Multitasking, avagy a hatékony munkavégzés illúziója

Multitasking, avagy a hatékony munkavégzés illúziója

A digitalizálódó világunkban szinte már természetesnek vesszük, hogy megosztjuk figyelmünket, és egyszerre több cselekvést is végzünk párhuzamosan. Gondoljunk csak bele, hogy például az irodában egy-egy adott feladatot hányszor szakítunk félbe azzal, hogy ellenőrizzük e-mail fiókunkat, és megválaszoljuk az időközben beérkezett leveleket. Könnyen hihetjük azt, hogy ezzel időt spórolunk, hisz egyszerre két fontos teendőnket is ellátjuk. Az igazság azonban az, hogy a párhuzamos munkavégzés – vagyis a multitasking – nem csak a munkánk minőségét, hanem az ahhoz szükséges időt is negatívan befolyásolja. Mutatjuk miért!

Mi az a multitasking?

A multitasking kifejezés körülbelül az 1960-as évek óta terjedt el a köztudatban, méghozzá a számítógépek felbukkanásának köszönhetően, amik lehetővé tették több feladat egyidejűleg történő elvégzését. Bár a kifejezés meglehetősen régmúltra nyúlik vissza, igazán népszerűvé csak az internet széleskörben történő elterjedését követően vált, hisz azóta gyakorlatilag mindenki multitaskingol. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az internetes böngészés közben egyszerre hány ablakot nyitunk meg, és miként ugrálunk azok között oda-vissza. Mindezt tovább bonyolítja, hogy a legtöbbeknek ilyenkor a telefonjuk is ott van a közvetlen közelükben, amelynek minden rezdülésére felfigyelnek, megtörve ezzel a munkára irányuló koncentrációjukat.  

Milyen negatív hatásai vannak a multitaskingnak?

Érdekesség, hogy egyes kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a multitasking eleve egy mítosz. Az agyunk ugyanis nem képes egyszerre több gondolkodást igénylő feladatot elvégezni, vagyis mikor multitaskingolunk igazából nem párhuzamosan végezzük a teendőinket, hanem csak ugrálunk ezek között, folyamatosan váltogatva a fókuszt. Ez pedig összességében a hatékonyságunk csökkenéséhez vezet, tehát éppen az ellenkezőjét fogjuk kiváltani annak, mint amit egyébként el szeretnénk érni, azaz a gyorsabb haladást a feladatainkkal.

Multitasking negatív hatásai

Emellett a közérzetünket is rendkívül negatívan befolyásolhatja, hisz jelentősen növelheti a szorongást, valamint a stresszérzetet. Ez annak az eredménye, hogy a multitasking során sokkal inkább igénybe vesszük energiatartalékainkat, tehát a koncentrációnk is drasztikusabban csökken. Ez pedig ahhoz vezet, hogy jóval több felszínes munkát végzünk és kevesebb lényegit, így pedig a határidők közeledtével a nyomás is csak fokozódni fog rajtunk. Végezetül nem mehetünk el a flow-élmény ellehetetlenülése mellett sem, hisz több feladatot párhuzamosan végezve gyakorlatilag nincs esély arra, hogy elmélyülten tudjunk dolgozni, pedig ez jelentené igazán a hatékony munkavégzés titkát. Erről itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1144/flow-elmeny-hogyan-lehet-megteremteni-a-munkahelyen

Hogyan vethetünk véget a multitaskingnak?

Ahhoz, hogy sikerrel leszokjunk a multitaskingról és növeljük a munkahelyi hatékonyságunkat, nagymértékű önfegyelmet kell tanúsítanunk. Iktassunk ki minden digitális zajt a környezetünkből, azaz némítsuk le a telefonunkat (a rezgést is vegyük le), és blokkoljunk minden értesítést (főként a közösségi média felől érkezőket) a számítógépen is. Emellett kipróbálhatjuk az ún. pomodoro technikát is, aminek lényege, hogy 25 perces blokkokra bontjuk a munkavégzést, amelyek között 5 perces szüneteket tartunk. Négy blokkot követően pedig egy hosszabb, 20-30 perces pihenőt is beiktathatunk. További részletek a technikáról:

https://marketingblogger.hu/pomodoro-technika/

Mindezek mellett pedig próbáljunk egyszerűen csak fejben ott lenni. Szervezzük észszerűen a tevékenységeinket, priorizáljunk helyesen, valamint markánsan különítsük el a munkahelyi életünket a magánéletünktől. Egy kis tudatossággal ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy figyelmünk többfelé koncentrálódjon.

Ha pedig úgy érezzük, hogy ehhez környezetváltozásra van szükségünk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.