A munkahelyváltás dilemmája

A munkahelyváltás dilemmája

A munkahelyváltásra vonatkozó döntést meghozni korántsem egyszerű feladat. A döntéshozatal előtt ugyanis rengeteg szempontot kell mérlegelnünk, amelyek közötti fontossági sorrend kialakítása okozhat néhány álmatlan éjszakát. Mindenképpen indokolt ugyanakkor időt szánnunk erre a folyamatra, hisz a munkahelyünkkel való elégedettségünk nem csak a saját, de a körülöttünk lévők életét is befolyásolhatja. A következőkben a döntéshozatal megkönnyítése érdekében összefoglaljuk a legfontosabb mérlegelendő szempontokat a munkahelyváltásra vonatkozóan, valamint példákat is hozunk azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes inkább a váltás, és mikor inkább a maradás mellett dönteni.

Mérlegelendő szempontok

Természetesen a munkahelyváltás kérdésének felmerülésekor, az anyagiak szinte minden esetben szerepet kapnak, mint döntést befolyásoló tényező. Fontos ugyanakkor, hogy ne kizárólag a kézhez kapott fizetésben gondolkodjunk, hanem vizsgáljuk meg a cafetériát, a különböző bónuszokat, illetve egyéb juttatásokat, és azokat is hasonlítsuk össze. Könnyen lehet ugyanis, hogy két munkahely összevetésében, a bérezést egészében vizsgálva, teljesen más képet kapunk, mintha csupán a konkrét fizetésre koncentrálnánk.

Fontos lehet emellett mérlegelni a feljebb jutási lehetőségeket is, azaz, hogy hosszútávon a jelenlegi, vagy a potenciális új munkahelyünk alkalmasabb arra, hogy karriert építsünk. Ezzel szorosan összefügg a tanulási lehetőségek kérdése, hisz szakmai szempontból korántsem mindegy, hogy mennyit fejlődhetünk egyik vagy másik helyen. Érdemes továbbá a munka-magánélet egyensúlyának fennállását is vizsgálnunk, vagyis, hogy az összehasonlítandó munkahelyek közül melyik az, ahol kiegyensúlyozottabban, több szabadidővel telnének a hétköznapjaink. Végül pedig a cégek szervezeti kultúráját sem hagyhatjuk ki a sorból, ugyanis a vállalat legfőbb értékei, célkitűzései és elfogadott normái jelentős mértékben befolyásolják a munkahelyi hétköznapokat, vagyis törekednünk kell arra, hogy olyan munkahelyet válasszunk, ahol mindezekkel azonosulni tudunk. A vállalati kultúra álláskeresésben betöltött szerepéről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1142/a-vallalati-kultura-szerepe-az-allaskeresesben

Amikor inkább az új kihívást érdemes választani

Az egyik legfőbb intő jele annak, hogy váltanunk kell, ha a munkánkra már nem kihívásként és tanulási lehetőségként tekintünk, hanem csupán egy stresszfaktorként az életünkben. Hasonlóan kedvezőtlen a helyzet, ha úgy érezzük, hogy már hosszú ideje mind a szakmai tudás terén, mind pedig a betöltött pozíció tekintetében csak stagnálunk, és semmilyen jele nem mutatkozik az ezzel kapcsolatos jövőbeni változás lehetőségének. Gyakran az előbb elmondottakból következik, de akár más okai is lehetnek a motivációhiánynak, ami ugyancsak egy nyomos érv lehet az mellett, hogy új kihívások után nézzünk.

munkahelyváltás dilemmája

Megalapozott felmondási ok lehet a főnökkel vagy a munkatársakkal elmérgesedő viszony is, hisz a hétköznapjaink egy jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ami rendkívül stresszessé és nyomasztóvá válhat akkor, ha eközben olyan emberekkel vagyunk körülvéve, akikkel nem találjuk a közös hangot.  Mindezek mellett pedig abban az esetben is érdemes lehet váltanunk, ha úgy érezzük, hogy nem becsülik erőfeszítéseinket, és szinte semmilyen pozitív visszacsatolást nem kapunk a munkánkkal kapcsolatban. Ennek hiányában ugyanis rendkívül nehéz motiváltnak maradni a mindennapok során.

Amikor még nem biztos, hogy eljött a váltás ideje

A munkahelyváltás egy rendkívül intenzív és kimerítő időszak is lehet, így nem biztos, hogy érdemes olyankor belevágnunk, mikor az életünk más területein is jelentős változások zajlanak. Fontos emellett az is, hogy a döntésünket semmi esetre se hirtelen felindulásból hozzuk, vagyis egy ideiglenes rossz periódus a munkahelyen, esetleg néhány összetűzés a munkatársakkal, még nem biztos, hogy okot ad arra, hogy mindent felégessünk magunk mögött. Ezek mellett pedig abban az esetben sem biztos, hogy jól járunk a munkahelyváltással, ha csupán a magasabb fizetésért tesszük mindezt.  Könnyen lehet ugyanis, hogy végül a munkakörülmények, a munkamennyiség, vagy a kollégák miatt később megbánjuk ezt a döntésünket.

Ha azonban mégis a munkahelyváltásra szánnánk el magunkat, akkor mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk a legújabb lehetőségek között.

KecskemetAllas.hu / N.G.