Nagy szükség van a mérnökökre Kecskeméten is

Nagy szükség van a mérnökökre Kecskeméten is

A mérnöki szakmák mindig is jó elhelyezkedési lehetőségeket kínáltak, hisz a szakemberhiány ezen a pályán gyakorlatilag folyamatos volt. Ez az állítás a pandémia után újraindult gazdaságban pedig fokozottan igaz, hisz számos vállalkozás most tervezi végrehajtani azokat a projektjeit, melyeket a járványhelyzetből adódóan halasztani kényszerült, ehhez azonban sokkal több mérnöki szakemberre lenne szükségük. A kilátások a jövőre vonatkozóan is hasonlóak, tehát szinte elképzelhetetlen, hogy egy jól képzett mérnöknek gondot fog okozni az elhelyezkedés valaha is. Persze fontos megjegyezni, hogy erre a szakmára korántsem alkalmas mindenki. A következőkben ezért összefoglaljuk azon tulajdonságokat, melyek elengedhetetlenek a pályához, valamint bemutatjuk a szakma kitanulásának kecskeméti lehetőségeit is.

Munkaerőhiány a mérnöki területeken

A mérnöki szakmákban már a pandémia berobbanása előtt is hatalmas hiány mutatkozott, nemritkán a cégek egymás elől halászták el a szakembereket. A járvány lecsengését követően ez a hiány újból növekedésnek indult, és ma sok vállalatnak okoz nehézséget, hogy miként hajtsa végre elhalasztott beruházásait mérnökök híján. Ez a munkaerőhiány a bérekben is megmutatkozik, például az elektronikai és autóipari területeken tevékenykedő cégek gyakran 20%-kal is magasabb fizetést ajánlanak a mérnöki végzettséggel rendelkező munkaerőnek, mint korábban. Persze nem csak ezeken a területeken, hanem gyakorlatilag minden gyártómérnöki pozícióban nőttek a fizetések, amivel kapcsolatban jó összefoglalást nyújt az alábbi cikkben található táblázat:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20220406/elszallo-berek-es-munkaerohiany-brutalis-vihar-tombol-a-magyar-munkaeropiacon-1123713

Szükséges képességek a mérnöki pályához

A mérnöki pályának alapvető feltétele a felsőfokú végzettség megléte. A szakma persze rendkívül szerteágazó, így számos, különböző területre specializálódó képzések közül választhatnak azok, akik mérnöki pályán képzelik el a jövőjüket. Az eltérő területek sokszor különböző kompetenciákat is igényelnek, ugyanakkor van jónéhány olyan tulajdonság és kvalitás, amely szakirányultságtól függetlenül minden jó mérnököt jellemeznek. Ezek egyike például a kiváló nyelvtudás, ami manapság már létfontosságú a szakmában. A nyelvtudáson belül is általában az angol a megkövetelt, amit legalább középfokon, azaz tárgyalóképes szinten kell beszélniük a mérnököknek.

Mérnöki képzések

Rendkívül fontos továbbá az analitikus gondolkodásmód, hisz ez teszi lehetővé, hogy racionális, ok-okozati összefüggéseken alapuló döntéseket legyenek képesek hozni, és az egyes nagyobb volumenű, komplex problémákat is részleteiben átlássák. Részben ehhez kapcsolódik egy másik kiemelten fontos tulajdonság, méghozzá a kiváló problémamegoldó képesség. A mérnöki munka ugyanis tele van kihívásokkal, ami megköveteli a munkavállalóktól, hogy ne futamodjanak meg a problémák láttán, hanem képesek legyenek megoldásokban gondolkodni és fejlődési lehetőségként tekinteni az egyes kihívásokra.

 

Fontos ugyanakkor azt is hozzátenni, hogy ezekkel a kihívásokkal általában csapatként kell szembenézniük a mérnököknek, vagyis nincsennek magukra utalva. Ezzel pedig el is jutunk egy újabb fontos mérnöki tulajdonsághoz, a csapatjátékos attitűdhöz. Ez a tulajdonság azért is elengedhetetlen, mert gyakran olyan projekteken kell együtt dolgozniuk, amelyek nagyfokú innovációt és új megközelítésmódokat igényelnek. Ilyenkor pedig létfontosságú, hogy egymással együttműködve, mindenki ötletének teret adva legyenek képesek a közös munkára. A hatékony csapatmunka további alapfeltételeiről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Mérnöki képzések Kecskeméten

A mérnöki képzések tekintetében a kecskemétiek szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán több mérnöki alapszak is indul. Az egyetem képzései között többek között megtalálható a járműmérnöki, műszaki menedzser, logisztikai mérnöki, mérnökinformatikus, üzemmérnök-informatikus és a gépészmérnök alapszak is. Ez utóbbi mesterképzés formájában is indul. Az egyes képzések egyébként nappali és levelező tanrendben is elérhetőek, így azok számára is érdekes lehet, akik főállásuk mellett szeretnének újra visszaülni az iskolapadba. További részletek az egyetem honlapján:

https://gamf.uni-neumann.hu/kepzeseink/

Ha pedig már képzettség birtokában szeretnél elhelyezkedni mérnöki pályán, akkor mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és tekintsd meg az aktuális álláslehetőségeket.