Új munkahely? Ezeket a hibákat követjük el leggyakrabban!

Új munkahely? Ezeket a hibákat követjük el leggyakrabban!

Az első napok az új munkahelyen mindig nagy izgalommal telnek, még akkor is, ha már régebb óta benne vagyunk a szakmában, és egyébként sem ez az első munkahelyváltásunk. Sokszor ez a felfokozott izgalom a teljesítményt is negatívan befolyásolja, és olyan hibákat követünk el, vagy olyan dolgokat hagyunk figyelmen kívül, amelyek egyértelműen a környezetváltás jelentette stressznek betudhatóak. A következőkben ezekből foglaljuk össze a leggyakoribbakat.

Nem mutatkozunk be minden munkatársunknak

Az első napok általában rendkívül mozgalmasan telnek, rengeteg papírmunkával, oktatással, körbe vezetéssel megspékelve. Ez ugyanakkor nem elfogadható kifogás arra vonatkozóan, hogy miért nem mutatkoztunk be új kollégáinknak. Számítanunk kell rá, hogy az elején biztos téma lesz az érkezünk, törekedjünk arra, hogy ne a „még csak bemutatkozni sem képes” kolléga képét teremtsük magunkról.

Túl sokat beszélünk a régi munkahelyünkről

A betanulás során könnyen előfordulhat, hogy új szokásokkal, módszerekkel találkozunk, amelyek merőben eltérnek a régi munkahelyünkön alkalmazottaktól. Fontos ugyanakkor, hogy a változásokhoz nekünk kell alkalmazkodnunk, vagyis nem biztos, hogy túl jó benyomást teszünk magunkról azzal – akár Kecskeméten vagy bárhol máshol –, ha a régi munkahelyünk mintájára egyből innovációkat szorgalmazunk. Persze a későbbiekben, miután már bizonyítottunk tehetünk javaslatokat, ugyanakkor kezdetben főként az alkalmazkodásra fordítsuk a hangsúlyt.

Nem kérdezünk eleget

Egy új munkahelyre érkezve teljesen egyértelmű, hogy lesznek ismeretlen dolgok a számunkra. Hajlamosak lehetünk azonban ezt kellemetlenségként megélni, és bátortalannak lenni a kérdezést illetően. Pedig ez az időszak valójában erről szól, vagyis sokkal inkább tanácsos az elején sokat kérdezni és később magabiztosan dolgozni, mint keveset kérdezni és még hónapok elteltével is hibát hibára halmozni.

Persze az is fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő alkalmakat a kérdezésre. Ne legyünk túl rámenősek, várjuk meg míg a betanítást végző kollégának valóban van ideje teljes mértékben ránk fókuszálni. Az elmondottakat pedig minden esetben jegyzeteljük is le, hogy később ne kelljen újból visszakérdeznünk ezekre.

Felelőtlenül ígérgetünk

Az is teljesen természetes a munkahelyváltás során, hogy az új helyünkön leakarjuk nyűgözni már az elején a vezetést és a kollégákat. Nem szabad ugyanakkor alábecsülnünk a betanuláshoz szükséges időmennyiséget, vagyis semmiképp se vállaljunk olyan feladatokat, olyan határidőkkel, amelyek teljesítésében nem vagyunk maradéktalanul biztosak. Máskülönben nem csak magunkat, hanem a kollégáinkat is kellemetlen helyzetbe hozhatjuk, ami nem korántsem fogja megkönnyíteni a beilleszkedésünket.

Hibák a munkahelyen

Nem keressük a beilleszkedés lehetőségét

Persze senki sem szeretne túlságosan rámenős lenni az első napokban, azonban az sem jó taktika, ha teljesen elkülönülünk. Legyünk nyitottak, kezdeményezzünk beszélgetéseket, érdeklődjünk az új kollégáink személye felől. Ha pedig bennünket kérdeznek, akkor válaszoljunk készséggel, ne teremtsünk egyfajta kellemetlen helyzetet azzal, hogy félszavas válaszokat adunk és semmilyen hajlandóságot nem mutatunk a kommunikációra. Különösen alkalmas lehet a kapcsolatteremtésre az ebédszünet, mikor mindenki egy kicsit lazábban, oldottabban viselkedik. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel, és mielőbb próbáljunk teljesértékű tagjává válni a csapatnak! További, a munkahelyi beilleszkedéssel kapcsolatos tanácsok az alábbi cikkekben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1099/beilleszkedes-az-uj-munkahelyre-vegyuk-sikerrel-az-akadalyt

https://allasorias.hu/blog/hogyan-akklimatizalodjunk-egy-uj-munkahelyen/

Ha pedig még nem sikerült munkába állnunk, és jelenleg a lehetőségeinket mérlegeljük, abban az esetben mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk a legújabb nyitott pozíciók között.