Így válhatunk tudatos karrierépítőkké

Így válhatunk tudatos karrierépítőkké

A karrierépítés sokszor nem egyszerű, nemvárt kihívások tucatjaival kell farkasszemet néznünk ezen folyamat során. Persze nem mindenkinek az életében jelent elsődleges prioritást a karrier, sokan megelégednek azzal is, ha a biztonságos egzisztencia feltételeit meg tudják teremteni maguk és családjuk számára. Bőven vannak azonban olyanok is, akik kiemelt szempontként tekintenek karrierjükben való előrehaladottságukra, mikor az életük sikerességét vizsgálják. Természetesen mindkét hozzáállást abszolút mértékig megérthető, cikkünkben most mégis az utóbbiak helyzetét tárgyalnánk, és hozunk néhány olyan jótanácsot, amelyeket követve tudatosan és hatékonyan építhetik karrierjüket.

A karrierépítés fázisai

Tudatos karrierépítőként elsőként azt kell realizálnunk, hogy ez a folyamat hosszú éveket vesz igénybe. Általánosságban elmondható, hogy a karrierépítést öt szakaszra szokták bontani, melynek első és utolsó szakasza között évtizedek telnek el. Az első fázist kutatási szakaszként szokták megnevezni, és körülbelül 21-25 éves kor között zajlik. A legtöbben ezen időszak alatt határoznak arról, hogy pontosan milyen irányban szeretnének elhelyezkedni és tanulmányaikat is ennek megfelelően folytatják.

A második szakasz 25-35 éves kor között zajlik le, sokan ez idő tájt találják meg az első olyan főállásukat, ahol hosszabb távon is el tudják magukat képzelni. Ezt követi a gyakran csak középső karrierszakaszként emlegetett időszak, ami nagyjából a 35-45 éves kor közötti időszakot foglalja magában. Jellemzően a legtöbb munkavállaló ekkor szembesül első nagy karrierkrízisével, aminek kezelése döntő jelentőséggel bír a karrierje további alakulására nézve.

A karrierépítés negyedik fázisában, vagyis 45-55 éves kor között, ha a munkavállaló addig hatékonyan haladt felfelé a ranglétrán, kicsit megengedheti magának, hogy lazítson és több időt szenteljen szabadidős tevékenységeinek. Ekkoriban jellemzően ugyanis már nem a tanulás és a fejlődés van a fő fókuszban, hanem a megszerzett tudás másoknak való átadása. A karrierépítés utolsó szakaszát a nyugdíjazás előtti évek, tehát az 55-65 éves kor közötti időszak jelenti. Személyiségtől, anyagi helyzettől és a munkájukkal való elégedettségtől is függ, hogy miként viselkednek ezen évek alatt a munkavállalók, vannak, akik a nyugdíjas éveiket tervezik, de olyanok is akadnak bőven, akik a nyugdíjazást követően is aktívak szeretnének maradni. További információk a karrierépítés egyes fázisairól az alábbi cikkben:

https://puskarildiko.hu/karrierszakasz-alkalmazotti-es-vezetoi-szemmel/

Célok és tervezés

A sikeres és tudatos karrierépítés alapfeltételét a reális célok felállítása jelenti. Ezek ugyanis naponta fognak nekünk iránymutatást adni azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan cselekedjünk. Sok esetben azonban elmondható, hogy egy távoli cél nem mindig nyújt kellő motiváló erőt az elérhetetlenség érzéséből kifolyólag. Érdemes ezért rövidebb időintervallumokban gondolkodni és kisebb, akár naponta teljesítendő célokat felállítani. Ezek elérésével ugyanis rendszeresen kaphatunk némi motivációs löketet, ami sokat segíthet akkor, ha az út összességében nagyon hosszúnak tűnik.

A tervezés szintén létfontosságú, hisz hiába van meg a cél, ha nem tudjuk, hogy pontosan hogyan is érhetjük el azokat. Számtalan dolgot kell ezzel kapcsolatban megterveznünk, például, hogy milyen területen kell képeznünk magunkat, azt milyen módon szükséges megtennünk, vagy hogy miként érdemes helyezkednünk a szakmai kapcsolataink kialakítását tekintve. Rengeteg a változó, de kecskeméti munkavállalóként bátran szőhetünk merész terveket és tűzhetünk ki nagy célokat, hisz a képzések és a munkavállalás tekintetében is rengeteg a lehetőség. Az alábbi cikkünkben ez utóbbiból ad egy kis ízelítőt:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1087/ezek-a-cegek-kecskemet-legnagyobb-munkaltatoi

Karrierépítő

Alkalmazkodás, kitartás, önfejlesztés

Az itt felsorolt mindhárom tényezőre szükségünk lesz, ha sikereket szeretnénk karrierünkben elérni. Ez az út ugyanis számtalan újdonsággal és változással járhat, melyekhez akkor is tudnunk kell alkalmazkodni, mikor azok nem éppen kellemesek. Ehhez persze elengedhetetlen a kitartó attitűd is, melynek segítségével a legnehezebb helyzetből is talpra állhatunk. Végezetül pedig nem mehetünk el az önfejlesztés mellett sem, hisz manapság egyértelműen a lifelong learning, azaz élethosszig tartó tanulás paradigmájának korát éljük, vagyis folyamatosan új ismereteket kell elsajátítanunk ahhoz, hogy megőrizzük értékünket a munkaerőpiacon.

Ha pedig mindezek ismeretében új alapokra helyeznénk a karrierünket, mindenképpen látogassunk a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.