A felszolgáló szakma legfőbb jellemzői

A felszolgáló szakma legfőbb jellemzői

A vendéglátásban továbbra is nagy munkaerőhiány mutatkozik hazánkban, gyakorlatilag bármelyik pozícióban adottak a lehetőségek az elhelyezkedésre, beleértve természetesen a pincér és felszolgálói munkaköröket is. Egy ilyen munkakörben helytállni azonban sok tekintetben embert próbáló, és a szakmai ismereteken túl bizonyos személyiségjegyek is nélkülözhetetlenek ennek a sikeres abszolválásához. Sokan vannak azonban olyanok, akik el sem tudják képzelni magukat más pályán, mivel imádják az ezzel járó folyamatos pörgést, és hogy kvázi sohasem lehet unatkozni. A következőkben bemutatjuk, hogy pontosan mit is jelent ez a gyakorlatban, vagyis, hogy melyek a legfőbb jellemzői a felszolgálói szakmának.

Felszolgálók feladatai

A felszolgálók feladatainak részletesebb tárgyalása előtt, érdemes tisztázni, hogy munkakörük miben is különbözik a pincérekétől: nagyjából semmiben. Mindkét megnevezés egyazon munkakörre utal, ugyanakkor az előkelőbb, magasabb színvonalú éttermek gyakrabban használják a felszolgáló titulust, mivel azt általában profizmussal, magasabb szintű szakmaisággal társítják az emberek.

Összességében tehát akár felszolgálókról, akár pincérekről beszélünk, a gyakorlatban ugyanazokat a széleskörű feladatokat látják el. A hangsúly itt a széleskörűn van, ugyanis ebben a szakmában a feladatok igencsak változatosnak mondhatóak. A felszolgálók feladatai közé tartozik például a vendégtér előkészítése, az árukészlet fogyásának figyelemmel kísérése. Emellett ott vannak a vendégek kiszolgálásával kapcsolatos feladataik is, amelyek munkájuk gerincét adják. Ebbe többek között beletartozik a vendégek fogadása és ültetése, rendelésfelvétel, ételek és italok ajánlása, teríték kihelyezése, a megrendelt ételek szervírozása, ezt követően pedig a vendégek igényeinek folyamatos nyomon követése, majd a számla kiállítása és a fizettetés.

Persze a felszolgáló vagy pincér önmagában egy tág fogalom, nem mindegyikük látja, vagy láthatja el ezen feladatok mindegyikét. Ennek alapján megkülönböztetünk főpincéreket, fizető pincéreket és segéd pincéreket. A főpincérek irányítják gyakorlatilag a szervírozás folyamatát, ők állítják ki a számlákat, valamint fizettetnek is. A fizetőpincér ugyancsak fizettetheti a vendégeket, ellenben a segédpincérrel, akik általában nem látnak el ilyen jellegű feladatokat. Az ő teendőik főként a főpincér munkájának segítése köré korlátozódnak. További információk a pincérek, felszolgálók feladataival kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://www.hajopincer.hu/hu/blog/a-felszolgalo-feladatai-milyen-egy-jo-felszolgalo

Egy jó felszolgáló jellemzői

Egy felszolgálónak mindenképpen kommunikatívnak kell lennie, hisz általában a vendégeknek rengeteg kérdése van az ételeket, italokat illetően, és ezek kielégítő megválaszolásához elengedhetetlenek a jó kommunikációs kvalitások. Mindemellett nem feledkezhetünk meg a kiváló állóképességről sem, ami már csak abból a szempontból is indokolt, hogy ebben a szakmában rendszeresen előfordulnak 10-12 órás műszakok is. Ezen munkaidő pedig állómunkával telik, így nem szabad félvállról venni a megfelelő fizikai állapot fontosságát.

Felszolgáló jellemzői

Nem csak fizikálisan, hanem fejben is felkészültnek szükséges lennie annak, aki felszolgálóként vállalna munkát, ami alatt főként a megfelelő stressztűrő képességet érjük. A vendéglátásban szinte folyamatos a hajtás, különösen az egyes csúcsidők azok, amelyek próbára tehetik az ember kitartását a fizikai mellett szellemi értelemben is. Fontos, hogy a felszolgáló képes legyen ezekben a helyzetekben is helytállni, és a vendég semmit ne érezzen abból, hogy a pincér éppen nyomás alatt dolgozik.

Végül pedig nem mehetünk el a makulátlan megjelenés mellett sem, amelynek fontosságát valószínűleg nem kell részletezni, lévén ételek és italok szervírozásáról beszélünk. Egyéb részletek a vendéglátásban megkövetelt tulajdonságokkal kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1103/kecskemeten-is-nagy-szukseg-van-a-vendeglatos-munkaerore

Ha pedig ennek tudatában készen állsz arra, hogy felszolgálói munkakörben keress állást, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és tekintsd meg az aktuális lehetőségeket.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.