A nyelvtudásodat kamatoztatnád? Ezekben a munkakörökben megteheted!

A nyelvtudásodat kamatoztatnád? Ezekben a munkakörökben megteheted!

A nyelvtudás manapság hatalmas érték a munkaerőpiacon, és szinte biztosra vehető a sikeres álláskeresés azok esetében, akik legalább egy, de inkább több idegen nyelvet is beszélnek. Több nyelv elsajátítása azért is lehet indokolt, mert mára az angol tudásra több munkáltató is alapvető kompetenciaként tekint, így érdemes szélesíteni a palettát a versenyképesség növelése érdekében. A következőkben ezért összegyűjtjük, hogy melyek azok az idegen nyelvek, amik ma leginkább eladhatóak a munkaerőpiacon, továbbá bemutatjuk azt is, hogy a nyelvtudás, mint kvalitás főként milyen munkakörökben kamatoztatható.

Melyik nyelvtudás iránt a legnagyobb a kereslet?

A lista élén természetesen az angol áll, ez a tudás mára gyakorlatilag olyan alapvetővé vált, mint a felhasználói szintű számítógépes ismeretek. Sok multinacionális cégnél például az oktató anyagok már nem is magyarul, hanem angolul készülnek el, és a meetingek is rendszeresen angolul folynak. A második hely ezzel szemben már korántsem ennyire egyértelmű, nagyban függ attól is, hogy melyik szektorról beszélünk. Általánosságban azonban mégis az a tapasztalat, hogy a német nyelvtudás az, ami az angol után a második legértékesebb lehet, köszönhetően a rendkívül sok német ajkú vállalatnak, amely Magyarországon tevékenykedik.

Ezt követi a francia, majd a spanyol és az olasz, mint legkeresettebb nyelvek. Érdekesség ugyanakkor, hogy hazánkban számottevő igény mutatkozik a holland, cseh, illetve a lengyel nyelvtudásra is, ami főként annak köszönhető, hogy az elmúlt években megnövekedett azon cégek száma Magyarországon, amelyek ezen nyelvterületről származó vállalatokat szolgálnak ki. Mindemellett pedig a skandináv nyelvek (főként a norvég) ismerete is jó lehetőségeket biztosíthatnak az elhelyezkedésre, különösen az IT-szektorban. További információk a leginkább eladható nyelvtudásokról az alábbi cikkekben:  

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20151020/top-10-ezeket-a-nyelveket-tanuld-ha-jol-fizeto-allast-akarsz-1046736

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20210903/az-angol-mar-keves-egy-zsiros-allashoz-ilyen-nyelvtudast-kovetelnek-meg-a-nagy-cegek-1117436

Milyen munkakörökben kamatoztatható leginkább a nyelvtudás?

A tapasztalat azt mutatja, hogy Kecskeméten is a bankszektor az egyik olyan kiemelt terület, ahol nagyon fontos a nyelvtudás. Ez a fizetésben is gyakran megmutatkozik, hisz a banki pozíciókon belül, akár duplázódhat is a megkereshető bérek mértéke, ha valaki olyan munkakörben helyezkedik el, ahol megkövetelt ez a kvalitás. A bankszektor mellett az informatikai pozíciókban is nagy jelentőséggel bíró kompetencia a nyelvtudás, bár való igaz, hogy azok nem mindegyikében. Ha azonban valaki például programozói pályára törne, akkor számítania kell rá, hogy a külföldi megrendelésekből, valamint a programozási nyelvek angolra építő utasítás rendszeréből adódóan szüksége lesz az angol nyelvtudásra.

Ezenkívül nem mehetünk el az SSC-k, vagyis a Shared Service Centerek munkakörei mellett sem, ahol különösen fontos, hogy a munkavállalók akár több idegen nyelven is kommunikációs szinten beszéljenek. Az SSC-k ugyanis olyan szolgáltató központok, ahová a multinacionális cégek az üzleti folyamataikat szervezik ki, ami alapján nem meglepő, hogy a munkavégzés javarészt idegen nyelven zajlik.

Nyelvtudás hasznosítása

Végül pedig kihagyhatatlanok a felsorolásból azok a területeket is, amelyekben hagyományosan nagy szükség van a nyelvtudásra, mint például a logisztika, a beszerzés, valamint a vendéglátás és az idegenforgalom. Ha azonban jelenleg még nem beszélsz semmilyen idegen nyelvet, és ezen területek valamelyikén helyezkednél el, akkor sem szabad elkeseredned, hisz sohasem késő új dolgokat tanulni. Íme egy kis útmutatás a nyelvtanuláshoz:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1136/nyelvtanulas-felnottkent-korantsem-lehetetlen

Álláskeresőként pedig a legjobb lehetőségek felkutatásához mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngéssz az aktuális állásajnálatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.