató rugalmassága. Ez azért fontos, mert bármennyire is legyen jó a fizetés és bármekkora karrierépítési lehetőségek is bontakozhatnának ki előttünk, jó eséllyel nem fogjuk túlságosan komfortosan érezni magunkat egy konfliktusos környezetben, ahol a vezetés arrogáns és rugalmatlan.

Mikor ne fogadjunk el egy állásajánlatot?

Amint arra már az előzőekben is rávilágítottunk, egy állásajánlat elfogadásával kapcsolatos döntés jóval összetettebb tud lenni, mint azt elsőre gondolnánk. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek leegyszerűsíthetik a döntési folyamatot, ugyanis ezek tapasztalása esetén jobban járunk, ha élből elutasítjuk az ajánlatot. Íme néhány olyan példa, amelyekkel többek között Kecskeméten is találkozhatunk, és amelyeket érzékelve jobb óvatosnak lenni:

  • Eltúlzott ígéretek: Ha úgy érezzük, hogy a munkáltató ígéretei a földtől túlságosan elrugaszkodottak, akkor mindenképpen érdemes a kapcsolatainkon vagy az interneten keresztül némi saját kutatást is végeznünk. Amennyiben pedig beigazolódik a füllentéssel kapcsolatos feltételezésünk, jobban tesszük, ha udvariasan visszautasítjuk a lehetőséget.
  • Kétes hírnév: A kétes hírnevű cégeket jobb elkerülni, ugyanis könnyen csorbát ejthetnek a karrierünkben.
  • Irreális elvárások: Ha már az állásinterjún teljesíthetetlennek tűnő elvárásokat vázolnak fel nekünk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy ez később majd csak rosszabbodni fog, és a stresszé lesz a főszerep a hétköznapjaink során.
  • Hűvös, boldogtalan légkör: Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, érdemes szóba elegyednünk néhány potenciális új kollégával. Ha azt tapasztaljuk rajtuk, hogy motiválatlanok és nem állnak messze a teljes kiégéstől, akkor helytálló lehet azon feltevésünk, miszerint mi magunk is előbb-utóbb erre a sorsa jutnánk az állásajánlat elfogadása esetén.
  • Nehéz természetű főnök: A főnök jelleme nagymértékben befolyásolja a munkahelyi hétköznapokat. Ne menjünk olyan helyre, ahol tudjuk, hogy csak a konfliktusok várnának ránk.

Érdemes tehát átrágnunk magunkat ezeken, illetve a fentebb felsorolt szempontokon is, és egy racionális mérlegelésen alapuló döntést hoznunk. Illetve még valami: mindig bízzunk a saját megérzéseinkben és ne hagyjuk, hogy mások akarta és véleménye elnyomja a saját intuícióinkat.   

 

KecskemetAllas.hu / N.G.