Jelek, amelyek arra utalnak, hogy rossz főnökünk van – Mit tehetünk ilyenkor?

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy rossz főnökünk van – Mit tehetünk ilyenkor?

A felmondások mögött meghúzódó egyik leggyakoribb ok a főnök személye. Való igaz, rendkívül kellemetlen helyzeteket tud eredményezni, ha nem igazán találjuk a közös hangot a felettesünkkel, hisz mégiscsak az ő utasításait végrehajtva kell tevékenykednünk a mindennapok során. Persze mindez még korántsem jelenti azt, hogy rossz főnökünk lenne, akár bennünk is lehet a hiba. Emellett természetesen ott a másik lehetőség is, hogy valóban a feladatára, vagyis emberek irányítására alkalmatlan vezetőről beszélünk. A következőkben ez utóbbira hozunk példákat, valamint néhány tanáccsal is szolgálunk azzal kapcsolatban, hogy mit tudunk tenni egy ilyen helyzetben, azaz miként kezeljük a rossz főnököt.

A rossz főnökök legáltalánosabb jellemzői

A rossz főnök egyik legáltalánosabb ismérve az, ha rendkívüli módon hangulatember. Őket szinte lehetetlen kiismerni, az egyik nap mindenkihez kedvesen, segítőkészen állnak, míg az azt követőn már apróbb ügyekből is hatalmas problémát kreálnak, és akit csak lehet lehordanak. Egy ilyen vezető gyakorlatilag megágyaz a stresszes légkörnek, hisz sohasem tudhatjuk az adott nap előtt, hogy mire számíthatunk.

Szintén rendkívül kellemetlen az a típus, aki folyton csak ígérget, de mikor a tettek mezejére kellene lépni, ezekről az ígéretekről egyik pillanatról a másikra megfeledkezik. Persze mindezen ígéreteiket általában csak szóban teszik, mivel ha ez e-mailben történne, annak írásos nyoma maradna, és számon kérhetővé válna. Próbáljuk meg tehát csapdába csalni, és valamilyen módon írásos megerősítést is kérni arról, amiben megegyeztünk vele.

Nagyon aggasztóak tudnak lenni azok is, akik kéréseiket agresszív módon, akár másokat megalázva kommunikálják. Ők azok, akiknek a „Kérem”, valamint a „Légy szíves” nem szerepel a szótárjukban. Soha nem kérnek, hanem csak utasítanak. Emellett pedig a hálát és az elismerést még csak hírből sem ismerik, ami tovább súlyosbítja az általánosságban az ilyen felettesek iránt érzett ellenszenvet.

Végül pedig nem mehetünk el azok mellett sem, akik kivételeznek egyes kollégákkal és szinte sohasem az egyenrangúság szellemében járnak el, hanem azoknak kedveznek, akik törtetve igyekeznek bevágódni náluk. Ez a mentalitás azért sem kifizetődő, mert így sohasem tudnak majd egységes csapatot megteremteni és mindig nagy lesz a széthúzás, pedig a hatékony csapatmunkának az egyik alapvető feltétele a kecskeméti cégeknél is az egység. A többi feltételről itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Hogyan kezeljünk egy kellemetlen főnököt?

Az első és legalapvetőbb, amit egy ilyen helyzetben tenni tudunk az a nyílt és őszinte kommunikáció. Próbáljuk magunkat elsősorban a szavak útján megértetni, ne pedig gesztusainkkal, viselkedésünkkel fejezzük ki nem tetszésünket. Persze ehhez igyekezzünk egy olyan alkalmat választani, mikor jó hangulatban van a felettesünk.

Rossz főnökök

Könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy ez nem vezet eredményre. Ilyenkor fordítsunk időt és energiát arra, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabbakká váljunk. Keressük azokat a lehetőségeket, amelyek kikapcsolnak, feltöltenek. Dolgozzunk továbbá az önbizalmunkon annak érdekében, hogy a kisebb-nagyobb konfliktusok ne ébresszenek bennünk kételyeket szakmai alkalmasságunkat illetően. Emellett pedig amennyire csak tudjuk dokumentáljuk napi feladatainkat, legyen átlátható, hogy mikor mivel foglalkoztunk, és miként haladtunk egy-egy teendővel. További jótanácsok a rossz főnökök által megnehezített hétköznapokkal kapcsolatban: 

https://www.controllingportal.hu/mit-tehetunk-ha-rossz-fonokunk-van/

Időközben pedig, ha úgy látjuk, hogy semmi esély sincs arra, hogy a dolgok pozitívabb irányba változnának, kezdjük el kidolgozni a munkahelyváltásra vonatkozó tervünket. Kövessük figyelemmel az álláshirdetéseket, készítsünk pályázati anyagot, továbbá érdeklődjünk ismerőseinknél esetleges munkalehetőségekkel kapcsolatban. Emellett érdemes lehet a fejlődésünkre is időt fordítani például különböző képzéseken keresztül, ezzel is növelve a munkaerőpiaci értékünket, és az elhelyezkedési esélyeinket.  

Ha pedig úgy érezzük, hogy készen állunk egy új lehetőségre pályázni, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuálisan elérhető pozíciók között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.