Fizikai munka: ezekkel az előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk

Fizikai munka: ezekkel az előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk

Korábban általánosnak számított, hogy a munkavállalók jelentős többsége fizikai munkát végez. Mára mindez megváltozott, és sokkal inkább előtérbe kerültek a főként szellemi aktivitást igénylő munkakörök. Sokak azóta meglehetősen idegenkedve viszonyulnak a fizikai munkához és egészségtelennek, túlságosan fárasztónak tartják, miközben a kellő megbecsülés hiányát is sérelmezik. De vajon tényleg csak hátulütői vannak a fizikai munkának? A válasz természetesen nem, és ahogy az az élet valamennyi területéről elmondható, ez esetben is sokkal inkább beszélhetünk előnyökről és hátrányokról, vagyis érdemes nem csak az érem egyik oldalát szemlélni.

A fizikai munka előnyei

A fizikai munkának több előnye is van, melyek közül az egyiket kétségkívül az jelenti, hogy kézzel fogható eredménnyel jár. Sokak számára ez egy rendkívül fontos szempont, mivel csak úgy érzik igazán hasznosnak a munkájukat, ha annak eredményét fizikai valójában is látják. Szellemi munkavégzés esetén ez sokkal kevésbé jellemző, hisz az egyes projektekhez való hozzájárulás korántsem annyira kézzel fogható, mint például egy kőműves, egy autószerelő vagy egy villanyszerelő tevékenysége.

Fontos előnye ezenkívül a fizikai munkavégzésnek az is, hogy nem igényel olyan magasfokú végzettséget, mint a szellemi munkakörök, sőt, bizonyos esetekben mindössze az alapfokú végzettség is elég lehet (pl. betanított munkák, kisegítő munkák). Ettől függetlenül persze érdemes továbbtanulni és szakmai képesítésre szert tenni, hisz sok területen hatalmas hiány mutatkozik Magyarországon – így természetesen Kecskeméten is – a képzett fizikai munkaerőt illetően. Erről itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1153/munkaerohiany-ezeken-a-teruleteken-most-a-legkonnyebb-elhelyezkedni

Sok fizikai munkával járó szakma azonban nem csak Magyarországon, hanem gyakorlatilag az egész világon hiányszakmának számít. Így akik ilyen képesítésre tesznek szert bátran gondolkodhatnak külföldi munkavégzésben is, hisz jó festőkre, autószerelők, kőművesekre mindenhol szükség van. Végezetül pedig az előnyöket említve nem mehetünk el amellett sem, hogy a fizikai munka biztosít egyfajta szabadságérzetet is. Sokan ugyanis nem tudják elképzelni, hogy 8-10 órákat üljenek egy irodában, hanem ehelyett szívesebben töltik munkaidejüket a szabadban, fizikai aktivitást végezve.

A fizikai munka hátrányai

A fizikai munka hátrányaival kapcsolatban leggyakrabban az egészséget érintő kihívásokat szokták emlegetni. Való igaz, hogy az aktív fizikai munka hosszútávon sem a szívre, sem pedig az ízületekre nincs jó hatással. Sokak megkérdőjelezik ennek komolyságát, mondván a szabadidős sportolás közben is fizikai terhelésnek vannak kitéve az emberek.

Fizikai munka hátránya

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a szabadidős aktivitás nem egyenlő az aktív fizikai munkavégzéssel, vagyis különböző élettani eredményekkel jár. Ez főként arra vezethető vissza, hogy míg a szabadidős sportok általában csak 1-2 órás fizikai igénybevétellel járnak, addig a fizikai munkavégzés esetében ez 8-10 órát jelent, kevés szünettel.  Ebből adódóan pedig a szívet és az ízületeket is sokkal nagyobb terhelés éri, de emellett gondot okozhat még a rendszeres kimerültség, az izomfájdalom, és a visszeresség is.  

Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?

Természetesen tehetünk azért, hogy az előbbiekben felsorolt betegségeket megelőzzük. Érdemes lehet például munkavégzés előtt átmozgatnunk magunkat, hisz az alvás során sok testrészünk elgémberedhet. Fontos továbbá, hogy figyeljünk arra miként terheljük magunkat. Állás közben a törzsünk egyenes legyen, a testsúlyunkat pedig egyenletesen oszlassuk el a két lábunkon. Ha súlyos tárgyat kell emelnünk, a gerincünk számára az a legoptimálisabb, ha a derekunk és a törzsünk egyenes marad. Mindemellett pedig igyekezzünk kényelmes cipőt választani, valamint praktikus segédeszközöket is igénybe venni bizonyos munkafolyamatokhoz (pl. térdvédő térdelő munka esetén). További jótanácsok a fizikai munkával kapcsolatos egészségmegőrzést illetően:

https://beresmozgas.hu/nehez-fizikai-munkat-vegez

Ha pedig az előbbiekben felsorolt pozitívumokat és negatívumokat mérlegelve úgy döntenénk, hogy fizikai munkát végeznénk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.