Nyelvtanulás felnőttként? Korántsem lehetetlen!

Nyelvtanulás felnőttként? Korántsem lehetetlen!

Manapság már senki sem kérdőjelezi meg a nyelvtudás fontosságát, hisz egyre több és több pozícióban elvártak legalább a középfokú ismeretek. Sokaknak okoz mindez nehézséget, mivel azt gondolják, hogy igazán csak gyerekként volt lehetőségük nyelveket tanulni, felnőtt fejjel mindez már lehetetlen. Ez az állítás azonban korántsem állja meg a helyét, mi több, felnőttként vagyunk csak igazán alkalmasak a nyelvtanulásra. A következőkben megmutatjuk miért van ez így, valamint adunk néhány jótanácsot azzal kapcsolatban, hogy miként tudjuk a tanulást összeegyeztetni a munkával.

Nyelvtanulás felnőttként

Mára már több tanulmány is bebizonyította, hogy a felnőttkori nyelvtanulás hasonlóan effektív módon kivitelezhető, mint gyermekkorban. Sőt, nem csak, hogy hasonlóan, hanem bizonyos kutatások arra is rámutattak, hogy akár gyorsabban is. Összességében tehát mindenképp érdemes leszögezni az elején, hogy a kor nem lehet kifogás, az egész csak elhatározás, ambíció és szorgalom kérdése.

A felnőttkori nyelvtanulás sikeressége egyébként főként arra vezethető vissza, hogy ilyenkor már az emberek egy kitűzött céllal kezdik el tanulni az adott nyelvet, azaz pontosan tudják, hogy körülbelül milyen szintre kell eljutniuk, és körülbelül mennyi idő áll ehhez rendelkezésükre. Ez okból pedig kifejezetten keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel még inkább hatékonyabbá tehetik tanulási folyamataikat.

Ennek ellenére a felnőttkori nyelvtanulást sokan jóval nehezebbnek tartják. Eltekintve az időhiánytól, kipihentségtől stb., ez mögött főként a gátlások állnak. Felnőttként ugyanis a tanulandó dolgokat a megélt tapasztalatainkkal hasonlítjuk össze, és ha ezek negatív élmények, akkor jó eséllyel a nyelvtanulás jelentette feladatot egy szinte megugorhatatlan akadályként fogjuk értelmezni.

Jótanácsok a felnőttkori nyelvtanuláshoz

A legfontosabb mindenekelőtt, hogy tisztázzuk magunkban a tanulási szándékunk okát. Ez ugyanis jelentős mértékben meghatározza azt, hogy mik azok a módszereket, amelyek a leginkább hatékonyabbak lehetnek számunkra, valamint, hogy mennyi idő- és energiabefektetésre lesz szükség a részünkről.

Ha ez megvan, főként két út bontakozhat ki előttünk: belevágunk egyedül a tanulásba, esetleg külső segítséget kérünk, például egy nyelviskolán keresztül. A kecskemétiek ilyen szempontból szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a városban több nyelviskola is működik. Ezek az iskolák főként késő délutáni kezdéssel indítják tanóráikat, ami lehetővé teszi, hogy akár munka mellett is részt vegyünk az órákon. További információk a kecskeméti nyelviskolákkal kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1092/nyelvtanulas-rengeteg-a-lehetoseg-kecskemeten

Természetesen nem csak egy nyelviskola lehet a garancia a sikerre, kellő szorgalommal akár egyedül is elsajátíthatjuk az adott nyelvet, vagy legalábbis érhetünk el jelentős fejlődéseket benne. Ehhez fontos, hogy megtaláljuk azokat a kisebb-nagyobb időközöket hétköznapjaink során, mikor fejleszthetjük a nyelvtudásunkat. Utazás, takarítás, sport – mind olyan lehetőség, ami alkalmat teremt arra, hogy például hanganyakonok keresztül fejlesszük a hallásértésünket. Emellett a szórakozást is összekapcsolhatjuk a nyelvtanulással, például oly módon, hogy filmeket, sorozatokat nézünk idegen nyelven. Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy amennyiben már legalább középfokú szinten beszéljük az adott nyelvet, abban az esetben kerüljük a magyar feliratokat, ehelyett inkább a tanult nyelvre állítsuk.

Nyelvtanulás felnőttként

Érdemes lehet továbbá mobil alkalmazásokat is használni, mivel ezek segítségével a szókincsünket, hallásértésünket, nyelvtani ismereteinket, de sok esetben még a beszédkészségünket is fejleszthetjük. Az elérhető alkalmazásokkal kapcsolatban az alábbi cikk nyújthat összefoglalót:

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/817/lehetosegek-az-ingyenes-online-nyelvtanulasra

Emellett pedig nem szabad megfeledkeznünk a hagyományos tankönyvi módszerekről sem. Ezek ugyanis általában egy jól átgondolt és következetes struktúra alapján épülnek fel, aminek folytán lesz egyfajta íve a tanulásunknak és nem okoz majd gondot, hogy éppen melyik témakörrel kellene tovább lépnünk a nyelvtanulás során.

Ha pedig a megszerzett tudásunkat a munkaerőpiacon kamatoztatnánk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.