Ne engedjük kihasználni magunkat, tanuljunk meg nemet mondani!

Ne engedjük kihasználni magunkat, tanuljunk meg nemet mondani!

Sokan vannak olyanok, akik szinte képtelenek nemet mondani a munkahelyükön, ezért gyakorlatilag bármilyen feladatot elvállalnak. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy a feltornyosuló plusz feladataik elveszik az időt az alapvető teendőiktől, és így marad a túlóra, esetleg a megfeszített tempójú munkavégzés. Könnyen belátható azonban, hogy ezt a megnövekvő stresszt sokáig nem lehet bírni, mindenképpen tenni kell ellene. Egyik módja lehet ennek a felmondás, ugyanakkor nem biztos, hogy ilyen drasztikus döntést kell hoznunk, ha esetleg ilyen helyzetbe keverednénk. Lehet, hogy elég csupán, ha megtanulunk nemet mondani. Hogy miként tegyük ezt? A következőkben megmutatjuk!

Mikor mondjunk nemet?

Nemet mondani sokszor valóban nem egyszerű, azonban muszáj határokat húznunk, máskülönben a megnövekedett stressznek az emberi kapcsolataink, vagy az egészségünk látja a kárát. Íme néhány szituáció, amelyekben bölcs döntés lehet nemet mondani:

  • Mikor az adott feladat elvállalása egy annál fontosabb projekt rovására menne, mind annak minősége, mind pedig határidőn belül történő teljesítése tekintetében.
  • Mikor a feladatnak gyakorlatilag semmi haszna és relevanciája nincs a munkakörünkre vonatkozóan, továbbá érezzük a kihasználásra irányuló szándékot a kérés mögött.
  • Mikor időhiánnyal küzdünk, és bár szívesen elvállalnánk a feladatot, sajnos a leterheltségünk nem teszi lehetővé, hogy minőségi munkát tudjunk végezni.
  • Mikor a feladat nem áll összhangban a kompetenciáinkkal, azaz szimplán nem vagyunk elég jók abban, amire megkértek.
  • Mikor olyan feladatot kapunk, ami erkölcsileg nem fér bele az értékrendünkbe.
  • Mikor a feladathoz nem egyfajta egészséges izgatottság párosul, hanem sokkal inkább hirtelen megnövekedett stressz és feszültség.

Hogyan mondjunk nemet?

Mindenekelőtt azt kell egyfajta szokássá alakítanunk, hogy egy felmerülő kérésére ne reagáljunk azonnal. Ha ugyanis mindenre zsigerből igent mondunk, akkor később már rendkívül kínos lesz visszakozni. Ehelyett próbáljunk meg egy kis időt nyerni, és többek között mérlegelni, hogy mennyi időt venne igénybe az adott feladat, beletudjuk-e sűríteni a többi teendőnk mellé, és ha igen, az milyen mértékben befolyásolná a munkavégzésünk minőségét. Látható, hogy ezek mind-mind releváns szempontok a teljesítményünket, valamint a munkahelyi közérzetünket illetően, tehát mindenképpen megéri időt szánnunk ezek alapos átgondolására.

Hogyan mondjunk nemet?

Fontos továbbá, hogy amennyiben elhatároztuk magunkat az adott kérés visszautasítása mellett, döntésünket egyértelműen, ködösítés nélkül közöljük. A döntésünk hátterét is őszintén indokoljuk meg, és semmi esetre se bonyolódjuk kellemetlen magyarázkodásokba, hanem vállaljuk fel, ha a feladat esetleg összeegyeztethetetlen a többi projektünk határidejével, vagy nem érezzük magunkat kompetensnek az adott területen. A kérés elutasításának ellenére azonban érdemes lehet segítő szándékot mutatni, tehát felajánlhatjuk például, hogy mellékszereplőként részt veszünk a feladatban, vagy segítünk olyan kollégát találni, akinek belefér az idejébe ez a plusz projekt. Az ilyen apróbb gesztusokat a kecskeméti cégeknél is nagyra értékelik a vezetők. További jótanácsok a nemet mondással kapcsolatban:

https://mindsetpszichologia.hu/a-nemet-mondas-muveszete

Persze az előbb elmondottak gyakorlatba ültetése nem biztos, hogy egyik napról a másikra megy, pláne nem munkahelyen, ahol a hierarchikus viszonyok még inkább elbátortalaníthatnak bennünket. Talán furcsán hangozhat, de kis gyakorlással ebben is tudunk fejlődni. Kezdjük ezt a munkahelyen kívül, vagyis mondjuk nemet először olyan dolgokra, amelyek hasznosságát és szükségességét mindig is megkérdőjeleztük, ugyanakkor nem akartuk megbántani azt a személyt, aki ezeket a kéréseket megfogalmazta felénk. Amennyiben ez sikerül, akkor már csak idők kérdése, hogy a munkahelyre is át tudjuk ültetni mindezt.

Ha azonban úgy érezzük, hogy erőfeszítéseink ellenére munkahelyünkön folyamatosan kihasználnak bennünket, és ezért új kihívások után néznénk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.