Hogyan működhet együtt több generáció egy munkahelyen?

Hogyan működhet együtt több generáció egy munkahelyen?

Számos munkáltatónál meglehetősen változatos a munkavállalói összetétel a korosztályt illetően. A mentalitásból fakadó különbségek ugyan ezeken a helyeken rendre megmutatkoznak, azt azonban mégsem lehet állítani, hogy a különböző korosztályok ne tudnának sikerrel együttműködni. A következőkben összegyűjtjük, hogy mik az egyes generációk jellegzetességei a munkamorált illetően, valamint adunk néhány jótanácsot azzal kapcsolatban, hogy vezetőként, vagy csak egy szimpla munkavállalóként mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a korkülönbségre visszavezethető konfliktusokat.

A különböző generációk munkahelyi viselkedése

A legidősebb korosztályt jelenleg a munkaerőpiacon a baby boomerek, vagyis az 1943 és 1965 között született munkavállalók jelentik. Tapasztalatukból adódóan jellemzően szakértőnek számítanak a területükön, ezért nem ritkán magasabb pozícióban tevékenykednek. Nagyfokú elkötelezettséget mutatnak a munkáltatójuk és a szakmájuk iránt is, amiből adódóan korántsem váltanak olyan gyakran munkahelyet, mint a fiatalabb generációk. A legfőbb motivációt számukra a pénz és a presztízs jelenti, s ezért képesek hatalmas erőfeszítéssel dolgozni. A legnagyobb nehézséget számukra a technológia fejlődés nyomon követése jelenti.

Őket követi az X generáció, amelybe az 1966 és 1980 között születettek tartoznak. Rájuk jellemző, hogy rugalmasan, nagyfokú önállósággal képesek dolgozni, nem igénylik kifejezetten a csapatmunkát. Személyes autonómiájuk egyben a legnagyobb motivációit is jelenti a számukra, vagyis kifejezetten azokat a munkáltatókat részesítik előnyben, ahol a tevékenykedésük nincs jelentős mértékben leszabályozva és sok tekintetben szabad kezet kapnak. Ha ezt nem kapják meg, akkor előfordulhat, hogy új kihívások után néznek, mivel ők már nem mutatnak akkora elköteleződést a munkáltatójuk iránt, mint az idősebb, baby boomer korosztály.

Az Y generációt az ezredforduló generációjának is szokták nevezni, születési dátumuk 1981 és 1994 közé datálható. Jellemzően elutasítják a szigorú munkahelyi hierarchiát, valamint kiemelten fontos számukra a rugalmasság. Rendkívül jól boldogulnak a technológiai vívmányokkal, gyakran digitális bennszülöttként is emlegetik őket. Legfőbb motivációt számukra a karrierépítés jelenti, ezért nem félnek munkahelyet váltani, ha jobb lehetőséget találnak.

A sort végül a Z generáció zárja, akik tagjai 1995 és 2010 között születtek. Látható, hogy fiatal korukból adódóan sokuk még ki sem lépett a munkaerőpiacra. Akik viszont már igen, azokról általánosságban elmondható, hogy főként az önmegvalósításra törekednek, ezért azokat a munkáltatókat keresik, amelyek tanulási és fejlődési lehetőségeket tudnak biztosítani a számukra. Nagyon fontos szempontként tekintenek továbbá a munka-magánélet egyensúlyára is, vagyis nem szívesen dolgoznak olyan helyen, ahol veszélyeztetve érzik szabadidejüket. További információ az egyes generációk munkahelyi viselkedésének jellegzetességeivel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://www.aegon.hu/blog/ki-a-jobb-generaciok-egyuttmukodese-a-munkahelyen.html

Tippek a konfliktusok elkerülése érdekében

  • Ismerjük meg a kollégáinkat: Fontos, hogy senkiről ne alakítsunk ki úgy véleményt, hogy előtte nem próbáljuk megismerni az illetőt. Könnyen lehet, hogy korosztálytól függetlenül rengeteg közös azonosulási pontot találunk majd.
  • Tartózkodjunk a sztereotípiáktól: Minden korosztálynak megvannak a maga általános jellegzetességei, ugyanakkor beskatulyáznunk senkit sem szabad. Ahogy az előzőekben úgy most is a kolléga megismerésén van a hangsúly!
  • Maradjunk empatikusak: Rengeteg nézeteltérés vezethető vissza a különböző korosztályú munkavállalók eltérő szemléletmódjára. Próbáljuk a más állásponton lévő kollégák véleményét nem élből elutasítani, hanem inkább beleképzelni magunkat az ő helyzetükbe, és megérteni, hogy miért vélekednek úgy ahogy.

Generációk a munkahelyen

Mindezek mellett pedig egyszerűen csak törekedjünk arra, hogy jobb csapatjátékossá váljunk. Manapság többek között Kecskeméten is a vállalati kultúra szerves részét képezi a csapatmunka, így korosztálytól függetlenül képesnek kell lennünk együtt dolgozni a kollégáinkkal. Ennek megvalósításához jótanácsok az alábbi cikkben olvashatók:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Ha pedig úgy érezzük, hogy a jelenlegi munkahelyünkön nem a legoptimálisabb a légkör és új kihívások után néznénk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.