Jótanácsok a karrierváltáshoz

Jótanácsok a karrierváltáshoz

Manapság már megszokottá vált, hogy a munkavállalók gyakran néznek új kihívások után, ami általában munkahelyváltás formájában történik. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik ennél tovább merészkednek, és nem csak a munkahelyüket, hanem a szakmájukat is lecserélik, lényegében tehát karriert váltanak. Ez utóbbi természetesen egy jóval komplexebb folyamat, ami rendkívül nagy körültekintést igényel. Persze ez nem jelenti azt, hogy a karrierváltást ne lehetne sikerrel véghez vinni, sőt, sokan csak ezt követően tudnak igazán kiteljesedni. A következőkben ennek a sikeres megvalósításhoz fogunk néhány jótanáccsal szolgálni!

Fontos az önismeret

A karrierváltást megelőzően elsősorban a miértekre kell választ találnunk. Tudunk kell, hogy mi az, ami az elégedetlenségünket okozza a jelenlegi pályánkkal kapcsolatban, és mire van szükségünk ahhoz, hogy úgy érezzük, hogy a helyes irányba tart karrierünk. Fontos továbbá, hogy egy őszinte képet kialakítsunk erősségeinkről, gyengeségeinkről, máskülönben könnyen előfordulhat, hogy ismételten olyan területre tévedünk, ahol nem igazán találjuk önmagunkat. Érdemes lehet ezért olyan konkrét feladatokat összegyűjteni, amikben a korábbiakban örömünket leltük, és amelyekhez érzékünk is mutatkozott. Ez sokat segíthet az új irány meghatározásában.

A tervezés a kulcs

A karrierváltás jó eséllyel nem megvalósítható egyik napról a másikra, hanem egy hosszadalmas folyamat előzi meg mindezt. Ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb részét a tervezés jelenti, melynek során meghatározzuk, hogy pontosan milyen területre is szeretnénk továbblépni, és ahhoz milyen kompetenciákat szükséges elsajátítanunk. A karrierváltás ugyanis a legtöbb esetben sok tanulást igényel, hisz mégiscsak egy új szakmát készülünk elsajátítani. Visszaülni felnőttként az iskolapadba azonban nem egyszerű, és számítanunk kell rá, hogy sok lemondással jár majd. Hatékony időbeosztással azonban nem jelenthet akadályt a munka és a tanulás összeegyeztetése, ezzel kapcsolatban itt fogalmaztunk meg jótanácsokat:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1111/vissza-az-iskolapadba-avagy-mikent-osszeegyeztetheto-a-munka-es-a-tanulas

Nem feledkezhetünk meg a kapcsolati hálóról

Manapság még mindig rengeteg állás kerül betöltésre ismeretségeken keresztül, és ez természetesen nincsen másként Kecskeméten sem. Egy új karrierútra lépve, ha idézőjelesen is, de pályakezdőnek fogunk számítani, ezokból pedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy növeljük az elhelyezkedési esélyeinket. Törekedjünk tehát arra, hogy minél több embert ismerjünk meg a kiszemelt iparágból, ami a mai digitális világban korántsem jelenthet kihívást.

Tanácsok karrierváltáshoz

Ehhez legyünk aktívak a közösségi média világában, és kifejezetten keressük azokat a szakmai csoportokat, fórumokat, ahol ismeretségekre tehetünk szert, valamint a tudásunkat is bővíthetjük. Az egyik legalkalmasabb platform erre egyébként a LindkedIn, ahol kvázi az önéletrajzunk jelenti a profilunkat, és a kapcsolatépítés mellett akár állásokra is jelentkezhetünk. Persze a digitális tér mellett érdemes a hagyományos, offline lehetőségeket is keresni, azaz járjunk utána az aktuális szakmai rendezvényeknek, előadásoknak és rendre jelenjünk meg ezeken. További jótanácsok a kapcsolatépítést illetően:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1041/miert-fontos-a-kapcsolatepites-munkavallaloi-szempontbol

Maradjunk kitartóak

Fel kell rá készülnünk, hogy ez a karrierváltás folyamata nem lesz egyszerű, és a kitartásunk, illetve az anyagiak terén is próbára tehet bennünket. Fontos tehát, hogy komoly elhatározásokkal vágjunk ebbe bele, és ne futamodjunk meg az első kihívások láttán. Minden esetben legyünk képesek alkalmazkodni, és egy pillanatra se felejtsük, hogy miért is vágtunk neki ennek a hosszú útnak.

Ha pedig a karrierváltóként a legújabb lehetőségekre vagyunk kíváncsiak, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.