Kreatív munkára vágysz? A grafikus szakmánál keresve sem találsz jobbat!

Kreatív munkára vágysz? A grafikus szakmánál keresve sem találsz jobbat!

A kreativitás manapság egy kétségtelenül jól kamatoztatható kvalitás a munkaerőpiacon. Ha pedig mindez párosul bizonyos hard skilekkel (pl. szoftverismeret), az gyakorlatilag garancia a sikerre. A grafikusok esetében már pedig ez a helyzet, hisz kreatív módon kigondolt terveiket a technológia segítségével ültetik a gyakorlatba. A következőkben összegyűjtjük ennek a szakmának a legfőbb jellegzetességeit, valamint szó lesz arról is, hogy milyen lehetőségek állnak a kecskemétiek rendelkezésére az ezen a területen történő karrierépítéshez.

Mit csinál egy grafikus?

A grafikus szakmát alapvetően két fő területre tudjuk bontani: számítógépes grafikus és alkalmazott grafikus irányvonalakra. A számítógépes grafikus feladatai főként a képalkotás, fényképészet, animáció és a tipográfia köré összpontosul. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a számítógépes grafikával foglalkozók azok, akik a különböző plakátokat, webdizájnokat, hirdetéseket, 3D-s alkotásokat készítik. Ezzel szemben az alkalmazott grafika inkább az iparművészet felé orientálódik, azaz ők azok, akik a könyv-, CD-, DVD borítókat készítik. További információk a szakma egyes irányvonalairól az alábbi cikkekben:

https://okjakademia.hu/felnottkepzes/grafikus-jelentese

Elhelyezkedési lehetőségek grafikusként

A grafikusok előtt az online és az offline térben is rengeteg lehetőség nyílhat az elhelyezkedésre. Dolgozhatnak például tervezőstúdióban, reklámügynökségnél, nyomdákban és gyakorlatilag minden olyan cégnél, amelynél kiemelt figyelmet fordítanak a vizuális marketingre.

Dönthetnek továbbá arról is, hogy alkalmazottként vagy szabadúszóként tevékenykedjenek. Az alkalmazotti létforma egyértelműen ad egyfajta biztonságot, ugyanakkor korlátozottak a kereseti lehetőségek, és a munkavégzéssel kapcsolatos szabadság sem olyasfokú. Ezzel szemben szabadúszóként akkor dolgozhatnak, mikor szeretnének, továbbá a bérezésüknek sincs kimondott határa, azaz a megbízásaik számától függ. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy alsó határa sincsen, tehát akár az is előfordulhat, hogy megrendelés híján bevétel nélkül maradnak. Ebből adódóan a grafikusoknak is érdemes először az alkalmazotti létformán keresztül kiépíteni egy kapcsolati hálót, majd azután saját vállalkozásba kezdeni. További információk a szabadúszói léttel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1109/egyre-nepszerubb-eletforma-igy-dolgoznak-a-digitalis-nomadok

Szükséges készségek, képességek a pályához

A hard skillek tekintetében egy grafikussal kapcsolatban alapvető elvárás, hogy haladó szinten kezelje az Adobe család szoftvereit, beleértve a Photoshop, az Indesign, valamint az Illustrator nevű programokat. A soft skillek esetében pedig természetesen az első, ami kiemelendő az a kreativitás, hisz sokszor az ügyfelek sem tudják pontosan, hogy mit szeretnének, csak néhány alapvető irányvonalat vázolnak fel, a többit a grafikusra bízzák. Ezenkívül az ügyfélelégedettség megteremtésének az érdekében szükségesek még olyan tulajdonságok is, mint a kiváló kommunikációs készség, hatékony időmenedzsment, valamint a pontosság és precizitás.

Képzési lehetőségek a kecskemétieknek

A kecskemétieknek elsősorban az online formában induló képzések között lehet érdemes böngészniük, a tantermi kurzusok ugyanis meglehetősen ritkák a városban. Megéri egy pillantást vetni például a Webler Oktatóstúdió tanfolyamaira, ahol művészeti grafikus, webdesigner, kiadványszerkesztő képzések egyaránt elérhetőek. Ezenkívül vannak olyan tanfolyamok, melyek kimondottan egy szoftverre fókuszálnak pl. Photoshop, Illustrator vagy InDesign. További információk:

https://webler.hu/grafikai-tanfolyamok

Grafikus képzések

Jó lehetőségeket kínál továbbá az online tanulásra a The Bright Academy is, ahol ugyancsak indul a teljes grafikus, valamint webdesigner tanfolyam mellett olyan képzés is, ahol csak egy-egy program szolgáltatja a tananyagot, ami a Photoshop és az Adobe Illustrator. Részletek:

https://thebrightacademy.com/online-tanfolyamok/

Ha pedig már a tudás birtokában elhelyezkedési lehetőséget keresnél, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és tekintsd meg az aktuális lehetőségeket.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.