Fejvadászok a munkaerőpiacon: ezek a legfontosabb tudnivalók a tevékenységükről

Fejvadászok a munkaerőpiacon: ezek a legfontosabb tudnivalók a tevékenységükről

Minden cég igyekszik a lehető legjobb munkaerőt megtalálni, ugyanakkor ehhez nem mindig elegendő csupán álláshirdetéseken keresztül toborozniuk a munkavállalókat. Sokan ugyanis éppen annyira elégedettek aktuális munkahelyükkel, hogy önmaguktól nem váltanának, viszont egy megkeresés és egy jó ajánlat esetén elgondolkodnának azon, hogy valami újba vágják fejszéjüket. Ezeket a megkereséseket végzik a fejvadászok, akik munkakörének jellemzőit fogjuk kivesézni a következőkben!

Mi az a fejvadászat?

Amint azt a bevezetőben is már részben megfogalmaztuk, fejvadászat alatt a jelöltek közvetlen megkeresését értjük. Ez fajta munkaerő-toborzás a ’90-es években jelent meg Magyarországon, és mára gyakorlatilag az országban mindenhol, így Kecskeméten is megszokottá vált, hogy a vállalatok ezt a módszert is felhasználva igyekeznek új szakembereket találni. A szakember megnevezés egyébként különösen indokolt, ugyanis a fejvadászok általában közép- és felsővezetőket keresnek. Az viszont már, hogy milyen területen keresik ezen munkaerőt jóval nagyobb változatosságot mutat, általánosságban azonban elmondható, hogy főként IT-s, mérnöki, pénzügyi és egyéb nehezen betölthető pozíciókra szólóan kapnak megbízásokat.

Milyen folyamatokból áll a fejvadászat?

A fejvadászat folyamatának első lépéseként létrejön az együttműködés a megbízó cég, valamint a fejvadász között. Ezt követően a fejvadász és a cég HR-osztályának kooperációján keresztül megszületik az ideális jelölt profilja, ami tartalmazza az elvárt tapasztalatokat, képzettséget, személyes tulajdonságokat, kompetenciákat és minden más fontosnak tartott jellemzőt. Ennek ismeretében pedig megkezdődhet a piackutatás, melynek során felmérésre kerül az adott iparág munkaerőállománya.

Ha ez megtörtént, a fejvadász megkezdheti a kapcsolatfelvételt azokkal a potenciális jelöltekkel, akikre a megbízó cég is rábólint. Ezután jön az interjúztatási folyamat, amelyen keresztül a fejvadász megbizonyosodik a jelölt alkalmasságáról a szakmai, valamint a személyiségbeli kritériumok mentén egyaránt. Az alkalmasnak titulált jelölteket ezt követően bemutatja a megbízó cégnek, akik szintén lefolytatnak egy interjút a beajánlott munkaerővel. A fejvadász munkája azonban itt még egy sikeres felvétel esetén sem ér véget, sőt, az utánkövetési feladataik csak ekkor kezdődnek.

Milyen képességekre van szüksége egy fejvadásznak?

A fejvadászok munkájuk során elsősorban a kommunikációs képességeikre támaszkodnak, így rendkívül fontos ennek a tulajdonság megléte, ha valaki esetleg ezen a pályán való karrierépítésben gondolkodna. Sikeresen kell ugyanis megtalálniuk a közös hangot a jelöltekkel, a megbízókkal, valamint a kollégákkal egyaránt, ami gyakorlatilag kivitelezhetetlen erős kommunikációs kvalitások hiányában. Fontos továbbá egyfajta csapatjátékos attitűd is, amit az indokol, hogy szoros együttműködésben szükséges dolgozniuk a megbízó céggel, és az ő iránymutatásaik alapján kell megtalálniuk az alkalmas jelöltet. Ha azonban esetleg nem jeleskednél a csapatmunka területén, akkor sem kell elkeseredned, hisz van mód arra, hogy változtass ezen:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

KecskemetAllas.hu

Mindemellett pedig nem mehetünk el az olyan kvalitások mellet sem, mint a kitűnő szervezőképesség és a hatékony időmenedzsment. Ezek a tulajdonságok azért is létfontosságúak, mert a fejvadászok általában több megbízáson dolgoznak egyszerre és szigorú határidőkhöz kell igazodniuk. Az adatok helyes kezelése és rendszerezése, a toborzás hatékony lebonyolítása, az interjúk megszervezése pedig olyan volumenű kihívások, amelyek abszolválása elképzelhetetlen az előbbiekben említett két tulajdonság nélkül.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.