Beilleszkedés az új munkahelyre? Vegyük sikerrel az akadályt!

Beilleszkedés az új munkahelyre? Vegyük sikerrel az akadályt!

Egy új munkahelyre érkezve sokakban vannak félelmek a nyilvánvaló öröm mellett, ami a pozíció elnyerésének szól. Ezen félelemek jelentős részben a beilleszkedéssel kapcsolatosak, gyakran izgulnak ilyenkor a munkavállalók az miatt, hogy milyen fogadtatásban lesz részük az új helyükön. Nem szabad azonban túlaggódnunk a helyzetet, ha jelenleg épp mi magunk állnánk az első munkanapjaink előtt, ugyanis bizonyos praktikákhoz, jótanácsokhoz igazodva egészen megkönnyíthetjük a beilleszkedési folyamat menetét. Ezekből hozunk a következőkben néhányat!

Fogadjuk el: a beilleszkedés időbe telik

A legfontosabb, hogy már az elején realizáljuk annak tényét, hogy időbe telik megszokni az új munkahelyi körülményeket, szokásokat, továbbá a munkatársakkal való közös hang megtalálása sem megy minden esetben egyik napról a másikra. A beilleszkedés folyamatát alapvetően négy szakaszra szokták bontani, melynek első szakaszát az előzetes szocializáció jelenti. Ez lényegében azt az időszakot jelöli, mikor még az új munkahelyünkre való belépés előtt a cég közösségi média felületein, weboldalán vagy pusztán csak ismerősökön keresztül érdeklődünk az ott uralkodó körülményekkel kapcsolatban.

A második szakaszt, vagyis az ismerekedés időszakát az új munkahelyünkön töltött első napok jelentik. Ennek során ismerkedünk meg a kollégákkal és a vállalat működési szabályzatával, illetve ekkor veszi kezdetét a betanulás folyamata is. Az ezt követő harmadik fázisban már a cég mélyebb megismerése kezdődik, munkavállalóként ezen időszak során sajátítjuk el és alkalmazkodunk a vállalati kultúra legfőbb értékeihez. Végül a negyedik időszakba lépve válunk gyakorlatilag teljeskörű csapattaggá, ekkorra már kellően ismernek bennünket munkatársaink, továbbá kialakul a cégen betöltött szerepünk is. További információk a beilleszkedés folyamatával kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://azuzlet.hu/munkahelyi-szocializacio-megszokik-vagy-megszokik/

Legyünk nyitottak, teremtsünk kapcsolatot

Vállaljunk munkát Kecskeméten vagy bárhol máshol az országban, új dolgozóként a kezdeti időszakban jó eséllyel kiemelt figyelmet kapunk majd munkatársainktól. Fontos, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, és próbáljuk összességében egy olyan kolléga benyomását kelteni, akinek jó a társaságában lenni. Ehhez nyitottságot kell mutatnunk, ami azt jelenti, hogy ha kérdeznek bennünket ne félszavas válaszokat adjunk, továbbá mi is mutassunk érdeklődést a velünk beszélgetést kezdeményező irányába. Külön jó pontot szerezhetünk azzal, ha már az első néhány napban megtanuljuk minden munkatársunknak a nevét, és valamennyiükkel találunk közös témát.

Persze munka közben sokszor nehéz beszélgetésbe elegyedni, pláne mikor egyébként is sokkal jobban kell koncentrálnunk, hisz a betanulás folyamata zajlik. Éppen ezért használjuk ki az olyan alkalmakat, mint az ebédszünet, vagy esetleg kávé- és cigiszünet, annak érdekében, hogy tudjunk néhány személyesebb hangvételű szót is váltani kollégáinkkal. A beszélgetések alatt próbáljunk motiváltnak és lendületesnek mutatkozni, hisz az új kollégáktól általában a pozitív energiákat várják egy munkahelyen. További jótanácsok a személyes kapcsolatok kialakításával kapcsolatban az alábbi cikkben olvasható:

https://delego.hu/2020/06/29/uj-munkahely-ime-nehany-jo-tanacs-a-beilleszkedeshez/

Fordítsunk nagy hangsúlyt a betanulásra

A személyes kapcsolatok kialakítása mellett szakmai téren is bizonyítanunk kell, ha el akarjuk nyerni az új munkatársaink szimpátiáját. Ebből adódóan rendkívül fontos, hogy a betanulásunk egésze alatt koncentráltak maradjunk. Ha valaki éppen magyaráz nekünk, akkor csak rá figyeljünk és ne hagyjuk, hogy bármi is elterelje a gondolatainkat. Fontos az is, hogy merjünk kérdezni, hisz az elején gyakorlatilag nincs rossz kérdés. Később viszont már, mikor egyes munkafolyamatok ellátását alapvetőnek tekintik a kollégák, okozhat kellemetlenséget egy-egy butább kérdés.

Munkahelyi beilleszkedés

Tanácsos munkahelyi füzetet is vezetni, melyben minden fontosabb információt rögzíthetünk, ezzel megelőzve azt a kellemetlenséget, hogy egy már egyébként elmagyarázott dologra többször is rákérdezzünk. Végezetül pedig fontos tanács, hogy dolgozzunk rendezetten, a meghatározott rendszert követve és megbízhatóan. Ne vállaljuk túl magunkat csak azért, hogy bizonyítsunk, mivel az könnyen az ellenkező módon sülhet el, azaz, hogy megúszunk a teendőkkel, zilálttá válunk és a határidőkből is kicsúszunk.

Ha pedig álláskeresőként egy új közegben próbálnánk ki magunkat, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, a legfrissebb állásajánlatokért.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.