Vissza az iskolapadba, avagy miként összeegyeztethető a munka és a tanulás?

Vissza az iskolapadba, avagy miként összeegyeztethető a munka és a tanulás?

Manapság már általánosan elfogadott állásponttá vált, hogy a munkavállalóknak folyamatosan képezniük kell magukat annak érdekében, hogy megőrizzék versenyképességüket a munkaerőpiacon. Sokszor azonban ennek kivitelezése a rendelkezésre álló szabadidő szűkösségéből adódóan meglehetősen nehéz, sőt, bizonyos esetekben a motiváció megtalálása sem egyszerű. Éppen ezért a következőkben némi motivációs löket céljából összefoglaljuk a lifelong learning előnyeit és karrierre gyakorolt pozitív hatásait, továbbá tanácsokkal is szolgálunk azzal kapcsolatban, hogy miként tudjuk hatékonyan belesűríteni a tanulást a mindennapjainkban.

A lifelong learning fontossága a karrierépítés szempontjából

Az élethosszig tartó tanulás, azaz lifelong learning fogalma gyakorlatilag egy egész életen át tartó szándékos tanulási tevékenységet takar, melynek során az egyén folyamatosan arra törekszik, hogy új kompetenciákat sajátítson el, illetve a már meglévőket fejlessze. Ez a szemléletmód mára már széleskörben elterjedté vált, és a munkáltatók is azt várják, hogy dolgozóik időt és energiát fordítsanak szakmai készségeik fejlesztésére. Ez persze nem kizárólag az iskolai tantermi oktatást foglalja magában, jóval messzebbre mutat annál. A munkavállalók továbbra is rengeteg szakmai képzésen vehetnek részt, akár Kecskeméten is, de dönthetnek online kurzusok, vagy az önképzés mellett is. A felnőtt munkavállalók körében egyébként még mindig a nyelvi képzések az egyik legnépszerűbbek, melyek kecskeméti lehetőségeiről itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1092/nyelvtanulas-rengeteg-a-lehetoseg-kecskemeten

lifelonf learning

Az élethosszig tartó tanulásnak számtalan előnye van, az egyik ezek közül egészen egyszerű és magától értetődő: folyamatosan jobb szakemberekké válunk és ezáltal a munkaerőpiaci értékünk is felértékelődik. Ily módon pedig jobb pozícióból tárgyhalhatunk például a bérünkről, de arra is jó esély van, hogy új karrierlehetőségek nyílnak meg előttünk. Mindez az önbizalmunkra is rendkívül pozitív hatással lesz, hisz értékesnek érezzük majd magunkat, illetve tudni fogjuk, hogy van értelme annak, amit csinálunk. Végül pedig nem mehetünk el az mellett sem, hogy a folyamatos tanulás segít frissen tartani az elménket, javítja a memóriánkat, tehát összességében jótékonyan hat az agyunk működésére. Ezen felül kutatások kimutatták, hogy sokkal kisebb mértékben fenyegeti az időskori demencia azokat, akik egész életüket tanulással, illetve az agyuk „karbantartásával” töltötték.

Praktikák a munka és a tanulás összeegyeztetéséhez

A sok kötelesség mellett a tanulásra is időt szorítani rendkívül nehéz feladat. Éppen ezért fontos, hogy első lépésként egy hatékony időbeosztást dolgozzunk ki magunknak, melyben kiiktatunk minden időrabló tevékenységet (pl. közösségi média értelmetlen görgetése). Ne feledkezzünk meg továbbá egy olyan környezet kialakításáról sem, ahol zavartalanul tudunk tanulni. Érdemes kitapasztalni azt is, hogy melyik tanulási módszert alkalmazva vagyunk a leghatékonyabbak. Például vannak, akik kifejezetten vizuálisak, azaz ábrák, képek segítségével tudnak igazán jól memorizálni dolgokat, míg mások számára az aprólékos jegyzet jelenti a legfőbb kapaszkodót.

Felgyorsíthatjuk a tanulásunkat emellett azzal is, ha kifejezetten törekszünk a régi ismereteink összekapcsolására az újakkal. Jó eséllyel nem teljesen idegen számunkra az a terület, amelyben éppen fejleszteni kívánjuk magunkat, ezért egy-egy lecke előtt mindenképpen nézzünk utána annak, hogy mi az, amit már tudunk az adott témakörről, és ily módon arra építkezve sajátítsuk el az új ismereteket. Végül pedig fontos, hogy törekedjünk a motivációnk fenntartására, azaz állítsunk fel magunk előtt kisebb célokat, melyeket elérve folyamatosan közelebb kerülünk egy nagyobb cél, például egy tanfolyam elvégzésének az eléréséhez. További jótanácsok a felnőttkori tanulással kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://www.digitalhungary.hu/human/9-tipp-az-eredmenyes-tanulashoz-felnotteknek/13255/

Ha pedig az új ismereteink birtokában új elhelyezkedési lehetőségeket is keresnénk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.