Flow-élmény: hogyan lehet megteremteni a munkahelyen?

Flow-élmény: hogyan lehet megteremteni a munkahelyen?

A munkaidő során gyakran érezhetjük úgy, hogy szinte megállt az idő, és sohasem lesz vége a napnak. Ennek persze az ellenkezője is előfordulhat, mikor annyira belefeledkezünk a munkába, hogy az órára ránézve meglepve tapasztaljuk, hogy gyakorlatilag le is telt a munkaidőnk. Természetesen ez utóbbi sokkal kellemesebb eset, azonban ezt a fajta belemerülést, vagy inkább „flow-élményt” korántsem egyszerű megteremteni. Vannak azonban olyan praktikák, amelyek eredményre vezethetnek. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni!

Mit értünk flow-élmény alatt?

Munkahelyi flow-élményről abban az esetben beszélhetünk, mikor valakit olyannyira magával ragad a munkavégzés, hogy egy transzszerű állapotba kerül, ahol nem érzékeli az idő múlását sem a körülötte zajló események történését, hanem csak és kizárólag az adott feladat teljesítése van a figyelme fókuszában. Ezen említett két jelenségen kívül a flow-állapotnak jellemzője még: egyfajta könnyedség a mozdulatokat illetően, a belső motiváció emelkedettsége, a kételyek megszűnése, és az erős kontroll érzete a helyzet felett. További részletek a jelenséggel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://norberthires.com/flow-elmeny/

A flow-élmény és a személyiség kapcsolata

A munkahelyi flow-t természetesen bárki elérheti, ugyanakkor vannak bizonyos jellemzők, amelyek egyes embereket fogékonyabbá tesznek erre. Őket nevezzük autotelikus személyiségű embereknek, és általában az alábbi tulajdonságok jellemzőek rájuk:

  • Optimizmus
  • Lelkiismeretesség
  • Erős koncentráló képesség
  • Önbecsület
  • Magas tudásvágy
  • Belső kontroll
  • Belülről fakadó motiváció

További részletek a flow-élmény és a személyiség kapcsolatáról az alábbi cikkben:

https://bluebird.hu/flow-a-munkahelyen/

Hogyan tudjuk elérni a flow-élményt?

A flow-élmény megteremtéséhez mindenekelőtt az ehhez szükséges környezetet kell kialakítanunk. Törekedjünk arra, hogy egy minimalista környezetben dolgozzunk, ahol nincsennek olyan zavaró tényezők, amelyek elterelhetnék a figyelmünket. Ezenkívül érdemes lehet zajszűrős fejhallgatókat is igénybe venni, továbbá az asztalunkat is a lehető legnagyobb rendben tartani.

flow-élmény elérése

A munkakörnyezeten kívül rendkívül fontos az is, hogy világos célokat fogalmazzunk meg magunknak, amellyel kapcsolatos előrehaladásunk pontosan mérhető. Érdemes lehet ezért a nagyobb célokat kisebb elemekre bontani, ezáltal ugyanis könnyebben nyomon követhetővé válik, hogy vajon a helyes irányba tartunk-e. Fontos továbbá, hogy ezek a kitűzött célok egyensúlyba legyenek képességeinkkel, ha ugyanis túl magasra tesszük a lécet az stresszérzetet fog kiváltani, ha pedig túl alacsonyra az unalmat. Az elmélyült munkavégzés szempontjából természetesen ezek egyike sem kedvező.

Mindemellett azonban a legfontosabb szempont mégis az, hogy szeressük, amit csinálunk. Igazán mélyen ugyanis csak úgy lehet elmerülni a munkában, ha nem vagyunk közömbösek a területünk iránt. Sokan azt gondolják, hogy ezt a fajta érzést „mesterségesen” nem lehet elérni, ugyanakkor vannak bizonyos praktikák, amelyekkel közelebb kerülhet hozzánk a terület, amelyben dolgozunk. Ehhez fontos, hogy folyamatosan célokat tűzzünk ki magunk elé, azaz, hogy fenntartsuk a motivációnkat. Igyekezzünk továbbá jó kapcsolatot kialakítani a kollégáinkkal. Végezetül pedig soha ne felejtsük, hogy hol kezdtük, és mennyi mindent megtettünk annak érdekében, hogy idáig eljussunk.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a jelenlegi munkánkban már nem leljük örömünket és új kihívások után néznénk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

Kecskemetallas.hu / N.G.