Mire számíthat az, aki egy startupnál helyezkedne el?

Mire számíthat az, aki egy startupnál helyezkedne el?

A startupok szemléletmódja számos különbözőséget mutat a nagyvállatokétól, azonban sok munkavállaló pont az eltérő mentalitásuk miatt választja ezeket a cégeket álláskereséskor. Egy startupnál ugyanis jellemzően sokkal szabadabb körülmények között, felelőségteljesebb munkát van lehetőség végezni, ami izgalmas kihívást jelenthet azok számára, akik ódzkodnak a nagyvállalati élet sokszor monoton hétköznapjaitól. A következőkben összefoglaljuk, hogy pontosan mit is jelent mindez, vagyis, hogy milyen feladatokkal és kihívásokkal szembesülhet az, aki egy startupnál vállalna munkát.

Mik azok a startupok?

Startupok alatt olyan vállalkozásokat értünk, melyeket az alapítóik egy üzleti ötlet kialakítása, vagy fennálló probléma megoldása érdekében hoztak létre. Jellemző rájuk, hogy nagy növekedési potenciállal rendelkeznek, valamint működésükben kiemelt szerepet kap az innovációra való törekvés. A növekedési potenciáljukat mi sem bizonyítja jobban, hogy míg egy induló vállalkozás lassan és óvatosan építkezve fejlődik, addig egy startup ugyanazt a növekedést töredék idő alatt képes megugrani. Ezt főként a hatékony üzleti modelljére visszavezethető, ugyanis az úgy kerül kialakításra, hogy a vállalat képes legyen meredekebb növekedési görbét is befutni.

Az innovációs képességet, illetve az arra való törekvést pedig a startupok alapvető ismérveként is szokták emlegetni, hisz az újításra való törekvés jelenti ezen cégek fő mozgatórugóját mind a termékek, mind pedig a szolgáltatások esetében. További információk a startupok jellemzőivel kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/nem-minden-indulo-vallalkozas-startup-de-akkor-mi-az/

https://brandbandagency.com/mi-az-a-startup/

Rengeteg tanulási lehetőség, kreatív feladatok

Egy startup kiváló lehetőséget nyújt a munkavállalóknak arra, hogy szakmailag fejlődjenek, hisz rendkívül változatos feladatokkal találhatják szemben magukat. Ez főként arra vezethető vissza, hogy egy startupnál korántsem dolgozik annyi ember, mint egy nagyvállalatnál, így egy személyre a feladatok sokkal szélesebb köre hárul. Az ily módon gyűjtött tapasztalatok viszont rendkívül értékesek lehetnek a későbbiekben, hisz többek között Kecskeméten is nagyra értékelik a cégek azokat a munkavállalókat, akik korábban startupnál tevékenykedve tettek szert szakmai ismereteikre.

Létfontosságú a csapatmunka

Munka egy startupnál

Ha van cégtípus, amelyiknél különösen fontos a hatékony kooperáció, akkor az a startup. Ahhoz ugyanis, hogy a cég kitudja használni a benne rejlő növekedési potenciált elengedhetetlen, hogy a kis létszámú csapat minden tagja megtalálja egymással a közös hangot, és képesek legyenek együtt gondolkodni. Egy startup működésébe ugyanis nem fér bele a széthúzás, a munkavállalóknak minden körülmények között támogatniuk és építeniük kell egymást. Kizárólag abban az esetben érdemes tehát startupnál munkát vállalnunk, ha csapatjátékos attitűd jellemez bennünket. Persze akkor sem szabad elkeserednünk, ha nem éppen ez a tulajdonság lenne a fő erősségünk, hisz jelentős javulásokat érhetünk el az alábbi cikkben megfogalmazott jótanácsokat követve:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Számolni kell bizonyos hátrányokkal is

Egy startupnál tehát jellemzően változatos feladatokat van lehetőség ellátni, egy összetartó, innovatív és gyorsan fejlődő közösségben. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy mint gyakorlatilag mindennek, úgy az ilyen cégeknél történő munkavégzésnek is megvannak a maga hátrányai. Ezek egyike az anyagiakhoz köthető, vagyis senki ne reméljen gyors meggazdagodást a még csak a szárnyait bontogató vállalkozás munkavállalójaként. Emellett a munkaidő is meglehetősen rugalmasan van értelmezve egy startupnál, azaz szinte bármikor adódhatnak feladatok. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem ideális választás azoknak, akik kizárólag a reggel 8-tól délután 5-ig tartó munkavégzési idősávban gondolkodnak. Mindemellett pedig a startupokat folyamatosan egyfajta bizonytalanság övezi, hisz nem lehet biztosra tudni, hogy a cég valóban sikerre van ítélve, vagy fél éven belül eltűnik a süllyesztőben.

Ha ezeket mérlegelve végül úgy döntenénk, hogy belevágunk egy ilyen jellegű kihívásba, akkor mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.