Hogyan tárgyaljunk a fizetésünkről az állásinterjú során?

Hogyan tárgyaljunk a fizetésünkről az állásinterjú során?

Ha sikeresen szerepelünk egy állásinterjún és meggyőző jelölt benyomását keltjük, akkor számítanunk kell rá, hogy előbb-utóbb szóba kerülnek az anyagiak. Ennél a résznél sokak elveszítik addigi magabiztosságukat, mivel félnek, hogy egy túl magas összeg bemondása esetén odavesznek az állás elnyerésére vonatkozó esélyeik, egy túl alacsony összeg esetén pedig nehéz helyzetbe kerülnek anyagilag. A következőkben összefoglaljuk, hogy milyen szempontokat figyelembe véve tudunk egy reális bérigényt meghatározni, valamint, hogy ezt miként tudjuk sikeresen közvetíteni a munkáltató felé az állásinterjú során.

Felkészülés a bértárgyalásra

A bértárgyalásra való felkészülés során mindenképpen alapos és kiterjedt kutatómunkát kell végeznünk. Fontos, hogy utána járjunk például az iparági átlagfizetéseknek, majd ezt földrajzi régióhoz is igazítsuk. Ez azt jelenti, hogy például kecskeméti munkavállalóként az észak-alföldi régió iparági átlagfizetéseire kell viszonyítási alapként tekintenünk. Az ezzel kapcsolatos tájékozódáshoz nagy hasznunkra lehetnek az alábbi, fizetéssel kapcsolatos tematikus weboldalak:

https://www.fizetesek.hu/

https://www.ksh.hu/keresetek

https://berbarometer.hu/munkaber/berellenorzo#/

Emellett pedig érdemes a hagyományos módon, vagyis az ismerőseinken keresztül is érdeklődni azzal kapcsolatban, hogy milyen bérezés a jellemző a megpályázott cégnél. Sőt, jó megoldásnak bizonyulhat az is, ha LinkedIn-en keresztül felvesszük a kapcsolatot egy munkaerő toborzással foglalkozó szakemberrel, és információkat kérünk az adott cégnél alkalmazott bérsávokkal kapcsolatban.

Mennyit érek a cégnek?

A kutatómunka mellett fontos az is, hogy a saját munkaerőpiaci értékünket is meghatározzuk. Ehhez legfőképpen azt érdemes figyelembe vennünk, hogy mennyi ideje vagyunk az adott szakmában és milyen mélységű szakmai ismeretekkel rendelkezünk. A több éves tapasztalat rendkívül sokat javíthat a tárgyalási pozíciónkon, hisz a kecskeméti cégek is gyakran gyors integrációt és szinte azonnali eredményeket várnak munkavállalóiktól, ennek érdekében pedig készek megfizetni a tapasztalt munkaerőt.

Bértárgyalás állásinterjún

Érdemes továbbá az iskolai végzettségeinket, illetve a különböző megszerzett okleveleinket, tanúsítványainkat is belevonni a mérlegelésbe, hisz ezek szintén befolyásolhatják a tárgyalási helyzetünket. Persze sokak szerint a végzettség valós tudás nélkül „csak egy papír”, ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy számos munkáltató kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkavállalóik valóban releváns végzettséggel rendelkezzenek a pozíciójukat illetően. Végezetül pedig azt is vegyük figyelembe, hogy az álláshoz tartozó elvárásoknak mekkora mértékben felelünk meg. Nyilvánvalóan, ha több hiányosságunk is van, akkor érdemes kompromisszumkészebb magatartással nekivágni a bérrel kapcsolatos egyeztetéseknek.

Hogyan tárgyaljunk eredményesen a fizetésünkről?

Fontos, hogy már az elején tisztázzunk magunkban, hogy a bértárgyalásunk gyakorlatilag már az állásinterjú elején kezdetét veszi. Ez azt jelenti, hogy az interjú során nyújtott teljesítményünk nagyban befolyásolja majd, hogy mekkora mozgásterünk lesz majd a konkrét bértárgyalás során. Érdemes tehát alaposan felkészülni az állásinterjúra, amivel kapcsolatban az alábbi cikkek lehetnek a segítségünkre:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1088/ilyen-tipusu-allasinterjukon-keresztul-szurnek-a-kecskemeti-cegek

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1105/allasinterju-kerdesek-erre-szamithatunk

A tárgyalási folyamaton belül pedig a szakértők általában azt javasolják, hogy fizetési sávban adjuk meg a bérigényünket, tehát ne konkretizáljunk az összeget. Fontos továbbá, hogy magabiztosságot, viszont ezzel együtt egyfajta rugalmasságot is mutassunk. Sok kecskeméti cég ugyanis alapvetően nem kínál magas bért, viszont a cafeteria, a különböző bónuszok, valamint egyéb juttatások és kedvezmények feltornázhatják az ajánlat értékét. Mindenképpen érdemes tehát ezeket a tényezőket is figyelembe venni a kapott ajánlat megfontolásakor.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a kínált fizetés elmarad a várakozásainktól és ezért tovább folytatnánk az álláskeresést, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.